Parim noorteenindaja Merlyn Kallaste kandideerib EuroSkillsile

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Merlyn Kallaste
Merlyn Kallaste.

 

2.–3. novembril olid Tallinna toidumessil taas edukad Haapsalu kutsehariduskeskuse õpilased. Noorteenindajate võistluse üldvõitjaks tuli toitlustusteeninduse II kursuse õpilane Merlyn Kallaste, kes oli parim neljas alajaotuses: teadmiste testis, lauakatmises, joogivalikus ja serveerimises ning välimuses ja hügieenis. Merlyn on ka üks kandidaatidest, kes esindab Eestit Euroopa kutsemeistrivõistlustel EuroSkills Belgias 2012. aastal.

Üldse osales noorteenindaja võistlusel 21 võistlejat erinevatest kutsekoolidest, neist viis Haapsalust. Lisaks Merlynile võistlesid Liisi Pitka (M09) – 5. koht,  Anna Guseva (K09) – 7. koht, Riho Sommermann (K10) – 9. koht ja Anna Rostovtšikova (K09) – 11. koht. Punktitulemustelt oli Riho parim flambeerija, Liisi parim veinivalaja ja Anna Rostovtšikova parim salvrätikute voltija.

Võistlustel hinnati veel teisigi kelnerioskusi ja teadmisi, nagu näiteks kohvijookide espresso ja cappuccino valmistamine, veinietiketi lugemine ning teenindaja töövahendite tundmine. Teisel päeval hinnati praktilist lauakatmisoskust ja serveerimist kahekäigulises pidulikus lõunalauas. Teenindaja pidi pakkuma supitirinast suppi, flambeerima pirni ning seda ka kliendile serveerima.

„Heale teenindajale tulevad kindlasti kasuks kokaoskused,“ nentis Haapsalu kutsehariduskeskuse kutseõpetaja Kersti Õim, kes õpilastega võistlusteks valmistudes veetis arvukalt treeningtunde ja nädalavahetusi köögis ning teenindussaalis võistlusalasid harjutades.

Teenindusõpetaja tahab tänada kõiki, kes ei pidanud paljuks oma aega ja vaeva kulutada õpilaste ettevalmistamisel võistlusteks, sest nii mitmekülgse võistlusala nagu teenindamise puhul ei saa rääkida vaid ühe õpetaja osast tulemuste saavutamisel. Nii said õpilased tänu kelnerite liidule õppida flambeerimist Tallinna Toiduakadeemias peakokk Tarvo Kullamaa juures. Kohvijookide valmistamise koolituse ja pikad treeningpäevad viis läbi 2011. aasta parim barista, meie kooli vilistlane Paap Pihelgas. PITTI Caffe ja Risto Aednurm paigaldasid kooli kohvijookide harjutamiseks vajalikud kohviseadmed. Veinietiketi lugemise põhitõed said õpilastele selgeks tänu meie kooli majutus-toitlustusosakonna juhatajale ja kutseõpetajale Enna Kallasveele. Vormiriiete osas toetas võistlejaid juba teist aastat Teie Kelner OÜ.

„Alati on hea, kui võistlusteks lihvivad õpilasi eksperdid, kes oma valdkonda hästi tunnevad ja iga päev praktiseerivad. Võistluste tulemused on ühise meeskonnatöö vili,“ avaldas õpetaja Kersti Õim oma arvamust.

Võistlustel kooli esindanud õpilased on väga motiveeritud õppijad ja pea kõigil neist on ette näidata juba ka varasemaid saavutusi. Merlyn on meil lõpetanud majutusteeninduse ja majutusteenuste korralduse eriala, praegu omandab ta juba kolmandat eriala – seekord toitlustusteenindust. Mullu saavutas Merlyn  toidumessil teeninduses II koha ja sel kevadel kutsekoolide teenindusvõistlusel Nooruslik Kevad koos Anna Rostovtšikovaga I koha. Samal võistlusel saavutasid II koha Liisi Pitka ja Anna Guseva.

Teenindusõpetaja Kersti Õim kiitis ka kooli, sest on saanud osaleda vaatlejana suurtel teenindusvõistlustel WorldSkillsil (maailma kutsemeistrivõistlused), EuroSkillsil ja Soome kutsekoolide meistrivõistlustel Taitaja. Iga võistlus lisab õpetaja teadmistepagasisse uusi nüansse, mida rakendada oma õppetöös tipptasemel oskustega teenindajate ettevalmistamisel.

„Parim tunnustus on see, kui minu poole pöörduvad Eesti tuntud toitlustusettevõtete juhid ja teatavad uhkusega, et on tööle võtnud HKHK vilistlase ning on tema töötulemustega väga rahul,“ lisab õpetaja. 

Tallinna Toidumessi tegevteenindajate võistlusel Aasta Kelner 2011 saavutas III koha HKHK vilistlane Kairi Normak, kes töötab praegu firmas Teie Kelner OÜ. Haapsalu Kutsehariduskeskusele tervikuna on see aga juba kolmas aasta, kus üleriigilistel võistlustel nopitakse teenindusvõistluste kõrgemaid autasusid.

Aile Nõupuu

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments