Margus Kaldma: Seadke end kooliaasta alguseks valmis

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Kohe on 1. september. Kauplustes askeldavad pered, kes valivad lastele uusi riideid, koolikotte ja vihikuid. Kõik on justkui kooliaasta alguseks valmis, aga kas ikka on? Kas kooliteed alustavaile lastele on koolitee ja võimalikud ohud ning nende vältimine juba selged? Õhtud lähevad varakult pimedaks. Kas helkur on sahtlist üles otsitud ja välisriietele kinnitatud? Õiged vastused neile küsimustele on enne kooli algust sama tähtsad meelde tuletada, kui muretseda koolikotti pinal ja vihikud.

Juhin lapsevanemate tähelepanu eriti uuele liiklusseadusele, milles on muudetud nii jalakäijate kui ka jalgratturite liiklemise reegleid. Ilma neid üle kordamata või nendega tutvumata ei saa eeldada, et lapsed, aga ka täiskasvanud ise järgiksid ja  seetõttu liikluses ohutult osaleksid. Nimetan peamised muudatused, et oleks lihtsam seaduses orienteeruda.

•    Jalakäija peab liikuma ettenähtud teeosal. Rulluiskude, rula, tõukeratta  või muu selletaolise vahendiga liikleja ei tohi ohustada kõnniteel jalgsi käijat või ratastoolis liikujat.

•    Teel, kus sõidukite lubatud kiirus on suurem kui 20 km/h, peab jalakäija liikuma kõnniteel, selle puudumisel teepeenral. Väljaspool asulat tuleb kõnnitee puudumisel liikuda vasakpoolsel teepeenral.

•    Halva nähtavuse korral või pimedal ajal peab jalakäija kasutama helkurit või valgusallikat.

•    Koolieelikut saatev täiskasvanu peab jälgima last ja vältima lapse ootamatut sattumist sõiduteele.

•    Jalakäija tohib sõiduteed ületada käigusilla või –tunneli, ülekäiguraja või ülekäigukoha kaudu või ristmikul. Kui eelnimetatud kohad jäävad kaugemale kui 100 meetrit, tohib teed ületada ainult siis, kui sõidutee on mõlemas suunas hästi nähtav ja tee ületamisega ei tekitata liiklusohtu.

•    Sõiduteed ületades ei tohi asjatult viivitada. Kui teed ületatakse rulluiskudel, rula, tõukeratta või muu sellesarnase vahendiga, tuleb liikuda sama kiiresti kui jalakäijad tavakiirusel.

•    Reguleerimata ülekäigurajal peab jalakäija enne sõidutee ületamist veenduma, et sõidukijuht on teda märganud, ja andma talle võimaluse sujuvaks peatumiseks. Teed võib ületada alles siis, kui see on ohutu.

•    Alla 16aastane jalgrattur või pisimopeedijuht peab kandma kinnirihmatud jalgrattakiivrit. Mopeedijuht peab kandma motokiivrit.

•    Jalgrattaga jalgratta– ja jalgteel sõites ning ülekäigurajal sõiduteed ületades ei tohi ohustada jalakäijat.  Jalgrattal sõites võib ülekäigurajal sõiduteed ületada, kuid tuleb arvestada, et sõiduteel liikuvatel sõidukijuhtidel puudub tee andmise kohustus.

•    Jalgrattaga jalgrattateel või jalgratta– ja jalgteel sõites tuleb teega lõikumise kohtades teed anda teel liikujale, kui see ei ole liikluskorraldusvahenditega reguleeritud teisiti.

•    Jalgrattur ei tohi sõita käega juhtrauast kinni hoidmata.

Lihtsad ja vajalikud reeglid, kuid nendele tähelepanu pööramata võivad meie lapsed ohtu sattuda. Oluline on panna lapsed mõtlema selle üle, et ükskõik millises liiklussituatsioonis nad ka on, käituma peavad nad selliselt, et ei satuks ise ohtu ega ohustaks teisi. Politsei soovib kõigile turvalist kooliaasta algust.
 

Margus Kaldma,
Haapsalu politseijaoskonna juht

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments