Kaks päeva ja üks öö Oru öökoolis

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

8.–9. detsembril toimus Oru koolis juba tavaks saanud lõbus üritus – öökool. Mida siis sel korral huvitavat tehti?

Külas käis Krista Kumberg – Lääne maakonna keskraamatukogu bibliograaf ja kirjanduskriitik. Kuulati suure huviga.

„Ta rääkis keskaja kommetest,“ pajatab põnevusega Kristjan-Sander. „Kuulsime legende naistest, katkust, kirpudest ja rottidest… Istusime põhu peal ka,“ laususid nii Kristjan-Sander kui ka Risto nagu ühest suust.

Pärast loengut pidid kõik koos saali põhust puhtaks pühkima. Kristjan-Sander ja Markus jõudsid sel ajal veel polkatki tantsida.

Kui põhk kottidesse koristatud, pesti käed ning hakati isuga maitsvaid pannkooke sööma. Peale pandi kodudest toodud erinevaid moose. Küsimusele, kas toit oli maitsev, noogutati rõõmsalt pead.

Järgnes veidi vaba aega, mille ajal sai möllugi tehtud. Piilusin klassidesse. 2. klassis mängiti pimedas ruumis magamiskottidega hirmsat mängu. 4. klassi lapsed logelesid alguses oma lebomattidel, aga pärast hakkasid mattidega hoopis sõda mängima. Kõva lärm ning kaasatoodud söögipoolise jagamine käis 3. klassis. Kuid 1. klassis oli õpetaja rolli haaranud Lauri-Sten ning õpetas teistele kirjatähte „e“.

Järsku helises koolikell. „Kogunemine!“ hüüdsid 1. klassi poisid. Algas ringmängude mängimine. 1. klass laulis ja tegi liigutusi ning teised õpilased nende järgi. Rukist lõigates leidsid kõik omale õnnelikult  paarilise ning kaks sammu sissepoole ja väljapoole tantsiti lausa mitmete kaaslastega.

Sellele järgnes purkide otsimine, sest algas või valmistamise tund! Koela talumuuseumi juhataja Päivi Viik selgitas või tegemise põhireegleid ja näitas üksikasjalikult, kuidas piimast valmib või. Suurele võiaktsioonile järgnes villa kraasimise ning ketramise õpetus. Huvilised said või tegemises ning villa kraasimises ja ketramises ka ise kätt proovida.

Huvitava kogemustepagasi saamise järel maitsti kodus küpsetatud leiba ja endavalmistatud võid. Seejärel mindi pesema ja magama. Ega sellest magamisest midagi välja ei tulnud, sest varsti helises jälle koolikell ja algas öödisko!

Pärast ärkamist läksid lapsed uniste nägudega hommikusöögile. Kui kõht täis, jätkati koolitundidega. Ega kaks päeva ja üks öö järjest koolis pole kerge olla!

Õpetajad tänavad omalt poolt naiskodukaitset ja lapsevanemaid, kes selle toreda ürituse korraldamisele kaasa aitasid.

 

Margus Paaliste,
6. klassi õpilane
 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments