Riigikogu võttis vastu omavalitsuste liitumist lihtsustava eelnõu, ühinemistoetus suureneb

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Riigikogu võttis täna vastu Eesti territooriumi haldusjaotuse seaduse muudatused, mis kaotavad senised ühinemispiirkonnad ning kehtestavad ühinemise tõttu ameti kaotavatele volikogu esimeestele hüvitise, vahendab BNS.

Muudatusega kaovad ära seni kehtinud ühinemispiirkonnad, mis tähendab, et liituda saab soovi korral ükskõik millise piirinaabriga. Küll peab endiselt silmas pidama, et omavalitsused toimiksid ka sisuliselt ühtse teenusepiirkonnana.

Lubatud on ühinemised üle praeguste maakonnapiiride. Erandiks saavad olema saared, kus võib ühineda ka ilma ühise piirita.

Seadusemuudatusega tõuseb ühinemistoetus iga ühinenud kohaliku omavalitsuse üksuse elaniku kohta 40 eurolt 50 eurole, toetuse miinimumsumma tõuseb 128 000 eurolt 150 000 eurole ning maksimumsumma 256 000 eurolt 400 000 eurole iga ühineva kohaliku omavalitsuse üksuse kohta.

Regionaalminister Siim Kiisler tõi näiteks, et ühinemist plaanivad Kose ja Kõue vald, kes praeguse seaduse alusel oleks saanud ühinemisel 357 000 eurot toetust, saavad nüüd 436 250 eurot.

Ka on seadusemuudatusega ette nähtud kuue kuu töötasu või muu hüvitise suurune hüvitis neile omavalitsusjuhtidele, kes omavalitsuste ühinemise korral ei jätka uues omavalitsuses volikogu esimehena. Linnapeadele ja vallavanematele nägi hüvitise ette ka senikehtinud seadus.

Riigikogu täiendas seadusemuudatusega ka ühistranspordiseadust, sätestatades, et omavalitsuste ühinemise korral omavalitsuse siseseks liiniks muutunud transpordiliinide toetamist jätkatakse analoogselt liitumiseelse olukorraga ehk maakonnaliinidena.

Lisaks muudab seadus paindlikumaks ja selgemaks omavalitsuste algatusel toimuva ühinemismenetluse läbiviimise korra.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
11 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Mirje
11 aastat tagasi

Aga kui sel Kosel pidavat olema suured võlad kuid Kõue on omad ära maksnud-mis siis saab-nagu suur ja väike Peeter või…Kosel räägitavat et ainult keskust arendatakse-aga mitte Ravilat egaOru asulat…

Ahto
11 aastat tagasi

No mis te kraaklete laskmata karu naha pärast . Ei tule mingit liitumist ! Littumiste eestvedajad ei tule kunagi enam ühelegi juhtivale kohale ka 🙂 Juba praegu näitavad lapsed mõne mehe peale näpuga :”Vaata see on see onu ,kes meie valla ära hävitada tahab ” 🙂 Mina olen oma piletiraha eest küll piisavalt tsirkust juba näinud .

Ahto
11 aastat tagasi
Reply to  sõkal kurku

Täiesti normaalne ! Linna ümbritseva valla ja linna liitumine on igati õigustatud . Seda on tehtud mujal maailmas juba tööstusrevolutsiooni algusest alates. Põhjus väga lihtne ,linnalähedane vald pidurdab muidu linna arengut ja laienemist . Ka Ridala ja Haapsalu ühinemisel on mõte täiesti olemas. Mingit mõtet ei ole aga liitumisel liitumise pärast nagu seda Oru vald teha üritas. Saarlased ,näed sa ,arvasid ka ,et pole nigu jumet asjal .

Arya
11 aastat tagasi
Reply to  Ahto

“det be4sta av allt var att fe5 sitta och sticka i tre dagar. Ostf6rd. Inga ove4sentligheter som jobb eller dyklit.. :-D”Eller flytt… ;-)Iris e4r ff6rresten Iris e4ven pe5 engelska. L8

qflork
11 aastat tagasi
Reply to  Ahto

6jHnKQ ptarlbzwotjh

ja
11 aastat tagasi

kaua sa nii liitud majandusteadlane, vaesust liites ei teki kunagi rikkust

vastupidi
11 aastat tagasi
Reply to  ja

riik tõestab meile, et kui on lasterikas pere, võib neile vähem maksta,küll saavad hakkama, kui elavad 2 pensionäri saavad paremini hakkama, ja EL abistame endi asemel hoopis vaest kreekat

hea uudis
11 aastat tagasi

Edasi tuleb juba ise hakkama saada ja võimalusel uusi liitujaid otsida. Minu arust peaks järgmisel liitumisel makstama uut toetust nii liitujale kui liitjale.

toetus
11 aastat tagasi

on ühekordne, aga edasi?

hea uudis
11 aastat tagasi

Meie 4 saavad siis kokku 600000 eurot. Kui ühinemiskulud suured ei ole, siis jagub investeerimiseks ka.