Läänemaa saab juurde ligi 900 hektarit soid

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Taastamisest räägib maapõueteadlane Hendrik Klaas. Urmas Lauri

Leidissoo kuivenduskraavid suletakse ning paari aasta pärast on Läänemaal 875 hektarit rohkem taastatud soid.

Leidissoo taastamiseks ehitatakse ühtekokku saja kilomeetri pikkustele kraavidele 600 paisu, et tõsta veetaset ja takistada vee kiiret äravoolamist.

Riigimetsa majandamise keskus (RMK) hakkab koostöös Saksa sihtasutustega PlanBe ja Michael Succow taastama Nõva ja Variku vahel asuvat Leidissood. Taastamistöid tehakse umbes 875 hektari suurusel alal, kus looduslik soo on praegu kuivendatud.

Kuivenduskraavide sulgemine tõstab veetaset ning peatab seeläbi turba lagunemise ja sellega kaasneva kasvuhoonegaaside tekke, selgitas RMK looduskaitsespetsialist Bert Holm kolmapäeval Perakülas RMK Nõva külastuskeskuses toimunud avalikul koosolekul.

Projekti olulisus ja erilisus RMK jaoks seisneb selles, et see on esimene suuremahuline elupaikade taastamistöö, mida rahastab erainvestor, kaasates asjakohast kompetentsi nii Eestist kui ka välismaalt.

Ehitustööde maksumus on inseneribüroos Steiger valmivas projektis umbes 200 000 eurot. Projekti rahastab sihtasutus PlanBe, projekti koordineerimise ja järelevalvega tegeleb Michael Succowi sihtasutus (MSF) ning taastamistööde tehnilise planeerimise ja tegemise eest vastutab RMK.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
7 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Rohekommunism saabub varsti
2 kuud tagasi

Tubli! Elektrit ja vett pole vaja nii palju tarbida, aitab 3-l päeval nädalas nii 4 tunniks, nagu Kuubal. Ja nii saavutamegi kliimaneutraalsuse, eeskujuks Kuuba, Somaalia ja Põhja- Korea.
Meid ootab ees helge tulevik!

seikspiir
2 kuud tagasi

Sääski vähe veel?

Nimi vabatahtlik
2 kuud tagasi

Aga Turvalepa raba kõrval Riidsoos parandatakse maad – võeti pesitsusrahu ajal maha puid ja kaevatakse sügavaid laiu kraave. Kraavist tulnud savi lükatakse laiali sinnasamasse põllu peale. Põllu kõrval on silt et maaparandustööde eesmärk on mullaviljakuse parandamine (saviga siis?!) Ja töötegijatel on alles aasta 2022!!! Uskuge mind, nii on sildil kirjas!

Aajalik
2 kuud tagasi

Maamaksu tuleb neil tõsta

Toetan Aadut
2 kuud tagasi

Paneme jõed tagurpidi voolama..

Vot siis
2 kuud tagasi

Olgem ausad, idiootsusega ei oleks vaja tegeleda, aga kui antakse raha selliseks tegevuseks, siis “eestlaslikultlooduskaitsejana” kohe tuleb vägisi teha. Oleme masendav banaanivabariik, kus õhinapõhisus on olulisem, kui teaduspõhisus. Soode tekitamise plussid tervikpildis on suuremas osas vastukäivad või ebaselged ning seos liigirikkuse kasvu või CO2 sidumisega rohkem soovmõtlemine.

Hõbekajakas
2 kuud tagasi

Kui leiate marutaudivastase vaktsiini, siis jätke see sinnasamusesse kohta.
Ärge proovige seda maitsta!