Hiite maja otsib hiiesõbralikke tegusid

Palivere hiiepuu. Arvo Tarmula
Palivere hiiepuu. Arvo Tarmula

Hiite maja ootab ettepanekuid  hiiesõbralike tegude tunnustamiseks.

Tunnustamisväärilisteks tegudeks võivad olla põliste looduslike pühapaikade kaitsmise, hooldamise, uurimise, tutvustamise ja  väärtustamisega seotud ettevõtmised. Tunnustada võib eraisikuid, seltse, MTÜsid, asutusi, väljaandeid, omavalitsusi, ettevõtteid,  institutsioone, projekte jm ettevõtmisi, tänu
kellele on ühe või mitme põlise pühapaiga seisukord säilinud või paranenud ning kasvanud ühiskonna teadmised ja teadlikkus pühapaikadest.

Põlised looduslikud pühapaigad on kivid, puud, metsad, veekogud, pinnavormid ja muud
loodusobjektid ning maa-alad, mida on teadaolevalt meie esivanemad pühaks pidanud ja kasutanud neid  palvetamiseks, kummardamiseks, ravimiseks, pühade pidamiseks, andide jätmiseks või muude kombetalituste täitmiseks. Rahvusvahelise looduskaitseliidu (IUCN) hinnangul on looduslikud pühapaigad inimkonna vanimad kaitsealad ja neid tuleks hallata põlisrahvaste tavasid järgides.

Hiiesõbralike tegude tunnustamisega soovib Hiite maja väärtustada pühapaikade tundmist ja hoidmist ning aidata kaasa looduslike pühapaikadega seotud loodus- ja kultuuripärandi edasikestmisele.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments