112-päev: häirekeskus kutsub lumest meisterdama, päästekomandod avavad uksed

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Foto: häirekeskus
Foto: häirekeskus

Häirekeskus kutsub 11. veebruaril tähistatava üle-euroopalise 112-päeva puhul kõiki peresid ja lasteaedu valmistama lumest või lumele hädaabinumbrit 112.
112-päeva puhul avavad 11. veebruaril uksed kõigile huvilistele mitmed päästekomandod.

Häirekeskuse päästekorraldajad kutsuvad kõiki peresid ja lasteaedu ning koole 7.–13. veebruarini osalema Euroopa 112-päeva puhul lumest või lumele hädaabinumbri 112 tegemises ning arutama, millised on erinevad turvariskid ning kuidas hätta sattudes abi kutsuda.

“Kuigi Euroopa Liidu liikmesriikide piireis saavad hätta sattunud alates 1991. aastast tasuta 112 numbrile helistades nii erakorralise meditsiini-, pääste- kui ka politsei abi, ei ole uuringute kohaselt pooled Eesti elanikud kursis, et 112 numbrile saab tasuta helistada ka teistes Euroopa Liidu riikides. Samas on inimesed hästi, ligi 90 protsendi ulatuses, informeeritud, et Eestis saab abi kutsuda 112 numbri kaudu,“ kommenteeris häirekeskuse peaspetsialist Edvi Freiberg.

Freibergi meelest võiks nii lastele kui ka vanaemadele-vanaisadele hädaabinumbrit 112 meelde tuletada ning koos arutada, kuidas kutsuda abi või selgelt kirjeldada sündmust ja asukohta. ”

Kiiresti antud võimalikult täpne info on elu päästmisel äärmiselt oluline ja selleks, et see oskus stressirohkes olukorras säiliks, on nii täiskasvanutel kui ka lastel kasulik situatsioonid läbi arutada või ka läbi mängida,” ütles Freiberg.

Freiberg lisas, et kindlasti tasuks meeles pidada, et 112 numbrile helistamine on mõeldud eelkõige tõsises hädas kiire abi kutsumiseks – info küsimiseks peaks võimalusel kasutama teisi olemasolevaid info- ja abinumbreid nagu näiteks päästeala infotelefon 1524, perearsti nõuandetelefon 1220 või teised abinumbrid.

Häirekeskus menetleb lisaks hädaabinumbrile 112 tulnud kõnedele ka Tallinna ning pealinna lähiümbruse omavalitsuste abitelefoni 1345, kuhu saab ööpäevaringselt helistada linnamajanduslike probleemide korral. Lisaks haldab Häirekeskus Keskkonnainspektsiooni valvetelefoni 1313, kuhu võib teatada keskkonnareostusest, hukkunud loomadest, aga ka teistest keskkonda puudutavatest ohtudest või õnnetustest.

Häirekeskus tegeleb ka päästeala infotelefonile 1524 tulnud kõnedele vastamisega. Numbrile 1524 võib helistada tuleohutuse, katmata kaevude või päästeasutuste muude tegevusvaldkondade küsimustes.

Meditsiinialast nõustamist pakutakse ööpäevaringselt haigekassa finantseeritava perearsti nõuandetelefoni 1220 kaudu.

Häirekeskus palub lumest või lumele 112 tegemisese pildid saata e-posti aadressile lumest112@112.ee. Kõik enne 15. veebruari saadetud pildid avaldatakse häirekeskuse Facebooki lehel. Iga maakonna parimatele paneb Hhäirekeskus välja auhinnad.

Lisainfot Euroopa 112-päeva kohta leiab siit.

Lastele mõeldud internetipõhised hädaabinumbrit 112 tutvustavaid mänge ja infomaterjale leiab siit.

Seoses Euroopa 112-päeva tähistamisega avavad päästekomandod 11. veebruaril uksed kõigile huvilistele. Lisaks jagavad komandod mitmetes avalikes kohtades ka teavet ja meeneid.

Haapsalu, Lihula, Risti ja Nõva komandodes on uksed avatud kell 13–16. Komandosid saab külastada eelregistreerimiseta.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments