Ehituslube välja andes ununevad põhjendused

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Läänemaa omavalitsused jätavad ehituslubade väljaandmise otsuse tagamaa tihtipeale selgitamata, näitas maavalitsuse korraldatud ehituslubade järelevalve.

Maavalitsus kontrollis sel sügisel omavalitsustes aasta jooksul välja antud 247 ehitusluba. Möödalaskmisi oli enamikus lubades, aga suuremaid eksimusi leiti 13 puhul.

„Nende 13 kohta tegime omavalitsusele ettepaneku viia load seadusega vastavusse,” selgitas maavalitsuse õigusnõunik Mihkel Roos.

Roosi sõnul oli üks sagedasemaid möödalaskmisi ehitusloa väljaandmise otsuse põhjendamata jätmine.

„Haldusaktist ei selgunud, millised olid ehitusloa andmise kaalutlused ehk milliseid asjaolusid luba välja andes arvestati,” rääkis õigusnõunik.

Maasekretär Kristel Jupits lisas, et selgitustes piirdutakse vaid paragrahvide nimetamisega, kuid otsuse täpsema tagamaa selgitamisega vaeva ei nähta.

Sagedane viga oli ka puudulik teavitus. Kristel Jupits tõi näite: detailplaneeringus on krunt planeeritud küll elamuehituseks, aga kui ehituseks läheb, unustatakse naabreid sellest teavitada.

Maasekretäri sõnul võib aga ette tulla, et kuigi ehitus käib lubatud mahus, võib naaber leida, et rajatava hoone välimus, asukoht krundil vms teda häirib.

„Sellistel puhkudel on omavalitsusel õigus ehitusloa väljaandmisest keelduda ja selle kohta on isegi Riigikohtu lahendid,” ütles Jupits.

Ehitusluba on omavalitsuselt vaja taotleda uue hoone ja rajatise püstitamiseks, senise ehitise laiendamiseks, rekonstrueerimiseks või lammutamiseks. Roosi sõnul olid kõik ehitusload, millele juhiti eraldi tähelepanu, välja antud uue ehitise püstitamiseks.

„Uue ehitise püstitamiseks antav ehitusluba eeldab kõige kõrgemate nõuete täitmist,” ütles Roos.

Üks peamisi nõudeid, mida loa andmisel tuleb jälgida, on ehitise sobivus keskkonda.

Mihkel Roosi sõnul on puudusi kõigi valdade ehituslubades. „Päris eeskujulikku, kus poleks ühtki tähelepanekut, polnudki,” ütles Roos.

Õigusnõunik ei tahtnud nimetada ka ühtki omavalitsust, kus asjad oleksid teistest hullemad.

Lääne maavanem Innar Mäesalu ütles, et järelevalve omavalitsuste väljaantud ehituslubade üle oli omamoodi märgiline. Ükski maavalitsus pole varem omal algatusel sellele eelneva kaebuseta sedalaadi järelevalvet teinud.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
2 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Juhan
10 aastat tagasi

Kui ehitusprojekt on koostatud vastavalt normidele, detailplaneeringule ja projekteerimistingimustele ning vajalikud kooskõlastused olemas, siis on ka naabritel hilja protestima hakata ja KOV-l pole õigust ehitusloa väljaandmisest keelduda. Sellised põhjendused peaksid muidugi korralduses välja toodud olema.

olaf
10 aastat tagasi

Läänemaal jälle üks paberitest lossi ehitaja.