Lavastaja näitab kooli lõputööd kõigepealt kodulinnas

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

21. jaanuaril kell 17 toob Haapsalu gümnaasiumi vilistlane Janari Schvede kooli aulas publiku ette oma kõrgkooli spetsialiseerumisainete lõputöö, lavastuse “Väga vihane mees”.

Tegu on Schvede draamaspetsialiseerumise lavastajatöö aine lõputöö lavastusega Tartu ülikooli Viljandi kultuuriakadeemias. Esietendus on Haapsalus, lavastuse hindamine toimub 28. jaanuaril Viljandis.

Praegu Haapsalu gümnaasiumis huvijuhi praktikat tegev Schvede kavatseb kultuuriakadeemia lõpetada kevadel. Spetsialiseerumisainete lõputööga tahab ta minna täispangale ehk teenida hindamiskomisjonilt “A”. “See on minu kolme aasta draamaõpingute kokkuvõte ja kõrgpunkt,” selgitas Schvede.

“Väga vihase mehe” autor on Mihkel Seeder; näidend sai 2010. aastal Eesti teatri agentuuri noortenäidendite võistlusel esimese preemia. “Tundsin seda lugedes isiklikku puudutust,” põhjendas lavastaja just selle näidendi valimist.

Lugu räägib noormehest, kes on kõigi ja kõige peale vihane. Schvede sõnul üritab peategelane ennast muuta ning etendus näitab, kuidas muutus toimub noormehes endas ja ühiskonnas.

Lavastaja kinnitab, et “Väga vihane mees” sobib vaatamiseks eelkõige koolinoortele. “Näidendi tekst kõnnib ebasündsa ja sündsa piiril, aga sobib ka vanematele vaatajatele,” ütles Schvede.

Laval on Kullamaa keskkooli õpilane Anti Roosileht, Tallinna tööstushariduskeskuse õpilane Liisa Jürjer, Paliveres elav noor ema Egne Lappmaa, Noarootsi gümnaasiumis õppiv Helle-Mari Ojasoo ja lavastaja ema Inna Schvede. Lavastuse kunstnik on Tairi Kollo.

Enne esietendust on lavastaja ja näitlejad kokku saanud ja proove teinud Schvede sõnul vähemalt 20 korda. “Tunne on juba päris hea,” kinnitas lavastaja, “kuid teeme veel mõne proovi.”

Pärast lavastuse näitamist kultuuriakadeemia hindamiskomisjonile tahab trupp mängida veel Haapsalus. “Koolid võivad kutsuda meid mängima,” ütles Janari Schvede.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments