Krematoorium valmib sügiseks

Küljendaja

konnakulles@gmail.com

Martna valda Vanakülla mahajäetud tootmishoone kohale rajatava multikrematooriumi ehitus käib täie hooga, krematoorium peaks sügisest hakkama tuhastusteenust pakkuma.

„Tahaks avada septembri lõpus, oktoobri alguses,” kinnitas krematooriumiprojekti arendaja Toomas Veskimäe.

Üldehitustööd peavad olema valmis augusti lõpuks. „Kuu aega tagasi alustasime. Praegu käib põhikonstruktsioonide ehitus, kahe nädala pärast vahest algavad sisetööd. Ikka neli–viis meest on peal. Teha on veel palju,” rääkis ehitaja OÜ Revoksta töödejuhataja Jaan Reinhold.

Mahajäetud tootmishoone on saanud uue näo, juurdeehitise ja piirdeaia. Suurema tööna ootab ees katuslae soojustamine. Kokku on avatavas krematooriumis 120 m² pinda, peale selle 20 m² kontori– ja olmeosa.
 

Krematoorium hakkab tuhastama nii inimesi kui ka loomi. Krematooriumiosa eraldatakse vaheseinaga, nii et tekib kaks eraldi sissekäiguga sektsiooni, ühes osas paikneb põletusahi inimestele, teises loomadele.

Multikrematoorium saab ka kuue kohaga külmkambri, mis ei ole mõeldud mitte surnukehade pikaajaliseks, vaid ajutiseks hoidmiseks, kui tuhastusahi on hõivatud.

Tee poolt hakkab hoonet piirama elupuuhekk.

Kuigi paigaldatavad põletusahjud võimaldaks 2000 tuhastamist aastas, ei oska arendaja praegu prognoosida, kui suure võimsusega hakatakse tööle. „Seda näitab elu,” nentis Veskimäe.

Veskimäe sõnul loob krematoorium esialgu kaks töökohta.

Konkurentsi kavatsetakse Vanakülas pakkuda nii Tallinna, Tartu kui ka kavandatavale Lihula krematooriumile. „Eks me konkureeri kõigiga. Eesmärk pole mitte ainult Läänemaa,” kinnitas Veskimäe.

Koostööpartneritena näeb Veskimäe eelkõige matusebüroosid, aga ka eraisikuid. „Võib pöörduda matusebüroo kaudu, aga vajadusel ka otse,” selgitas arendaja. Täismatuseteenust ei hakka Vanaküla krematoorium pakkuma, küll aga korraldatakse kadunukese vedu Martnasse ja urni viimine soovitud kohta.