Politsei sõlmis ettevõtetega metallivarguste tõkestamise hea tahte leppe

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Politsei- ja piirivalveamet sõlmis 15 ettevõtte ning organisatsiooniga metallivarguste tõkestamise ja ennetamise hea tahte koostööleppe, et määratleda ühised põhimõtted metallivargustega võitlemisel.

Politsei- ja piirivalveameti, vanametalli käitleja Kuusakoski ning võrguettevõtja Elektrilevi algatatud metallivarguste tõkestamise ja ennetamise hea tahte koostööleppega liitusid Imatra Elekter, Elion Ettevõtted, Starman, EMT, Elisa Eesti, Tele2 Eesti, Tallinna Vesi, Eesti Raudtee, BLRT Refonda, Tolmet Eesti ning Eesti Vee-ettevõtete Liit. Lisaks on vabatahtliku leppega ühinemisest teatanud VKG Elektrivõrgud ja Elering. Lepe jääb edaspidi avatuks ja kõik soovijad saavad selle allkirjastada ka hiljem.

Koostööleppega liitunud leppisid kokku ka konkreetses sammudes metallivarguste tõkestamisel. Infrastruktuuriettevõtted võtsid eesmärgiks teavitada politseid ja suuremaid metalli kokkuostupunkte toimunud vargustest võimalikult kiiresti, et vältida varastatud metallesemete utiliseerimist. Samuti on kavas koolitada metalli kokkuostjaid, et ära hoida enim varguse ohvriks langenud metallesemete vastuvõttu kokkuostupunktides.

Vanametalli kokkuostjad võtsid kohustuse kontrollida metallitoojate andmeid isikut tõendava dokumendi alusel ning varustada metalli kokkuostupunkte valvekaameratega. Jäätmeseadusega keelatud esemete toomisel metalli kokkuostupunktidesse teavitatakse politseid telefoninumbril 110. Kokkuostjad kinnitasid leppega, et autovrakke ja muid registreerimisele kuuluvaid esemeid võetakse kokkuostupunktides vastu ainult registreerimistunnistuse esitamisel selle seaduslikelt omanikelt või nõuetekohase volikirja alusel.

Kehtiv jäätmeseadus ei luba kokku osta ilmse kunsti- või ajalooväärtusega metallesemeid. Elektrijuhtmeid, sidekaableid, liiklusmärke, teeviitasid, metallist kaevukaasi ning raudteerööpaid tohib vastu võtta vaid vastavas valdkonnas tegevusluba omavalt ettevõttelt või jäätmeloa omanikult. Metallijäätmete üleandmisel tuleb seaduse kohaselt koostada kahepoolselt allkirjastatud dokument, kus on kirjas tooja nimi, registri- või isikukood, elu- või asukoht, jäätmete kirjeldus, liik ja kogus, jäätmed kohaletoimetanud sõiduki registreerimisnumber ning jäätmete maksumus. Vanametalli eest ei tohi maksa sularahas, vaid pangaülekandega.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
Tont.
11 aastat tagasi

See on hea algatus. Järgmiseks võiks kokku leppida,et iga korrusmaja majavanem võtaks korra tagamise enda peale ning tehtakse patrullbrigaadid elanikest,kes korda tagavad.Brigadir võib laamendajatele koostada väärteoprotokolle ja määrata trahve.Mis laekuvad majavanema pangaarvele.Eriti kangeid kaake tohiks kinni pidada mõnes keldriboksis. Kui asi käima läheb,saab varsti patrullpolitsenikud koondada ning tööle jäävadki ülemused,kes igal pool lepinguid sõlmivad….Jälle kokkuhoid-päästekomandosid ju suletakse. Mis krdi kokkulepe varasatud kraami ostjatega ? Üks kord hoiatus ja teisel korral kontor kinni.