Hanila vald soovib liituda Tõstamaa ja Varbla vallaga

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Kokku 11 ühinemist kaaluvat omavalitsuste gruppi soovib siseministeeriumi ühinemiskonsultantidelt nõustamist. Teiste hulgas on ka Hanila vald, kes soovib liituda Tõstamaa ja Varbla vallaga.

Siseministeerium ootas ühinemist kavandavatelt omavalitsustelt sooviavaldusi ühinemiskonsultantidelt nõustamise saamiseks, kokku esitas sooviavalduse 11 omavalitsute gruppi, kuhu kuulub kokku üle 40 omavalitsuse. Lisaks on veel viis omavalitsust näidanud üles huvi toetuse saamiseks, kuid kirjalikku avaldust ei ole veel esitanud.

Siseministeeriumi regionaalhalduse osakonna nõunik Ave Viks rõhutas, et tegemist ei ole kindlate ühinejatega, vaid omavalitsustega, kes kaaluvad ja hindavad ühinemiste vajadust ning võimalust.

Viksi sõnul on sooviavaldajad oma ühinemistega väga erinevas etapis. Mõnel puhul on omavalitsuste vahel käimas mitteametlikud läbirääkimised ja niiöelda maakuulamine. Samas on ka selliseid omavalitsusi, kellel pole selge, kas ja millise naabriga võiks hakata ühinemist plaanima.

Viks selgitas, et pärast esimest kohtumist ekspertidega selgub, millistes neist omavalitsustest nõustamistegevusega edasi minnakse. Nõustatavate omavalitsuste kindlast arvust saab seega rääkida alles pärast nõustamislepingute sõlmimist, mis eeldatavalt leiab aset juuni teises pooles. „Seega ei saa neile omavalitsustele viidata kui hetkel ühinemisläbirääkimisi pidavatele omavalitsustele,“ toonitas ta.

Siseministeeriumile on esitanud sooviavalduse nõustamise saamiseks Paide linn, kes kaalub ühinemist Paide vallaga, Viljandi vallaga ühinemist kaaluv Viljandi linn ning kuule vallaga – Taheva, Tõlliste, Õru, Karula, Sangaste, Hummuli – ühinemist kaaluv Valga linn.

Sooviavalduse on esitanud ka Kuressaare linn, kes kaalub ühinemist kõigi maakonna omavalitsustega, Tõstamaa ja Varbla vallaga liitumist kaaluv Hanila vald, Mikitamäe vallaga liitumist planeeriv Värska vald, Kõo vallaga ühinemist kavandav Võhma vald ning Ahja vald.

Nõustamist soovivad ka Puka vallaga liitumist kaaluv Rõngu vald, Jõgeva vallaga liitumist kaaluv Jõgeva linn ning Rägavere vallaga ühimist plaaniv Sonda vald.

Siseministeerium pakub ühinemist kaaluvatele omavalitsustele nõustamist ja toetamist ühinemise läbirääkimiste protsessis. Vajadusel aitavad konsultandid viia läbi täiendavaid väikesemahulisi analüüse.

Ka annavad konsultandid nõu ühinemislepingu koostamisel ning teenuste osutamise korraldamisel, juriidilistes küsimustes, Elanike arvamuse väljaselgitamisel ning finantsplaneerimisel.

Enamus sooviavalduse esitanud omavalitsustest on tundnud huvi kõigi pakutavate toetuste vastu. Milliseid tegevusi täpselt läbi viiakse, selgub peale esimesi kohtumisi ekspertidega, lisas Viks.

Eestis on praegu 15 maakonda ning kokku 215 kohalikku omavalitsust. Neist 30 on linnad ja 185 vallad.

Sügiseste kohalike omavalitsuste volikogude valimistega ühinesid 18 kohalikku omavalitsust ning nende asemel moodustati seitse uut omavalitsust.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
24 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Virtsukas
9 aastat tagasi

Lihula…Mida te olete teinud selleks, et Hanila heameelega teiega ühineks ?
Muidugi oleks loogiline, et Hanila ühineks Lihulaga….aga see eeldaks ka seda, et teil oleks olemas arengud….Tooge neid näiteid, mida te suudaks anda sellele ühinemisele ? Apteek, Konsum! Kas see ongi kõik?

Vatla mõisa
9 aastat tagasi

võiks teha uue vallamaja.

Mismoodi
9 aastat tagasi

projekti saab see sisse ja kuidas rahast jätkub,omaosalust on ka vaja ju?

hanilane
9 aastat tagasi

Sobilikud nimevariandidki ju rahva seas arutusel…Lääneranniku…Terra Maritima (maa mere ääres) :)))

hanilane
9 aastat tagasi

Mis utoopiline see Muhuga ´;)
vallamaja võib teha Kessu…asub enamvähem Hanila ja Muhu vahel…arendame laevaliiklust, veeturismi…ehitame selle kaualubatud kaunikese silla Virtsust Muhusse…Virtsus nagunii palju muhulasi sees…jne

rahu
9 aastat tagasi

Hanila tahab teha end liiga tähtsaks. Nad näitavad sellise käitumisega, et on maailma parimad. Aga kui mul oleks valida, siis mina koliksin küll Lihula valda.

landlord
9 aastat tagasi

Ma saan aru küll, miks keegi Lihulaga liituda ei taha – intriige teatud rivaalitsevate seltskondade vahel on Lihulas liiga palju ja mõne mehe ego on lihtsalt NII SUUR..
Objektiiveltvõttes ei saa see ka eriline tõmbekeskus olla, sest tõmbekeskuse rahvaarv suureneb, mitte ei vähene. Lihula aga jookseb rahvast samamoodi tühjaks nagu maapiirkonnadki.

kunn
9 aastat tagasi

Näete, separatism levib juba Ukrainast Eestisse. Hanila on Läänemaa osa ja selle liitmine Pärnumaaga tähendaks otseselt separatismi. Hakkame ka siin läänemaal omakaitseüksusi looma või kuidas?

aga
9 aastat tagasi

see on ju Lääne Elu.

miks
9 aastat tagasi

Lääne Elu levitab vale infot???