Muusikakoolide õpilased mängivad Ristil vanu Eesti viiulilugusid

Madiken

madiken@le.ee

Täna algavad Ristil 20. rahvaliku viiulimängu päevad. Risti põhikooli kogunevad laagrisse ligi 70 noort viiulimängijat muusikakoolidest ja rahvaorkestritest üle Eesti.

„Lood on ligi sada aastat vanad, pillimeeste käest üles kirjutatud, 30ndatest juba ka salvestatud,” ütles üks korraldajaist Enrik Visla. „Üritame neid järgi mängida ja natuke tänapäevasesse võtmesse panna.”

Varasemalt toimus laager Pärnumaal Särghaua talus ja Harjumaal Kosel, 2010. aastal leiti laagrile uueks sobivaks asukohaks just Risti.

Mullu peeti laagrit jälle Kosel, sest sealt oli lühem maa noorte laulu– ja tantsupeole sõita, selgitas viiulipäevade traditsioonile 20 aastat tagasi alguse pannud Juta Helilaid.

Tänavu laagripäevad teiste suurüritusega ei kattu ja viiulimäng kõlab jälle Ristil.

Aastatega on rahvaliku viiulimängu päevad Helilaiu sõnul muutunud nii palju, et kui Särghaual käis koos 25 last, siis nüüd Ristil on neid juba 70 ringis.

Ajaga on keerukamaks muutunud laagri korraldamine. „Näiteks praegu üks buss lihtsalt ei sõitnud välja, kuigi mul oli kokku lepitud,” ütles Helilaid.

„Ühiskond ja inimesed on nii palju muutunud, euro tulek muutis inimeste psüühikat — nähakse väikest rahanubrit ja lihtsalt ei liigutata.”

Teine probleem on Helilaiu sõnul ürituse üleküllasus. „Liiga palju toimub, kõik tahavad raha saada — vanadel üritustel on aeg ära kaduda, aga kui me selle ürituse ära kaotame, kuhu siis rahvamuusika jääb?”

Noored viiludajad harjutavad täna ja homme koosmängu ning esinevad selgeksõpituga homme õhtul kell kuus Risti veetorni kõrval peoplatsil.
Laager kestab pühapäevani.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments