Anvar Samost: eurovalimised võivad tuua Eesti poliitikas olulise muutuse

Anvar Samost. Foto: erakogu

Anvar Samost. Foto: erakogu

 

Euroopa Parlamendi valimisteni on mõni nädal. Kampaania käib, nagu ikka enne valimisi on võimul olevad erakonnad ebapopulaarsed otsused ootele pannud, aga midagi erilist need valimised kokkuvõttes andnud pole.

Kõige suurem ja samas kõige lahtisem muutus sõltub küll teatud määral valimiste tulemusest, kuid pole seotud ühegi kandidaadiga. Nimelt ootavad kõik parlamendierakonnad huviga, kas pärast uue Euroopa Parlamendi selgumist kogunev Euroopa Liidu valitsusjuhtide mitteametlik kohtumine 17. juunil toob Reformierakonna esimehele ja Eesti peaministrile Kaja Kallasele pakkumise uue Euroopa Komisjoni koosseisus, mis võimaldab tal väärikalt ametist loobuda.

Mingit käegakatsutavat infot samas pole. Kõige selgemalt on võimalikku arengut kirjeldanud praegune Euroopa Komisjoni energeetikavolinik Kadri Simson, kes ETV saates „Esimene stuudio" ütles, et Kaja Kallas läheb mitteametlikule ülemkogule iseendale töökohta läbi rääkima. „Teame, et peale valimisi ülemkogule minnakse ühtede nimedega, siis istuvad valitsusjuhid koos päeva, öö, võibolla teise päeva veel ja tulevad välja üllatusega. Ja kui sa oled seal ruumis, nagu viis aastat tagasi [Belgia endine peaminister ja praegune Euroopa Ülemkogu eesistuja Charles] Michel oli, siis võib tulla sealt kuldse krooniga."

Tõsiasi on, et 17. juuni kohtumise keskseks teemaks saab uue viieaastase võimuperioodi juhtkohtade jaotus. Mitmed rahvusringhäälinguga vestelnud Euroopa Liidu asjatundjad on seda nimetanud 27.–28. juunil toimuva ametliku Euroopa Ülemkogu ettevalmistuseks. Seal peaksid liikmesriikide liidrid juba kinnitama, kellest saab Euroopa Komisjoni president, Euroopa Ülemkogu alaline eesistuja, Euroopa Liidu välis- ja julgeolekupoliitika kõrge esindaja ning Euroopa Parlamendi president. Just välis- ja julgeolekupoliitika kõrge esindaja kohta on Kallasele sobivaks peetud.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
10 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Nimi (vabatahtlik)
2 kuud tagasi

Valige petersone ja krüüntale, saab nalja vähemalt!

Mats
2 kuud tagasi

Täiesti ajalikud valikud, võrreldes Yaana või Mariinaga.

Lendorav
2 kuud tagasi

Selleks ongi vaja Eesti rahvas tagajalgadele ajada, et nad kindlasti KK- le Euroopa pileti tasku joonistaksid. Seda kokkukeedetud s…..a peab siis kohapeale lahendama jääma- kes?

Tavaline orav, kilekotiga
2 kuud tagasi

Kui Kremliärikas peaks Eestist vehkat tegema ja peaministriks saaks uus orav, ei pruugi see ometi rahvale kergendust tuua, ehk ainult siis, et ei pea enam seda ülbitsevat koletist niipalju nägema- kuulma..

kui
2 kuud tagasi

häda suur , võib ka püksi lasta

Vot siis
2 kuud tagasi

Kõige hullem on, et avalikõiguslik meedia tegeleb ullikestest valija suunamisega, mis on seadusega keelatud. Nn edetabelite (loe arusaamatu metoodikaga loodud, pigem ise tehtud) igapäevaste saadete ja tutvustamistega suunatakse rumalat valijat. Sotsist Marina on esinumber ja reform ausees, päriselt või? Masendav banaanivabariik

AVS
2 kuud tagasi
Reply to  Vot siis

Meeldiv on vahel kohata ka sellist erudeeritud kommentaatorit, kes teab oma peaga mõteldes täpselt, kuidas asi tegelikult on. Ehk siis paljastad meilegi, uudishimulikele ullikestele, kes see õige esinumber on ja millele tuginedes?

Napak
2 kuud tagasi
Reply to  AVS

Ega sinu eelistused ju sellest ei muutu niikuinii, Mariina oli- on- ja jääb nagu ka Kaja!

AVS
2 kuud tagasi
Reply to  Napak

Mida sa ka minu eelistustest tead. Aga küsimus oli see, et kui sots Marina pole esinumber, siis kes see ainsa ja õige edetabeli esinumber siis on? Kui seda nii kiivalt enda teada hoida, siis kuidas meie, rumalad valijad, teda üldse valida teaksime?

Nimi (vabatahtlik)
2 kuud tagasi
Reply to  Vot siis

Aga ärge olge siis rumal!