Uuskasutuskeskus teeb Läänemaal kogumisringi

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Uuskasutuskeskuse kaubik. Erakogu

Uuskasutuskeskuse kaubik teeb 4. aprilli kogumisringi Läänemaal, peatudes Haapsalus ja Ristil.

Kaubik võtab üleliigseks muutunud heas korras asju vastu kell 10–11 Haapsalus Rannarootsi Selveri parklas ja kell 11.30–12.30 Risti turuplatsil. See on mugav võimalus kodu lähedal anda uuesti ringlusse korralikud asjad, mis on kasutult seisma jäänud ja võtavad asjatult ruumi. 

Uuskasutuskeskuse kaubik külastab Eestis eri paiku selleks, et muuta üleliigseks muutunud asjade annetamine mugavamaks. Paljudes kohtades on küll rõivakonteinereid, ent raamatud lõpetavad vahel paberi- ja papikonteineris ning mõnigi heas korras ese satub segaolmejäätmete hulka. Uuskasutuskeskus päästab iga aasta sadu tonne heas korras asju jõudmast prügi hulka.

Uuskasutuskeskuse kaubikusse saab ära tuua puhtaid ja terveid rõivaid, jalatseid, mänguasju, nõusid, köögitarvikuid, raamatuid, spordi- ja hobitarbeid, nipsasju, kodutekstiile, sisustusesemeid, väiksemat kodutehnikat ja isegi toataimi. Uuskasutuskeskusele võib annetada ka hooajaväliseid kaupu, näiteks talispordivahendeid. Kõik asjad saab üle anda turvaliselt ja kontaktivabalt, asetades asjad kaubikusse.

Turvalisuse kaalutlusel ei võeta vastu turvahälle ja -toole, kineskooptelereid ja gaasipliite ning samuti katkisi asju. Uuskasutuskeskusel puudub endal võimekus parandada asju, lisaks võib katkine ese olla ohuks järgmisele kasutajale. Kogumisringi ajal ei võta kaubik vastu mööblit.

Uuskasutuskeskus sorteerib kõik annetused ning suunab heas korras asjad uuesti ringlusse – osa läheb müüki, osa koostööpartnerite kaudu abivajajatele. Annetuste müüki panekuga katab Uuskasutuskeskus isemajandava mittetulundusliku organisatsioonina oma kaupluste ülalpidamiskulud. Uuskasutuskeskusel on 15 poodi üle Eesti, lisaks e-pood aadressil pood.uuskasutus.ee.

Uuskasutuskeskus toetab oma koostööpartnerite kaudu suurperesid, naiste varjupaiku, koduta jäänud inimesi ja loomade varjupaiku. Veel teeb Uuskasutuskeskus tihedat koostööd teatri- ja filmitegijatega, õpilasfirmade, kunstitudengite ja käsitöölistega, kes saavad materjalide ning laenutuste soovidega otse Uuskasutuskeskuse poole pöörduda.

Miks asju ära anda?

  • Tuues pikalt seisma jäänud asja ära, väldid selle jõudmist lõpuks prügimäele.
  • Annetades asjad, mida tegelikult igapäevaselt ei kasuta, saad koju ruumi juurde.
  • Teed heateo nii endale kui ka keskkonnale. Üheskoos hoiame Eestimaa puhtamana.
  • Paljudel ei ole võimalik täiesti uut asja osta, seega uuesti kasutusse antud ese võib olla kellegi teise jaoks ainuke võimalus.
Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
12 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
En.
3 aastat tagasi

Ühest taolisest kaubikust on vähe. Linnas peab käidavas kohas olema angaarilaadse mahutavusega hall, kuhu kõik ülejääva võib ära tuua, kasvõi mõistliku hinnasildiga varustatult. Uuemõisas on huvitavamaks kirbukaks kujunenud ARK-iga samas majas olev komisjonipood. Kõige parem näide mitmekülgsest taaskasutuskeskusest oli aga Viljandi kaubamaja taga parklas asunud vana roostes kaarhall. Kola jagus seal autoosadest, mööblist antiikraamatuteni. Riideid oli vist ka, kuid kasutatud riiete ärisid on niigi igas linnas piisavalt. Kui uued linnavolinikud valite, valige palun neid, kes huvituvad ka linnaelanike elu hõlpustamisest, mitte üksnes turistidest ja meelelahutusärist. Näiteks imelik on seegi, et tänini taariaegsel puitpitsarhitektuuril ratsutaval linnal pole oma lammutusdetailide panka.

Loll Ivan
3 aastat tagasi

Mul on vanu lusikaid ja kulpe, tordilabidas ja paar sõrmust ka, vanaemast jäänud, kas neid ka võtavad vastu? on ka nõusid ja saksa serviis ja vaase jpm kraami, mis lihtsalt seisab kasutuseta…

Külaline
3 aastat tagasi
Reply to  Loll Ivan

Kui ise enam ei vaja ning müügiga tegeleda ei viitsi või ei oska, siis paki hoolikalt kokku ja anna ära. Keegi saab õnnelikuks!
Vanad asjad võivad väga väärtuslikud olla, näiteks Eesti Tarbeklaasi nõude eest ollakse valmis milleks iganes. Mõni on valmis veneaegsete autojuppide või mööblitükkide eest maksma suuri summasid. 😀
Kel võimalust, tasub enne näiteks osta.ee-st või FB-st üle kontrollida, mis sarnase eseme hind võiks olla ja otsustada, kas on kasulik ise müüa.
Uuskasutuskeskus ei osta elanikelt asju, vaid korjab kokku tasuta!

Uimane
3 aastat tagasi
Reply to  Külaline

Hea äriplaan ju , kahju et omal pea ei lõika nii hästi …..

Miralda
3 aastat tagasi
Reply to  Külaline

Ei taha seda tarbeklaasi masstoodangut enam keegi, sealt nopitakse ainult pärleid.

Muskin
3 aastat tagasi

Ja vastu võetakse ainult terveid asju, mis on müügis kallimalt kui meie linna Lihula mnt.Taaskasutuskeskuses. Minge vaadake millised on hinnad Pärnu Uuskasutuskeskuses…pane parem natuke juurde, saad poest uue ja garantiiga

Miralda
3 aastat tagasi
Reply to  Muskin

Business as usual/ tavaline äri!

kummaline maailm
3 aastat tagasi
Reply to  Miralda

Samas üks vähestest äridest, mis vähendab tootmist ehk survet keskkonnale.

ei pea närveerimagi
3 aastat tagasi
Reply to  Muskin

Aga ära siis vii omi asju, kui viga näed. Ole rahul, mis sul on, ära uuenda ja hoia kõik alles. Peaasi, et keegi puudustkannataja midagi ei saaks.

Asta
3 aastat tagasi

kui lubad, siis ma tõesti müün ise oma kasutuseta korralikud asjad maha või annan need kellelegi, kel vaja on.

Marts
3 aastat tagasi

Väga tänuväärt ettevõtmine. Suureks abiks vaesematele peredele.