Tõnis Saadoja näitab Linnagaleriis enda Tallinna

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

31. augustist kuni 25. septembrini saab Haapsalu Linnagaleriis vaadata Tõnis Saadoja näitust „”Kodulinn Tallinn”“.

Autor kirjeldab oma töid järgmiselt:

“”Kodulinn Tallinn” on töödeseeria, mis Haapsalu Linnagalerii ekspositsioonis koosneb kaheksakümne üheksast väikseformaadilisest mustvalgest akvarellist ning ühest ready-made-suveniirpildist. Seeria kaardistab dokumentaalsete ülesvõtete kaudu Tallinna ja tema lähiümbrust viimase kümne aasta arengusuundades.

Seeria jaguneb 8 alapeatükiks linna geograafilises, sotsiaalses ja arhitektuurses erinevuses, mille lähtepunktideks on kodutunne, kohalikust elanikkonnast elukauge turismikitš ning ehitusbuum, mis viimase majanduskasvu ja ulatusliku kinnisvaraarenduse kaudu linnapilti dramaatiliselt muutis. Valitud vesivärvitehnika on otseseks viiteks Tallinna vanalinnavaadetega suveniirpiltidele, mida peenraha eest turistidele müüakse, kuid mis oma vormistuselt on petlikud laserkoopiad algupärastest akvarellidest. Asendades odava paljundustehnika reaalse maalimiskogemusega ning keskaegsed linnamotiivid dokumentaalsete argiülesvõtetega sotsiaalsetest fassaadidest, tekivad kujundlikud võrdlusmomendid avaliku soovmõtlemise ja isikliku reaalse läbielamise vahel.

Seeria esmaesitlus toimus 2008. aasta oktoobris Tallinnas. Hiljem on töid eksponeeritud Tartus, Londonis, Riias ja Vilniuses. Nüüd on käes Haapsalu kord.”

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments