Läänemaalt läheb meelt avaldama neljandik õpetajaid

Küljendaja

konnakulles@gmail.com

Et tuleval nädalal on koolivaheaeg, pole muret, et tunnid meeleavalduse tõttu ära jääks. Foto: Arvo Tarmula
Et tuleval nädalal on koolivaheaeg, pole muret, et tunnid meeleavalduse tõttu ära jääks. Foto: Arvo Tarmula

Läänemaalt läheb tuleval teisipäeval Toompeale palgatõusu nõudma sadakond õpetajat.

„See on Läänemaa kohta väga ilus arv,” ütles maakonna haridustöötajate liidu esimees Marju Viitmaa. Sada õpetajat on kogu maakonna õpetajaist peaaegu neljandik.

Eilse seisuga stardib maakonnast kolm bussitäit, kokku 90–100 inimest, ütles Viitmaa. Et tuleval nädalal on koolivaheaeg, pole ka muret, et tunnid meeleavalduse tõttu ära jääks.

Viitmaa lisas, et kindlasti lisandub neidki õpetajaid, kes lähevad ise, oma sõidukiga.

Üks tellitud buss võtab peale Ridala, Palivere ja Haapsalu kandi rahva, teine Noarootsi rahva, kolmas Kullamaa, Martna ja Risti kandi rahva.

„Meie koolist läheb seitse õpetajat. Seda on palju, sest kool on väike ja kõik õpetajad ei tööta põhikohaga,” rääkis Ridala kooli õpetaja Ene Jundas.

„Meid on nimekirjas kokku 14 inimest,” ütles Noarootsi gümnaasiumi ja põhikooli õppealajuhataja Katrin Karm.

Kuigi Noarootsi gümnaasiumis ja põhikoolis töötab kokku 25 õpetajat, on 14 väga suur arv, sest Haapsalust tööl käivad õpetajad lähevadki tõenäoliselt sealt. „Kohapealsetest läheb enamik,” ütles Karm.

Karmi sõnul on eesmärk ennast kuuldavaks teha. „Õpetajad on ju kogu majanduslanguse aja vait olnud, pole ühtegi sõna öelnud,” rääkis Karm.

Kullamaa keskkoolist läheb Toompeale 12 õpetajat, mis on pool kogu kooli õpetajatest. „Kolm õpetajat on koolitusel ja mõnel ei luba tervis minna,” ütles Kullamaa keskkooli õpetaja Mai Jõevee.

Jõevee sõnul oleks mõistlik,  kui Toompeale tuleksid ka õpetajaks õppivad tudengid, sest neid puudutab tulevane võimalik palgatõus kõige enam.

„Kui meid on Toompeal peotäis, siis ei võta meid keegi kuulda. Me peame olema massiga, siis kuskil ehk keegi märkab,” rääkis Jõevee.

Marju Viitmaa ei osanud öelda, kas meeleavaldusel osalejaid on ka Lõuna–Läänemaa koolidest, sest seal on ametiühingu liikmeid vähe või pole üldse ja info puudub.

„Teated on igale poole saadetud, kes läheb, see läheb,” ütles Viitmaa ja toonitas, et kuigi ametiühing maksab bussikulu, on minek vabatahtlik: kedagi ei sunnita ega mõjutata.

Plakatid oma nõudmistega valmistab iga kooli ette ise. Kas minekust arvatakse ka tulu tõusvat, ei osanud Viitmaa öelda. „Kui õpetajad häält ei tee, siis ei muutu ka midagi. Omaette virisemisest pole kindlasti kasu,” rääkis Viitmaa.

Läänemaalt kuulub ametiühingusse umbes 300 õpetajat, lasteaiaõpetajad sealhulgas. Õpetajaid on maakonnas kokku üle 400, lasteaednikke üle saja.

Eesti õpetajad lähevad 25. oktoobril Toompeale Lossi platsile palgatõusu nõudma Eesti Haridustöötajate Liidu eestvedamisel. Kokku oodatakse Toompeale umbes 1000 õpetajat.

Meelt on kutsutud avaldama õpetajate esindused kõikidest maakondadest ja linnadest. Peale õpetajate oodatakse osalema ka neid inimesi, kes toetavad õpetajatöö väärtustamise vajadust. Haridustöötajate liit on taotlenud õpetajate palga alammäärade 20protsendilist tõusu, õpetajate liit u 40protsendilist tõusu.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
mis sa nutad
12 aastat tagasi

vali edasi ansapit ja laali ja õnn tuleb su õuele(varsti sa enam penssi ei saa, nagu valitsejad ennustavad), aga kui laululuik talina mnt posti otsast jälle teada annab, et tuleb rahakohvriga läänemaale, mine järjekorda

Õhtust!
12 aastat tagasi

Mina olen pesionär, minu elukaaslane kunsti ja käsitöö õpetaja, meie palkade vahe on 115eurot

Lugeja
12 aastat tagasi

Tublid! Ainult tundide ajal minek oleks kindlasti suurema mõjuga olnud. Vast siis kõiketeadjad ja oskajad oleks ka taibanud, mis tähendab, kui õpetajad massiliselt töö seiskavad!