Endrik Üksvärav pälvis aasta noore dirigendi tiitli

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Endrik Üksvärav.

Eile, 28. jaanuaril kuulutati Tallinnas Estonia kontserdisaalis Eesti Kooriühingu galakontserdil välja koori- ja puhkpillimuusika aastapreemiad.

Tiitli Aasta koor 2011 pälvis kammerkoor Collegium Musicale, mille dirigent, Lihulast pärit Endrik Üksvärav pärjati aasta noore dirigendi tiitliga.

Esmakordselt auhindade väljaandmise üheksa-aastase ajaloo jooksul valiti aasta noore dirigendi koor ka aasta kooriks.

Teadaolevalt pole ükski Eesti koor ühe aasta jooksul saavutanud nii palju konkursivõite kui Collegium Musicale: Grand Prix, seitse esikohta, üks kolmas koht ja kolm eripreemiat.

“2011 oli meile tõepoolest väga eriline aasta. Lisaks rahvusvaheliste konkursside võitudele oleme väga rõõmsad ja tänulikud helilooja Arvo Pärdilt saadud juhiste eest tema loomingu esitamisel,” rääkis Endrik Üksvärav. “Aasta kõrghetkedeks olid kindlasti ka esinemine Monaco Vürst Albert II-le, Roxanna Panufniku “Tallinna missa” maailma esiettekanne, Erkki-Sven Tüüri “Psalmoodia” esitamine helilooja autorikontserdil ning hingedepäevakontsert In Paradisum.”

Panuse eest kultuuriruumi sai aasta koori tiitli ka Tartu Miina Härma gümnaasiumi segakoor (dirigent Kadri Leppoja), mis oma 80 lauljaga kuulub suurimate Eesti segakooride hulka.

Collegium Musicale on väga noor koor: kokku tuldi 3. oktoobril 2010 Endrik Üksvärava algatusel. Koori repertuaar ulatub renessansist kaasaega; olulisel kohal on vanamuusika ja Eesti heliloojate teosed.

Endrik Üksvärav on õppinud Lihula muusikakoolis klaverit ja trompetit ning olnud seal hiljem ka õpetaja. Kooris laulab ka teine Lihula muusikakooli kasvandik, seal akordionimängu õppinud Valmar Kirves. Kooris laulab veel kaks läänlast: Haapsalust pärit Kristel Peikel ja Haapsalu juurtega Toomas Kariis.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
2 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Tavalugeja
12 aastat tagasi

Tublid Lihulast, kiitus!

täpsustus
12 aastat tagasi

Kooris laulab ka Lihula muusika- ja kunstikooli lõpetanud Kadri-Liis Kukk.