Metsloomaühing manitseb linde sügisrände ajal mitte toitma

BNS

Kuigi uuringud näitasid, et hanede kevadjaht pole põllukahjustuste ärahoidmisel tõhusam meede kui tavaline hanede hirmutamine, andis keskkonnaamet hanetapuks loa. Foto: Urmas Lauri
Linnud rändel. Foto: Urmas Lauri

Metsloomaühing palub sügisrände ajal toiduabiga veel oodata, sest see võib rändlindudele saatuslikuks saada.

“Paljudel toidumaja külastavatel lindudel kestab veel sügisränne. Näiteks rasvatihased ja rohevindid rändavad veel novembriski, inimese pakutav lisatoit võib anda neile vale signaali ja lõuna poole teel olev lind võib rände lõpetada. Sassi läinud reisiplaan võib aga hiljem linnule kurvalt lõppeda,” hoiatab metsloomaühing sotsiaalmeedias.

Toitmisega on õige aeg alustada alles siis, kui saabuvad püsivad miinuskraadid ja lumevaip. Esialgu jagub lindudele veel looduslikku toitu – isegi putukad pole end veel magama sättinud.

Metsloomaühing paneb kõigile südamele, et lindudele lisatoidu andmisega kaasneb vastutus. Nimelt peab toit olema linnule sobiv ega tohi olla riknenud. Toiduks sobivad seemned, pekk, rasv, maapähklid, kaerahelbed ja hirss. Kindlasti peab toit olema maitsestamata ning mingil juhul ei sobi toiduks sai ega küpsised.

“Linde toitma hakates tuleb seda teha kevadeni,” rõhutab Eesti metsloomaühing.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments