Piret Jaaks võitis näidendivõistluse

Tarmo Õuemaa

tarmo@le.ee

Lääne Elu endine suvereporter Piret Jaaks võitis Eesti Teatri Agentuuri 2011. aasta näidendivõistluse peaauhinna.

Haapsalu juurtega noor kirjanik sai esikoha ja 2000 eurot näidendi „Näha roosat elevanti” eest.

Jaaksi sõnul jutustab tema uus näidend tänapäevase loo võimetusest leppida reaalsusega. Näidendi pealkiri — „Näha roosat elevanti” – on väljend, mille võttis esimest korda käibele kirjanik Jack London, kes kasutas seda oma romaanis alkohoolikust meespeategelase deliiriumi iseloomustamiseks, et kirjeldada eesmärgitu elu ja armastuse ja vaeva mõttetust.

“Ühelt poolt on tänapäeval hästi palju sellist üksindust, et kui jääd hammasratastaste vahele, üritad seda kompenseerida materiaalsega,” kirjeldas Piret Jaaks näidendi teemasid. “Teisalt on siin ka sellist üksindust, mis tekib kahe inimese vahele, kes on nii kaua koos olnud, et ei märka enam teineteist. Ei näe suurt roosat elevanti elutoas.”

Piret Jaaksi sõnul on ta näidendeid kirjutanud varemgi, kuid need on jäänud sahtlisse. “Ei tundunud õige, ei olnud piisavalt küpsed.”

„See lugu on mul hästi kaua peas elanud ja tundsin, et oli lõpuks küps. Seda kinnitab ka kirjutamise kiirus, näidend sai valmis kahe nädalaga,” ütles Jaaks.

„Agentuuri näidendivõistlustelt on varemgi tuule tiibadesse saanud mitmeid noori autoreid nagu Urmas Vadi, Jim Ashilevi ja Martin Algus – loodetavasti see traditsioon jätkub. Eks see oli ka selleaastase näidendivõistluse üks eesmärke, kuna žüriisse sai kutsutud eranditult varasematel näidendivõistlustel juba preemia saanud kogenud autorid,“ rääkis Teatri Agentuuri juhataja Ott Karulin.

Seitse žüriiliiget olid Martin Algus, Urmas Lennuk (esimees), Katrin Maimik, Andres Noormets, Eeva Park, Triin Sinissaar ja Jaan Undusk veetsid oma viimased suvekuud, lugedes läbi 74 uut teatriteksti. Kuigi võistlustöid analüüsides oldi nõudlikud, nõustus žürii ühel meelel, et näidendite tehniline tase ja dialoogitunnetus oli väga hea.

Võistluse esmakordne žüriiliige ja mitmekordne näidendivõistluse võitja Martin Algus kirjeldas kogetut pärast võistluse lõppu sõnadega: „Otsisin kirge ja inspiratsiooni, tahet rääkida ära just see lugu, sest teisiti pole võimalik. Otsisin mängurõõmu ja analüüsi, tabavaid kujundeid, saladust, atmosfääri, sära ja valu. Ja muidugi üllatust, uut mõtlemist, julgust minna sügavamale ja kaugemale, kui osatakse oodata. Rõõmustasin kõigi tekstide üle, mis vastasid kas või ühele neist parameetritest.“

Näidendivõistlusi on Eesti Teatri Agentuur (enne 2008. aastat Eesti Näitemänguagentuur) korraldanud alates 1995. aastast. Nende hulgas nii lastele ja noortele suunatuid kui ka koostöös naaberriikidega läbiviiduid. Kuueteist aasta jooksul on Eestis ning välismaal lavale, teleekraanile ja raadioeetrisse jõudnud kümneid võistlustekste ning mitmed võidutöödest on lavastamisel juba teist või kolmandatki korda.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Pireti tähetund ja kaks vana meest « sadama 5 (kr)ahv
12 aastat tagasi

[…] võitis Eesti näidendivõistluse! Ma ei oska siin midagi targutada. Keegi pole ju Piret, kunagi su […]