Täna on ülemaailmne märgalade päev

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Foto: Arvo Tarmula

Täna tähistatakse ülemaailmset märgalade päeva. 2. veebruaril möödub 41 aastat sellest, kui 1971. aastal Iraani linnas Ramsaris sõlmiti rahvusvaheline looduskaitselepe märgalade kaitseks.

Märgalade kaitseks sõlmitud Ramsari konventsioon on vanim riikidevaheline looduskaitselepe, milles rõhutatakse märgalade suurt ökoloogilist rolli. Ramsari konventsiooniga on nüüdseks liitunud 160 riiki, millest on rahvusvaheliste märgalade nimestikku lisatud ühtekokku 1994 märgala. Eesti liitus konventsiooniga 1994. aastal.

Eestis on 12 Ramsari tähtsusega märgala:

* Matsalu rahvuspark
* Alam-Pedja looduskaitseala
* Emajõe Suursoo ja Piirissaar
* Endla looduskaitseala
* Hiiumaa laiud ja Käina laht
* Muraka looduskaitseala
* Nigula looduskaitseala
* Puhtu-Laelatu-Nehatu märgala
* Soomaa rahvuspark
* Vilsandi rahvuspark
* Laidevahe looduskaitseala

Tänavuse märgalade päeva teema on jätkusuutlik turism.

Kell 10 algas keskkonnaameti Tartu kontoris seminar “Eesti märgalad 2012 – kus oleme ja kuhu läheme?”. Seminaril saab kuulata ettekandeid märgalade, eelkõige soode käekäigust. Teemadeks on nii soode kaitsmine kui ka taastamine, veepoliitika, turba ja põlevkivi kaevandamine, sooturism, loodusharidus ja sooarheoloogia. Tutvustatakse märgalasid puudutavaid projekte.
Seminari korraldavad Eestimaa Looduse Fond, Keskkonnaamet, MTÜ Eesti Märgalade Ühing ja MTÜ Peipsi Koostöö Keskus.

Riigimetsa Majandamise Keskus korraldab Matsalus Penijõel õpilaskonverentsi Lõuna-Läänemaa õpilastele. Konverentsi eesmärgiks on tõsta noorte huvi keskkonnateeemade vastu ning suunata neid loodust uurima ja analüüsima. Konverents on pühendatud Matsalu rahvuspargi 55. aastapäevale ja Eerik Kumari 100. sünniaastapäevale.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments