Täna algas Läänemaa haiglas streik

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Eesti õdede liit tööseisakus ei osale, kuid streigi toetuseks kantakse rinnamärki. Küll osaleb streigis Eesti tervishoiu- töötajate kutseliit, kuhu kuuluvad ka õed. Foto: Arvo Tarmula
Eesti õdede liit tööseisakus ei osale, kuid streigi toetuseks kantakse rinnamärki. Küll osaleb streigis Eesti tervishoiutöötajate kutseliit, kuhu kuuluvad ka õed. Foto: Arvo Tarmula

* Ära ei jää erakorraliste, alaealiste, rasedate ega arsti juurde tagasi kutsutud patsientide vastuvõtud

Täna ja homme jäävad Läänemaa haiglas ära eriarstide vastuvõtud, sest tervishoiutöötajate streik jõudis Läänemaale.

Läänemaa haigla ravijuht Kai Tennisberg märkis, et edasi lükatakse ka plaanilised radioloogilised vastuvõtud, näiteks röntgen- ja ultraheliuuringud.

Ära ei jää erakorralised, laste, rasedate ega arsti juurde tagasi kutsutute vastuvõtud. Töötab erakorralise meditsiini osakond.

“Arst ise otsustab. Esmased, värsked, kerged juhud jäävad vastu võtmata,” sõnas Läänemaa arstide ühenduse esimees Andri Meriloo.

Tennisbergi sõnul vaatab iga arst oma vastuvõtunimekirja üle, otsustab, kelle vastuvõtt toimub ning kellele helistatakse ja palutakse uus aeg panna. Seepärast ei osanud ravijuht ka hinnata, mitu vastuvõttu haiglas kokku ära jääb.

Arste, keda streik puudutab, on Läänemaa haiglas kümmekond.

Patsiente teavitatakse vastuvõtu ärajäämisest telefoni teel ja antakse neile võimalus uus aeg kirja panna.

“Olen murelik nende pärast, kes on telefoninumbrit vahetanud – inimesed võiksid ise huvi tunda, maainimesed eriti, et ei hakkaks linna tulema,” sõnas Tennisberg.

Kolmepäevase etteteatamisega on seadusega lubatud streikida kuni kolm päeva, Läänemaa haigla arstid otsustasid streikida kaks päeva, ütles Meriloo.

Tervishoiutöötajate streik algas 1. oktoobril Tallinna ja Tartu haiglates ning 8. oktoobril Pärnu, Kuressaare, Viljandi ja Narva haiglates.

Viimased läbirääkimised Eesti haiglate liiduga olid reedel. Ühisele arusaamisele jõuti kollektiivlepingu vormilises küljes, kuid kokkulepet, mis võimaldaks streigi lõpetada, ei sündinud.

Arstide ja õdede töökoormuse küsimus on lahendatud ambulatoorses töös ehk päevase vastuvõtu osas, kuid mitte statsionaarses töös ehk haiglaravis, kirjutatakse tervishoiutöötajate kutseliidu ja arstide liidu pressiteates.

Residentide täistööaja tasustamise kohta 1. jaanuarist on haiglate liidu lubadus, mida sotsiaalminister ei ole kinnitanud.

Haiglate liit pakkus välja miinimumtasude kehtestamise kahe aasta jooksul, kuid arstide liit ja kutseliit ei nõustunud.

Eesti kuulub Euroopa Liidu liikmesriikidest viimaste huka oma tervishoiu kogukulude osakaalult SKPst. Igal aastal lahkub Eestist ligikaudu 3,5 protsenti töötavatest arstidest.

Tervishoiutöötajate nõudmised

Kollektiivleping, mis
* kehtib kõigile tervishoiutöötajatele olenemata sellest, kas nende rahastamine toimub haigekassast või riigieelarvest;
* määrab maksimaalse töömahu, mida saab nõuda ühe ametikoha piires;
* kehtestab residentidele 40tunnise tasustatud töönädala;
* tagab ületunnitöö hüvitamise, lisatasu öötöö eest, täienduskoolituse kulude katmise ja lisapuhkuse;
* kehtestab tunnitasu alammäärad: arst 8.60, õde 5.50, hooldaja 3.00. Palgatõus peab olema tagatud järgmisel 3 aastal. Läbirääkimiste käigus on streikijad nõustunud järgmiste alammääradega: arst 8, õde 4,5, hooldaja 2,6 eurot.

Arstiabi kättesaadavuse parandamiseks
* viia ambulatoorse eriarstiabi järjekordade pikkuse ülempiir 4 nädalale;
* taastada hambaravihüvitis patsientidele;
* tagada kindlustamata isikutele perearstiabi, rahastades seda riigieelarvest.

Haigekassa 2013. a eelarve suurendamiseks
* katta haiglate kapitalikulud riigieelarvest;
* kasutada haigekassa jaotamata kasumit maksimaalses seadusega lubatud mahus;
* võimalused tervishoiu tulubaasi suurendamiseks: kapitalimaksude tõstmine, dividendide maksustamine sotsiaalmaksuga, riigi poolt tasutav sotsiaalmaks pensionidelt.

Haiglavõrgu arengukavas määratakse kindlaks, missuguses mahus ja milline eriarstiabi jääb kindlasti alles üldhaiglates ja kuidas riik tagab selle mahu säilimise.

Nõudmiste eesmärk on tervishoiutöötajate Eestist lahkumise pidurdamine ja tervishoiusüsteemi lagunemise peatamine.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
14 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Riik lihtsalt
11 aastat tagasi

….irvitab arstide üle. Arst saab sama palka kui tavaline torumees. Aga peab kordades rohkem õppima ja pärast end veel täiendama. Kui torumees eksib,siis võib asja ümber teha.Kui aga arst,siis tihti seda võimalust pole. Aga süüdi on valijad,kes tihti ei viitsigi kedagi valida. Kreekale leitakse nädalaga sadu miljoneid eurosid ja suletakse koole -päästekomandosid.Nii et süüdistage ise end….ja valige järgmine kord ikka samad näod.

Robi1
11 aastat tagasi

Tervitusi hanilast!

Maneesh
11 aastat tagasi

Fantastiskt roligt var det att med, Bf6rje Johansson, ste5 och se4lja boken pe5 Lf6nsboda mnarakd.Me5nga stannade till ff6r att prata en stund. Be5de jag och Bf6rje har arbetat i Lf6nsboda och ke4nner mycket folk de4r.En hel del ville ff6rklara hur de hade anknytning till Hf6kf6n. T ex att min mormor kom minsann fre5n Hf6kf6n. eller Far han jobbade pe5 Vakf6 eller Vi e5kte te5get upp till Hf6kf6ns station sen gick vi ett par km och he4lsade pe5 mina kusiner, minnns jag. Andra hade varit med och sle4kt branden pe5 Vakf6 myr 1992 och pratade minnen fre5n den tiden.Ett slag var… Loe rohkem »

ätt.
11 aastat tagasi

Arstide streiki tuleb toetada aga mitte viriseda mina saan ka vähe.Kui arstid võidavad on meil teistel ka tulevikus palgatõusu peale suurem võimalus.Meie riigis on raha piisavalt aga puudub tahe viia läbi reforme.Valitsus kellel on parlamendis enamus istub pehmelt öeldes nagu kult rukkis ja tegeleb oma võimupositsiooni kindlustamisega.Rahvast on neil savi,las näksivad muru.Jõudu Teile arstid !

kodanik
11 aastat tagasi

arstide streik on palju suurema , märgilise tähendusega üritus ja just sellepärast võimulolijad külvavad kõiki kanaleid ja vahendeid kasutades rahva hulka konflikti arstide vastu ja püüavad streiki lämmatada. Kui me seni oleme vingunud, et eestlased on orjarahvas ja midagi ette ei võta selle absurduseni viinud valitsuse tegevuse vastu, siis nüüd kui keegi lõpuks ometi tõuseb üles- on jälle paha??? vastupidi, oleks õige ja vajalik, kui arstide streik laieneks üldstreigiks, kõikidele elualadele- päästjad, õpetajad, teenindus- ja kultuuritöötajad- ükskõik kuhu ei vaata on juba aastaid toimunud töötavate inimeste mõnitamine, sisuliselt maksumaksjate laste piimaraha arvelt astronoomiliste palkadega täiesti ebavajalike “tippude” ametikohtade loomine. Milleks… Loe rohkem »

Tont.
11 aastat tagasi

Tundub,et see leo eespool on väga raske med.juhtum ja ta tuleks kohe (psühhiaatria) haiglasse sisse võtta. Loodan,et enamus teab,et arstiks saadakse peale 5-aastast ülikooli.Lisaks pidevad täiendused ja suur paberi- ning tihti teise kohaga töö. Arstid on ühed vähesed julged,kes enda kaitseks ja refi vastu julgevad välja astuda.Ülejäänud lambakari määgib vaikselt,kui valitsusliit neid pügab ja villa (raha)näitex Kreekasse saadab. Aga iga rahvas on oma valitsejaid väärt…..

To võrdlus
11 aastat tagasi

Võrreldes teiste haritlastega pole arstide tunnitasud sugugi kõrgemad, sest raske on leida arsti,kes pole sunnitud tegema ületunnitööd ja kõike seda 1,0 ametikoha sees, paber( graafik) kannatab ju kõike. Ja kahjuks on arstide puhkus ka palju väiksem( 28-30 päeva) võrreldes paljude teiste haritlastega ( logopeedid, õpetajad,riigiteenistujad jne).Haiglaarstid töötavad ka nädalalõppudel ja riiklikel pühadel ja ametlikult ei ole selle eest mingit lisa vaba päeva ette nähtud.Arst õpib 6 aastat+ 4-5 aastat residentuuri, enne kui saab õiguse spetsialistina töötada, paljud teised haritlased on vähemalt enda meelest valmis spetsialistid juba 3 aastase bakalaureuse-kraadi omandamise järgselt.Nõukogude ajal nimetati seda küll vaid lõpetamata kõrgemaks hariduseks.Huvitav oleks… Loe rohkem »

Sass
11 aastat tagasi

Peaks hakkama arstide vastu streikima! Uudised räägivad kuidas vähihaiged ka uksetaha jäävad.

valitsuse tallalakkuja
11 aastat tagasi
Reply to  Sass

edu pugemisel

Sass
11 aastat tagasi

Paned vist mingit segast tallalakkumise kohta.
Mind ei huvita palju keegi palka saab, aga kui näiteks aeg kokku lepitud arstiga, siis tuleb oma lubadust pidada.

to võrdlus
11 aastat tagasi

võrreldes teiste haritlastega on arstide õpe ikkagi palju keerulisem ja ajaliselt palju pikem….ja miks peab arst,kes inimelude eest vastutab, teenima vähem kui riigikogulane ,kes ei vastuta üldse mllegi eest ?!

leo
11 aastat tagasi

ennem ravigu ja siis küsigu palka muidu raha tahavad,