Lasteaednikud protestivad

Andrus Karnau

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

 

Läänemaa üht kehvimat palka saavad Haapsalu lasteaednikud pöördusid linnavalitsuse poole nõudmisega, et nende töötasu tõstetaks kolme aasta tagusele tasemele.
 
Novembri alguses ametlikult esitatud pöördumisele on alla kirjutanud Haapsalu kõigi viie lasteaia kõik töötajad, kokku 150 inimest.
 
2009. aasta veebruaris palus linnavalitsus lasteaednike nõusolekut vähendada masu tingimustes nende töötasu keskmiselt 13 protsenti. Palgamuudatus jõustus märtsis.
 
Sellest ajast on Haapsalus töötava kõrgema haridusega lasteaiaõpetaja kuu brutopalk 509 eurot, mis on 100 euro võrra madalam kui üldhariduskoolide nooremõpetaja palga riiklik miinimummäär.
 
Tagantjärele oskavad lasteaednikud vaid kahetseda, et nad nõustusid tähtajatu palgalangusega, kuigi linnavalitsuse tollase kirja  lõpus seisis põhimõtteline lubadus palk taastada, kui masu leeveneb.
 
Nüüd on lasteaednike kannatus katkenud, sest ligi kolm aastat hiljem pole palga taastamisest isegi juttu olnud. Alates aprillist on lasteaedadest saadetud teele mitu kirja, millele pole tulnud ühtegi konkreetset vastust, ka mitte lasteaednike ettepanekule taastada palk järk–järgult: poole võrra tuleval ja poole võrra ületuleval aastal.
 
Pärast ametlikku pöördumist lootsid lasteaednikud, et nende palk tuleb arutusele novembri volikogus, kuid päevakorras seda ei ole.
 
„Me ei küsigi palka juurde, vaid tagasi,” ütles Pääsupesa lasteaia direktor Maarika Aru Lääne Elule telefonivestluses.
 
Haapsalu lasteaednikest vähem (493 eurot) saavad palka vaid Risti lasteaednikud, kelle töötasu vähendas raskustesse sattunud  vald 2010. aasta alguses 15 protsenti. Risti valla pearaamatupidaja Piret Zahkna sõnul on lasteaednike palk uuest aastast kavas taastada.
 
Ükski teine maakonna omavalitsus ei ole lasteaednike palka alandanud. Lihulas oli see küll kavas, kuid lasteaed hoidis kokku sisemiste ressursside arvelt, nii et tasuta tehakse ära majahoidja töö. „Roogime lund, niidame muru ja riisume lehti,” ütles Lihula lasteaia direktor Anne Ööpik.
 
Kullamaa tõstis lasteaednike palka 5 protsenti tänavu jaanuarist. Ülejäänud omavalitsustes on palk püsinud 2008. aasta tasemel, kui riik tegi katse vaid omavalitsuste palgal olevate lasteaednike töötasusid ühtlustada ja võrdsustada need üldhariduskoolide nooremõpetaja palga alammääraga. Ministeeriumi tollane ettepanek oli soovituslik, kuid suur osa omavalitsusi võttis seda kuulda.
 
Lasteaiaõpetajatele maksab palka kohalik omavalitsus, mitte riik, palga kohta ühtegi riigipoolset ettekirjutust ei ole, nii et teoreetiliselt võiks omavalitsus oma lasteaednikele maksta ka miinimumpalka.
 
Heaks tavaks on siiski peetud palga võrdsustamist üldhariduskoolide nooremõpetaja või õpetaja palgamääraga, mis on vastavalt 608 ja 644 eurot. Sellest hoolimata erinevad Läänemaa lasteaednike palgad kohati 10–15 protsenti.
 
Eestis saavad kõrgeimat palka Tallinna (670 eurot) ja Lääne–Virumaa Haljala (650 eurot) lasteaednikud, kõige madalam (470 eurot) on lasteaednike palk Narvas.
 
 
Kommentaar
Martin Schwindt
Haapsalu linnavalitsuse finantsjuht
Haapsalu linnavalitsuses kehtib kõigile allasutustele ühtne palgaastmestik. Kedagi eraldi, näiteks lasteaiakasvatajaid, sellest välja tuua ja palka tõsta ei ole õiglane. Tekib kohe küsimus, miks peavad olema halvemas olukorras näiteks raamatukogu–, kultuuri– või sotsiaaltöötajad.
Järgmine eelarveaasta ei tule linnale parem, kui aastad 2011 ja 2010. Linna tulubaas on viimase kolme aasta jooksul oluliselt vähenenud erinevatel, linnavalitsusest sõltumatutel põhjustel. Palga tõstmise, õigemini taastamise peale oleme mõelnud ja see on ka järgmise aasta eelarve koostamisel üks prioriteete.
Sellest, kui palju on võimalik järgmisel aastal kõigi linna allasutuste töötajate palka taastada, on veel vara rääkida. Linna eelarve menetlemine alles käib ning koondeelarve projekt esitatakse volikogule detsembris.

 

Kõrgema haridusega lasteaiaõpetaja palgamäär omavalitsuste kaupa

 

Ridala 644 eurot
Noarootsi 633 eurot
Vormsi 624 eurot (keskmine)*
Hanila 608 eurot
Lihula 607 eurot
Taebla 600 eurot**
Martna 598 eurot**
Kullamaa 564 eurot**
Oru 537 eurot**
Haapsalu 509 eurot**
Risti 493 eurot**
 
* Vormsi on määranud astmepalga oma ühele lasteaia vanemõpetajale ja ühele õpetajale, kelle brutotöötasu on tabelis liidetud kokku ja jagatud kahega.
** Väiksem kui nooremõpetaja palga riiklik miinimummäär.
 

 

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
Jah
Jah

Kuid kahju, et enda eest seismisest siiani mingit kasu pole olnud…

Lugeja
Lugeja

Tublid! Enda eest tuleb seista, sest keegi teine seda ei tee!

wpDiscuz