Päästeamet hoiatab: Veekogudele tekkinud jää ei kanna veel inimest

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Vahelduvad sulailmad ei ole veekogusid piisavalt turvaliselt jäätanud, paksem ja turvalisem jää tekib alles pärast mitmenädalast külma ilma. Praegune veekogudele tekkinud jää inimesi ei kanna ning sellele minek on eluohtlik. Jääst läbi vajumisel inimene upub vaatamata ujumisoskusele, sest külm vesi halvab tegevusvõime mõne minutiga.

Päästeamet palub lapsevanematel mitte jätta lapsi veekogude läheduses järelevalveta ja selgitada neile jääle mineku riske. Selle aasta esimestel päevadel on lapsed juba mitmel korral hapra jääga veekogudel ohtlikesse situatsioonidesse sattunud. Tallinnas Kadriorus vajus poiss läbi õhukese jää tiiki, kuid pääses kõrvalseisjate abiga veekogust välja. Alati ei pruugi kõrvalseisjaid olla, seetõttu ei tohiks lapsevanem väikelast veekogu läheduses hetkeksi järelevalveta jätta. Suurematele lastele tuleks selgitada, millised ohud valitsevad veekogudel liikudes ning kuidas vette kukkumisel käituda.

Kalameestel soovitab Päästeamet samuti reaalselt hinnata õrna jääga seotud ohtusid ning mitte minna veekogule enne, kui jää on turvalise paksusega. Ühtlasi soovitame jääle minnes kaasa võtta jäänaasklid, vile või helisignaal ja päästenöör, et tagada võimaliku õnnetuse korral eluga pääsemine. Tuleb arvestada ka seda, et jääkate, mis kannab ühte inimest, võib suurema seltskonna puhul puruneda.

Päästeamet

0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments