Heiki Kranich: ahoi, Jaanus Karilaid, aitab trollimisest!

Lääne Elu

info@le.ee

Heiki Kranich

Reformierakonna endine peasekretär

Jaanus Karilaiul pole valijatele midagi mõistlikku lubada ning seetõttu on ta valinud tõejärgse ühiskonna eestvõitlemise ja edendamise tee – trollimise ja ükskõik kelle iga hinna eest mustamise.

Karilaiu lemmikteemaks on saanud  VEB fond. Peale nende, kes tolle fondi sertifikaate omal ajal võileivahinna eest kokku ostsid ja kiiresti rikkaks saada lootsid ning poliitikuid siiamaani moosivad, ei mäleta praegu seda lugu enam keegi. Karilaid arvab, et  süüdi  on Reformierakond. Karilaid käiab neid teemasid tuima järjekindlusega,  tegu on suurepärase näitega tõejärgsest ajast. Vale aga ei muutu tõeks, vaatamata sellele, mida kõvemini ja valjuhäälsemalt seda korrata.

Võibolla on siinkohal kasulik mõnda asja, mida Karilaid ei taha mäletada, veelkord meelde tuletada.

VEB fondi teema sai alguse sellest, et Eesti sai taas iseseisvaks ning peale kütusetarnete kinnikeeramise, mis sundis 1991 aasta lõpus Savisaare valitsust kaaluma isegi Lasnamäe evakueerimist, otsustas NSVL Välismajanduspank, et nendele Eesti pankadele, kellele oli lubatud läbi Välismajanduspanga tollel ajal mitte eriti tavaliste välisvaluutaarvelduste tegemine, raha lihtsalt välja ei maksta. Tahtsite iseseisvust – saite, aga raha te ei saa.

Kaotajateks olid Eesti ettevõtted, kes juba tollal välismaale müüa suutsid, aga  drakoonilist otsust ei tehtud Eestis, vaid meid iseseisvumise eest karistada sooviv NSVL. See oli Venemaa otsus. Karilaiu soov veeretada süü Eesti poolele tekitab küsimuse tema motiividest.

Selleks, et lootusetud nõuded NSVL Välismajanduspanga vastu Eesti pankade bilansist välja viia, otsustatigi luua riigikogu otsusega VEB fond. Eesti Pank on teinud selle kohta põhjaliku auditi ning sellega peaks olema kõik öeldud.

Sparringupartnerit otsides süüdistab Jaanus Karilaid praegu Jürgen Ligi ja Reformierakonda. Ma pean teda kurvastama. Reformierakonda ei olnud selleks ajaks veel olemaski. Jürgen Ligi elas Saaremaal ega osanud Reformierakonna sündigi ette näha.

Karilaid süüdistab Jürgen Ligi valetamises, aga valetab ise – teadlikult ja erakondlikult. Keskerakonna puhul tundubki see olevat tavapärane muster. Mul on selle väite illustreerimiseks hea näide.

VEB fondi teemat on Keskerakond oma Venemaalt saadava  „kolmandik sulas“ ja muude afääride varjamiseks juba pikalt üritanud ära kasutada. Selleks on kõlvanud nii karilaidsed libauudised-kommentaarid kui ka otsene trollimine kommentaariruumides, millest otsekohe keskerakondlikult kontrollitud meedias „uudis“ treitakse. Eriti piinlikuks läks asi eelmiste riigikogu valimiste eel, kui kolmandik sulas polnud veel pärale jõudnud, aga kummalised võlad juba võetud ja garantiikirjadki allkirjastatud.

Algatati järjekordne VEB fondi teemaline kampaania, mida klikipõhine maailm mitte ainult ei armasta, vaid lausa jumaldab.

Delfi kommentaariumis kirjutati 17. septembril 2014 fantasmagooriline kommentaar, mille korjasid samal hetkel üles Pealinn, Nelli Teataja ja Kesknädal ning nii vahendasid kui võimendasid seda mitme nädala jooksul. Pole ju kellelegi saladus, et tegu on Keskerakonna poolt nii kontrollitud kui ka finantseeritud väljaannetega.

See kommentaar asetas mind kogu VEB fondi teemas täiesti uude ja positsiooni. Minust loodi nendes järgnenud kirjutistes palgamõrvari ja Eesti Vabariigi vaenlase kuvand. Kuidas saanuks ma ennast selliste „ajakirjandusväljaannete“ eest kaitsta?

Läksin kaitsepolitseisse ja palusin nendepoolset avaldust, et mind avaliku laimu eest kaitsta. Kahjuks ütlesid nad, et nad sedalaadi kaitset ei paku. Aga kes siis pakub, kui riigi julgeoleku eest vastutav asutus jätab inimese ilmselge ja pahatahtliku laimu korral lihtsalt tänavale?

Pöördusin kohtusse ja palusin tuvastada IP aadressi, millelt laim avaldati. Sain positiivse otsuse ja pidin taas kohtu poole pöörduma, et teada saada, kellele see IP aadress tol hetkel kuulus. Saingi teada ja mis salata, olin nii hämmastunud kui pettunud.

Selgus, et tolle väljamõeldise, mis kogu hilisema ažiotaaži aluseks oli, algpõhjus istus keskerakondlikult kontrollitud ja kinni makstud arvutis. Kommentaari looja oli kunagine lugupeetud muusik, kelle laule 90ndate alguses kõik peast teadsid.

Ma teadsin, et ta oli oma identiteediotsinguil mööda enamvähem kõiki erakondi käies lõpuks jõudnud Keskerakonnani, aga ma ei olnud uskunud, et ta on nõus internetitrolliks saama.

Aga sai – inimene on habras.

Mõtlesin, et mis ma selle teadmisega, mille ma pärast kahte kohtuskäiku teada sain, nüüd peale hakkan. Ja kuigi valu, mis oli tehtud, oli jätkuvalt elus, otsustasin andeks anda ja jääda teadmise juurde, et isegi, kui mõni inimene on mingil põhjusel murdunud, pole mõtet teda veel avalikkuse ees veelkord alandada. Sest see, mis ta teinud oli, oli madal. Las olla, mõtlesin tookord.

Ja tuletan seda lugu siinkohal meelde ainult seetõttu, et valede levitamine ja tõejärgse ühiskonna maaletoomine on nüüd tänu Jaanus Karilaiule järjekordselt päevakorral. Muster kordub. Valed ja valetamised lausa kuhjas üksteise peal. Kaua võib.

Jaanus, ka minu nagu ka paljude teiste juures käidi omal ajal mitmesuguste keeruliste pakkumistega, et spekulandid VEB fondi arvelt teenida saaks. Mina saatsin nad kuradile. Tundub, et sina oled pakkumise vastu võtnud ja see on küll teema, mida peaks põhjalikult uurima.

Ära trolli ja ära ürita pidevalt kõike ja kõiki mustata. Hoolitse parem selle eest, et Keskerakond saaks oma ebaseaduslikult saadud raha maksumaksjale tagasi makstud.

Toimetaja märkus. Nelli Teataja kirjutas 2014, et Heiki Kranich võttis Venemaal Välismajanduspangast välja 20 miljonit dollarit VEB fondi raha. Kranich eitas seda.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
15 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
taat
5 aastat tagasi

Veb-fondi jaht nagu “metoo”-liikumine kohalikus kastmes

Peeter
5 aastat tagasi

H.Kranich oli see, kes algatas maade vahetuse! Ka selle kohta võiks talle küsimusi esitada, sest nii mõnigi pidi hiljem kohtutes aru andma, ainult mitte maadevahetuse algataja H.Kranich!!!

Kodanik
5 aastat tagasi

Pealkiri väga hea “Ahoi Jaanus Karilaid, aitab trollimisest”.

Sass
5 aastat tagasi

Kas Karilaiul peale rongisõidu ja suht segase VEB fondi jutu, läänlastele veel midagi lubada on?

Juku
5 aastat tagasi

Ei ole mingi saladus, et Kranich oli see mees kes osa sellest rahast parteile tõi.

teadjamees
5 aastat tagasi

Pole ju mingi saladus, miks Karilaid niiväga neid VEB miljoneid taga ajab. Keskerakonna kassa ju puha miinuses.

Zanders
5 aastat tagasi

Hardo Aasmäega mis juhtus?
Ja oli veel 1 pangajuht kellele 3 kuuli pähe kihutati kodu uksel…

pärnakas
5 aastat tagasi

Kuidas saab süüdistada Ligit FEB-fondiga seonduvas? Andres Lipstok, kes Karilaiu heakskiidul Haapsalu linna aukodanikuks valiti, sokutati Reformierakonna poolt Eesti Panga presidendiks ainult ühel põhjusel, et kõiki neid sigadusi kinni mätsida. Miks ründab Karilaid Ligit, mitte Lipstokki. Mis te ise arvate?

Abc
5 aastat tagasi

Kes oli see,kellele osa raha välja maksti..
???

kodanik 66
5 aastat tagasi

Karilaidne libauudis – hea väljend. Sõna “karilaid” kõlaks tegusõnana päris hästi. Herr Kranich, Teie lause: “Eesti Pank on teinud selle kohta põhjaliku auditi ning sellega peaks olema kõik öeldud.”. Millise EP presidendi ajal see juhtus. Kui Lipstoki võ Krafti, siis on tõesti kõik öeldud, et mitte öelda kinni mätsitud. Kummardus praegusele EP presidendile, kes vaatama reformierakondlaste pikaajalisele süsteemsele mätsimisele on suutnud mitmeid asju siiski avalikustada. Kaheldavaid väited on selles kirjatükis veel terve rida aga kuna jutt käib Karilaiu isikust, siis tema jaoks on see arusaadavalt puhas valimispropaganda ja vastaste mustamise vahend.