MTÜ Pagula: meie ei too pagulasi Eestisse või Läänemaale

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

maarja pikkmets

MTÜ Pagula tegevjuht Maarja Pikkmets. Foto: Arvo Tarmula

MTÜ Pagula kirjutab oma Facebooki lehel, et nende tegevust on mõistetud valesti – Pagula ei plaani tuua Läänemaale pagulasi ega luua ka põgenikekeskust.

"Viimastel päevadel on jäänud läänlaste Facebooki grupis ja kohalike ajalehtede kommentaariumites silma, et MTÜ Pagula tegevust on mõistetud pisut valesti. Nimelt levib info, et Pagulal on plaan või soov (võimalikult palju) pagulasi Läänemaale tuua ja selle kallal ka töötatakse. Ka on internetis leitav küsitlus, mille kohaselt Pagula plaanib Läänemaale luua põgenikekeskust. Kumbki neist arvamustest ei vasta tõele," teatas Pagula. 

"MTÜ Pagula liikmed, nagu ilmselt ka kõik teised Eesti inimesed, sooviksid väga, et nii Eestisse kui ka Läänemaale ei tuleks üldse pagulasi, või tuleks võimalikult vähe pagulasi," märgib MTÜ.

Avalduses selgitatakse, et pagulased on sõjapõgenikud, kes vajavad abi oma elu kaitsmisel. "Mitte keegi ei soovi, et maailmas oleks sõjakoldeid, kus hädas inimesed peavad oma kodudest kaugele põgenema, ning kindlasti ei soovi keegi, et hädas inimesi oleks palju." 

MTÜ Pagula rõhutab, et ei mängi mingit rolli sõjapõgenike Euroopasse, Eestisse või Läänemaale "toomisel". "Eesti riik on lubanud võtta vastu üle 500 pagulase, kes paigutatakse elama üle riigi. Kõigis maakondades tuleb neile põgenikele pakkuda majutust, keeleõpet, tugiisikuteenust jms kohanemiseks vajalikku. MTÜ Pagula koostöös teiste kohalike organisatsioonidega tegelebki nendesamade teenuste pakkumise ja vahendamise ning kohaliku kogukonna informeerimisega Läänemaal." 

"See ei tähenda, et sõjapõgenikke tuleks meie maakonda MTÜ Pagula kutsel või soovil – põgenike jaotamine on riiklik küsimus, samasugust tööd tuleb teha igal pool. Mida organiseeritum see töö on ja mida suurem on maakondlik valmisolek, seda lihtsamini kulgeb põgenike vastuvõtuprotsess järgmisel aastal kõigi osapoolte jaoks," selgitatakse pöördumises. 

MTÜ Pagula kinnitab, et lähtub oma töös tänapäevastest euroopalikest väärtustest, sh ka Eestis kehtivast Euroopa inimõiguste ja põhivabaduste kaitse konventsioonist, mille kohaselt ühtegi inimest ei tohi diskrimineerida rassi, nahavärvuse, usutunnistuse või rahvusliku päritolu tõttu. "Iga inimese õigust elule kaitstakse seadusega ja mitte kedagi ei ole lubatud kohelda ebainimlikult või alandavalt."

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
26 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Maali
8 aastat tagasi

Palun õppige teiste juba tehtud vigadest! Pariis, Hannover, Rootsis oht, jne. jne.

Ei pagulastele!
8 aastat tagasi

Kodumaa reeturid! Selline jutt”a`la” ei ole enam küsimus, kas pagulasi Eesitsse tuleb, vaid palju neid tuleb ja kuidas neid integreerida” jne pistke omale sinna kohta, kuhu päike ei paista! Tuleb jääda omale kindlaks, kaitsta oma riiki, kultuuri, rahvust ja keelt! Minul on tõsine mure oma laste ja lastelaste turvalisuse pärast. Iga vähegi mõelda viitsiv inimene saab aru, et MTÜ Pagula tegelased ei ole terve mõistusega (või siis on raha neid pimestanud). Miks oma inimeste eest välja ei astuta? Pidage natuke aru ja pange oma putka kinni, sest ajalugu jääb teid mäletama kui reetureid!!!

