Haapsalu vapimärgi kandidaadid on Ann ja Ants Roos ning Runar Nylund

Lehte Ilves

lehte.ilves@gmail.com

Runar Nylund

Runar Nylund

Haapsalu linnavalitsus teeb volikogule ettepaneku anda linna vapimärk Steni muinasjutuvõistluse korraldajaile Ann ja Ants Roosile ning Soome kodanikule Runar Nylundile, Samaaria Eesti Misjoni rajajale Haapsalus.

Runar Nylund on tegutsenud üle 20 aasta Haapsalu heaks, ta on humanitaarabi tooja, sotsiaalküsimuste nõustaja ja kultuurisidemete looja. Nylundi kandidatuuri esitas Samaaria Eesti Misjoni direktor Toomas Vallimäe. Runar Nylund oli mees, kes ütles, et aeg on aidata neid, keda teised aidata ei taha: alkoholisõltlased, töötud, eluasemeraskustes inimesed.

See mõte oli tol ajal Eesti ühiskonnas vägagi revolutsiooniline, aga et Samaaria Misjon oli Soomes tegutsenud juba 20 aastat, polnud vaja jalgratast leiutada. Nüüdseks on organisatsioon laienenud ka Pärnu ja Hiiumaale.

Runar Nylund on meenutanud, kuidas ta 1988. aasta suvel vaatas kodus telerist ülekannet Eestist — tuhanded inimesed seisid ja laulsid. „Laulupeo ülekanne lõppes lauluga „Mu isamaa…”, kuid üks keskealine Soome mees istus oma diivanil ja nuttis.”

Suvel 1989 tuli ta Haapsallu, et näha paiku, kus kunagi olid elanud rannarootslased ja leida kontakt Haapsalu baptisti kogudusega. Ta oli siis Porvoo nelipühikoguduse pastor.

Nylund aitas korraldada humanitaarabi kogumist ja on ise seda veoautoga toonud, oodanud  pikki tunde piiril ja tundma bürokraatia rumalusi. Nylund on Haapsalut külastanud üle 200 korra. Ta on toonud Soomest Haapsallu laulukoore ja noorte draamagruppe, korraldanud Soomes Haapsalu kollektiivide vastuvõttu. Runar õppis ära ka eesti keele.

„Oleme tänulikud, et Runar Nylund tegutses ja tegutseb veel praegugi ja et ta tuli Haapsallu mitte kui turist, vaid kui üks meist!” ütles Vallimäe. „Paljude tänulike inimeste nimel, esitan Runar Nylundi Haapsalu vapimärgi kavaleriks, sest heategu väärib tänu ja Runari ideed elavad Haapsalus edasi.”

Maalikunstnik Ants Roos on korraldanud koos abikaasaga Anniga Steni muinasjutuvõistlust. Ühekordsena mõeldud võistlus Sten Roosi mälestuseks on nüüdseks kestnud juba 20 aastat. Osavõtjate arv küündib üle 5000, auhinna on saanud 483 õpilast.

Praegu saadavad lapsed kõikjalt Eestist Haapsallu uusi muinasjutte, sest 20. Steni muinasjutuvõistluse kokkuvõtted tehakse kevadel.

Konkursil osaleb arvukalt ka Haapsalu ja Läänemaa koolide õpilasi. Eesti teiste koolide kirjandushuvilistele lastele seostub Haapsalu just Rooside ja Steni jutuvõistlusega.

Steni muinasjutuvõistlus on täisväärtuslik õpilaste kirjandusliku omaloomingu võistlus, mis aitab kaasa emakeele arendamisele ja säilitamisele, annab väljundi loomingulistele noortele ning tunnustab neid, kes oma mõtteid ja lugusid kirjanduslikult väljendada mõistavad.

Ann ja Ants Roosi kandidatuuri esitasid Lääne maakonna keskraamatukogu töötajad ja linnakodanik Einar Luik.

Mullu said vapimärgi ärimehed Sulev Saareväli ja Raimond Lunev, aukodanikuks kuulutati lavastaja Erich Jaansoo.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments