Haigla eksitas patsienti

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Erakorralised operatsioonid peavad toimuma, plaanilisi saab aga rahapuudusel edasi lükata. Foto: sxc.hu
Erakorralised operatsioonid peavad toimuma, plaanilisi saab aga rahapuudusel edasi lükata. Foto: sxc.hu

Ida–Tallinna keskhaigla unustas küsida patsientidelt nende elukohta ja teatas seetõttu Pärnu haigekassa alla kuuluvaile patsientidele, et nende juuniks kavandatud operatsioonid lükatakse rahapuuduse tõttu edasi.

Tegelikult on otsas hoopis Harju haigekassa raha.

Haapsallanna Laura (nimi muudetud) pani end Ida–Tallinna keskhaiglas operatsioonijärjekorda märtsis. Temal pidi operatsioon olema juuni alguses. Ida–Tallinna haigla seepärast, et sealsed järjekorrad on lühemad. Pealegi öeldi talle haiglast, et teistest haiglatest erinevalt ei ole neil rahastusega probleeme olnud.

Laura töötab väikeettevõttes, kust ei saa korraga töölt ära olla rohkem kui üks inimene. Seepärast koostati kogu kollektiivi suvine puhkusegraafik operatsiooni ja taastumiseks vajalikku aega arvestades.

Möödunud reedel, kolm päeva enne operatsioonile minekut teatati Laurale haiglast, et kõik plaanilised operatsioonid juunis jäävad ära. Põhjus: Pärnu haigekassa raha on kvartali lõpuks otsa saanud. Uut aega ei antud. Lubati vaid, et paar nädalat enne operatsioonile minekut antakse sellest teada.

On otsas, ei ole otsas

Lääne Elu küsis Pärnu haigekassast, kas lugu vastab tõele. Üllatunud direktor Kaljo Poldov polnud ei operatsioonide ärajäämisest ega rahapuudusest midagi kuulnud. Ta pöördus kohe Ida–Tallinna haigla poole, kust vastati, et Pärnu haigekassa raha ei ole otsas. Lääne Elu helistas Ida–Tallinna haigla kirurgiakliiniku juhatajale Andrus Arakile, kes nentis, et tema teada vastab lugu ikkagi tõele. Araki sõnul on tegemist üldise probleemiga: plaanilise ravi järjekorrad on pikad, oodates muutuvad patsientide probleemid erakorraliseks, haigla on sunnitud osutama viivitamatut abi ja raha jääb plaaniliste operatsioonide tarbeks veel vähemaks, mis omakorda pikendab järjekordi. „See on suletud ring,” sõnas Arak.

Ida–Tallinna haigla pressiesindaja Svea Talving ei teadnud aga teisipäeval operatsioonide edasilükkamisest midagi.

Kolmapäeval vastas ta Lääne Elu küsimustele napisõnaliselt, et seoses erakorralise töömahu kasvuga on Harju haigekassas kindlustatuil plaanilised lõikused edasi lükatud.

Laura on Haapsalu inimesena kindlustatud Pärnu haigekassas!

Järsku leitud raha

Lääne Elult kuuldu järel helistas Laura uuesti Ida–Tallinna haiglasse. Kirurgiakliiniku juht Arak selgitas talle, et haiglal on haigekassalt saadud kvartalilimiit. Kui palju raha kulub erakorralisteks operatsioonideks ja kui palju jääb üle plaaniliste jaoks, ei ole võimalik ette näha.

Laura ees vabandasid nii Arak kui ka tema raviarst. Telefonitoru otsas oodates kuulis Laura, kuidas teistele patsientidele selgitati sama asja.

Mõni minut hiljem teatati Laurale, et talle on järgmiseks nädalaks operatsiooniks vajalik raha ja aeg siiski leitud.

Kogu tõde pole oluline

Pärast kahepäevast üritamist juhtunusse selgust tuua teatas Ida–Tallinna haigla juht Ralf Allikvee Lääne Elule, et haigla on ajanud sassi Pärnu ja Harju haigekassa patsiendid. Edasi lükatakse vaid Harju haigekassa patsientide lõikused.

„Emotsionaalse pinge tõttu ei täpsustanud meie haigla töötaja haigekassa kindlustatust ja elukohta, mistõttu toimus meiepoolne eksimine,” ütles Allikvee. Ta vabandas kõigi Pärnu piirkonna patsientide ees, kellele oli ekslikult teatatud, et nende ravi lükkub edasi.

Laurale sellest eksimusest ei räägitud. Öeldi, et varem vajaka olnud raha on leitud.

Allikvee sõnul on raske ette näha, kui palju raha kulub erakorralistele juhtumitele ja kui palju jääb plaaniliseks tööks.

„Eesti tervishoiuturul tegutsevate haiglate võimalused on suuremad, kui suudab ära osta nende tööde rahastaja, haigekassa,” ütles Allikvee. „Ida–Tallinna keskhaigla ei ole asutus, kes kommenteerib tänapäeva tervishoiu rahastamist.”

Kui paljudele Pärnu haigekassa patsientidele ekslik uudis teatati, haigla ei öelnud. „See ei lisa lugejale olulist uudisväärtust,” ütles Talving.

Selgusetuks jäi, kui suur summa siis Harju haigekassast puudu jäi, kui paljusid ärajäänud lõikused puudutavad, millal edasilükkunud operatsioonid toimuvad, kui tihti selliseid asju juhtub.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
3 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Riina
11 aastat tagasi

Kahju on inimesest, kes on sunnitud võtma operatsiooniks ja lõikuseks korralise puhkuse. Mis puhkus on lõikusest taastumine? Haiguspuhkus aga mitte suvepuhkus.

See on masendav
11 aastat tagasi

Kui paned aasta enne oppi end järjekorda ja planeerid (kollektiiv)puhkuse paranemiseks, siis edasilükkamisel lendab kõik peapeale ja oled sunnitud ikkagi haiguslehega haigekassa nappivaid rahasid kasutama. Nii juhtus ka mminuga…

Leena
11 aastat tagasi

Eelmisel aastal oli selles haiglas sama probleem, maikuu keskel helistati, et kõik mai- ja juunikuu opid lükatakse sügisesse. Helistasin raviarstile, tema ei teadnud sellest midagi.