Piret
8 aastat tagasi

Pabula lasi Lääne Elul teha enda kaitseks artikli, sest fb-s tehti neid maatasa. Kui nüüd selle artikli kommentaare vaadata, siis saavad nad siin veel rohkem peksa 🙂

issandale
8 aastat tagasi

Kõik normaalse reaalsustajuga inimesed näevad, mis maailmas toimub. Kust võtate õiguse väita, et enamik rahvast on rumal? Kas mure on rumalus? Nii armsalt toonitate ka rahastamist EL fondidest. Juba praegu on selge ja sellest rääkis oma kõnes ka Ungari peaminister, et EL-le käib selliste pagulasmasside rahastamine üle jõu. Või Rootsi peaminister, kes tunnistas, et nende pagulaspoliitika on olnud naiivne. On ikka rumalad riigijuhid, eksju! Ja Poola ja teiste Balti riikide juhid. Ja siis veel Norra! Vähemalt on meil Angela Merkel ja Issand (vabandust, kui me Teid vastutulles ära ei tunne). Muide, Teie kommentaar on teisitiarvajaid ründav, halvustav ja solvav.

Issandale
8 aastat tagasi

“Ja kui aastaga keelt selgeks ei saa, saadetakse nagunii tagasi”
Mine räägi seda Narvas või Lasnamäel. Aga võta varuhambad kaasa.

issand issand issand
8 aastat tagasi

Kulla inimesed, võtke aru pähe!!! Kas te ise tahaksite, et teid oma lastega sealauta elama pandaks kui sõja eest põgenema peaks? Mis praegustes maailmas ei ole teps mitte võimatu!!! Ja ärge kujutage ettr omale, et eestlane on jube töökas ja kõik teised tulevad siia “üüri korteritrsse päevad läbi palvetama”. Enamik nendest inimestest tahab oma perele, lastele paremat elu ja on nõus selle nimel väga palju tööd rabama. Selleks tuleb enne aga keel selgeks õppida. Ja kui aastaga keelt selgeks ei saa, saadetakse nagunii tagasi, nii et mida te kägisete??? Kas parem oleks kui riik paneks need 20 (kellest tõenäoliselt pooled… Loe rohkem »

juss
8 aastat tagasi

Issand! Ära erutu!

Kas
8 aastat tagasi

tõesti pole isegi korraks mõttesse tulnud, et oled ise rumal. Kui tundub, et kõik on sinu vastu, tasub viga endast otsida.

Ära leima
8 aastat tagasi

Mul tekkis selle Peterburi eestlaste muljetavaldava ajaloolise marsiga Vene Keisririigi pealinnas aastal 1917 paralleel tänapäevaga. Meie tõmbekeskuses Brüsselis on ju täna väga palju eestlasi. Kui nemad korraldaksid ühe eeskujuliku marsi eesti suveräänsuse toetuseks oleks see kõva sõna. Kujutate ette kõik meie rahvasaadikud käsikäes sinimustvalgete lehvides läbi Brüsseli saksa korra kohaselt, distsiplineeritud ja sirges rivis marssimas. Saateks mängitaks “Mu isamaa, mu õnn ja rõõm,” “Porilaste marss,” “Eestlane olen ja eestlaseks jään”, “Peatage Lasnamäe” uute sõnadega “Peatage Pagula” ja kõigil oleks ilus olla. Kõige ees kõnniksid käsikäes Siim Kallas ja Yana Toom. Te kujutate ju seda kõike kaunist ette? Kohalikud lehvitaksid neile… Loe rohkem »

Kulla
8 aastat tagasi

…rahvas,ei tasu ajada segi mõisteid pagulased või illegaalid. Iga tyyp,kes jalutab sisse,pole pagulane. Ning nii kaua,kuni polke selge ta taust,talle ei tohiks staatust ing abirahasid anda…

Karuott
8 aastat tagasi

lugesin just postimehest et 9 kuuga on Soome kerkinud 100 pagulaskeskust…
masendav..Õnneks on meil Kaitseliidus vihased relvade ja oskustega missioonidel neidsamu allahi sõdalasi tapmas käinud mehed…

?
8 aastat tagasi

Maarja,sul midagi asjalikumat ei ole teha?