Sutlepas avati energiasäästlik vaba aja keskus

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Enn Laansoo arhitektibüroo projekteeritud hoone on Noarootsi valla iseseisvusaja esimene uusehitis ja suurim investeering.

Pealtnäha tilluke maja on vägagi mitmeotstarbeline: ühe katuse alla koondatakse pensionäride päevakeskus, avalik noortekeskus, internetipunkt, raamatukogu ja konverentsiruum; siin saab mängida laua- ja arvutimänge, treenida jõusaalis ja kasutada kaht sauna; sisustamisel on käsitööruum. Väikesi lapsi ootab mängutuba, kuhu tulevikus on plaanis luua ka päevahoid.

Nagu vallavanema kohusetäitja Aivo Hirmo avamisel välja hõikas, oodatakse kohalikelt inimestelt ettepanekuid, kuidas muuta maja nende jaoks veelgi huvipakkuvamaks.

Energiasäästlikuks muudavad hoone Hirmo sõnul maaküte ning soojapidavad seinad ja aknad; maja kütmine tuleb viis korda odavam kui seniste raamatukoguruumide soojana hoidmine.  

Vaba aja keskuse perenaine Danguole Tamberg ütles, et maja uksed on kõigile avatud kella kahest päeval kuni kaheksani õhtul, laupäev ja pühapäev on puhkepäevad. Ent kui inimeste huvi keskuses käimise vastu on suur, kaalutakse maja lahtihoidmist õhtuti kauem ning ka laupäeviti.

 

Faktid:

Töö tellija: Noarootsi vald

Projekteerija: Enn Laansoo arhitektibüroo

Ehituse peatöövõtja: Pärnu REV AS

Maksumus koos sisustuse, arvutitehnika ja jõusaaliga: 430 000 eurot. Raha saadi kohaliku omavalitsuse investeeringutoetuste kava (KOIT-kava) kaudu.

Keskuse energiatõhususe suurendamiseks sai Noarootsi vald ligi 39 000 eurot lisatoetust KredExilt.

Valla omafinantseering: 15%

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments