Juhtkiri: Õõvastav seisukoht

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Raske oleks küsimärgi alla seada sotsiaalministeeriumi plaani kaotada ühiselamu tüüpi erihooldekodud ja kolida erivajadusega inimesed peremajadesse. Suurte hooldekodude ümberkujundamist alustas ministeerium 2007. aastal. Ühtekokku investeeriti tollal 29 miljonit eurot, ehitati 55 uut peremaja ja suleti viis suuremat hooldekodu. Elupaika vahetas ka 60 Koluvere hooldekodu asukat. Osa neist elab nüüd Uuemõisas, kus on rahulik, ilus, privaatne.

2023. aastaks loodab sotsiaalministeerium viia suurte hooldekodude ümberkorraldamise 56 miljoni euro eest lõpule. Uued hooldekodud on väikesed, kuni 30 asukaga, ja vähemasti esialgu paistab, et neid kavandatakse suuremaisse asulaisse, küllap linna, kus on jalutuskäigu kaugusel „iseenesestmõistetavad teenused” nagu postkontor, perearst, juuksur ja kauplus. Kokkuvõttes igati suurepärane plaan.

Et aga 17 ümberkorraldatava hooldekodu seas on ka Läänemaal asuv Koluvere hooldekodu, torkab silma mõni kummastav tõik, mis kaugelt ja kõrgelt ei paista, aga näitab vastuolusid parema (ja rentaablima) riigi ehitamises, mida teiste hulgas ka sotsiaalministeerium teeb, ja asi ei ole hooldekodudes.

Kõigepealt näitab käivitatav plaan väga selgesti kätte, kui haavatavad on väikesed maakohad. Koluvere hooldekodus saab tööd 55 Kullamaa ja lähivaldade elanikku. Hooldekodu on kooli ja vallamaja kõrval Kullamaa suurim tööandja. 55 inimese töökaotus on kohapeal sotsiaalne katastroof.

Teiseks on kummastav lugeda põhjendusi, miks üks või teine (mitte ainult Koluvere) hooldekodu (või mis iganes asutus) senisesse asupaika enam ei passi: seal on liiga vähe elanikke või puuduvad iseenesestmõistetavad teenused. Noist teenustest maal rääkides on juba ammu saanud iseenesestmõistetavaks, et neid ei ole ega tule: järjest kaovad pangaautomaadid ja postkontorid, külapoed on hingusele läinud ja juuksurid teenivad leiba kus mujal kui linnas. Ükskõik missuguse ministeeriumi (või poliitiku) seisukoht, et kuna iseenesestmõistetavaid teenuseid maal enam nagunii ei ole, siis tuleb sealt ära kolida ka kõik muu, on küllatki õõvastav.

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
13 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
arvamus
8 aastat tagasi

Tegelikult on hooldekodu teenusele soovijaid pikk järjekord. Kas poleks õigem suunata uutesse valmivatesse peremajadesse elama just järjekorda ootavaid inimesi ja ka Koluvere kodust ümber kolida soovijaid. Aga hästi toimiv hooldekodu võiks ikkagi alles jääda, kuna seal elab väga palju eakaid kliente, kes ei soovi mingeid muutusi oma elus ega kuskile võõrasse kohta ümber asumist. See võib nende vaimset tervist isegi oluliselt halvendada.

fdfd
8 aastat tagasi

See juhtum kinnitab jälle et mitte mingit kohalikku omavalitsust ei eksiteeri.

bla
8 aastat tagasi

Pealkirja silmates eeldasin, et õõvastav mõte on soov hoolealuste elukvaliteeti ohverdada mõne töökoha ja vallale tulude saamise nimel…

see
8 aastat tagasi

ju lilla müsteerium

Juss
8 aastat tagasi

Sotsministeeriumis tuleb kiiresti koondamine läbi viia, muidu saavad veel hakkama mune lollusega. Selles ministeeriumis enamus toolisoojendajaid tegelevad ainult enese eksistentsi õigustamiseks ja sellepärast tehakse ka mõtlematuid otsuseid.

öövastav
8 aastat tagasi

istekoht

Tondile
8 aastat tagasi

Mis valiku valija teeb ? kakskümmend aastat allamäge,ainult tühjad lubadused ja inimvaenulikud otsused.Tuleb valimiste aeg, küll rahvas jookseb jälle saba jälge vahel oma ustavaid valima.Natuke hirmutame kesikutega ,natuke Venemaaga ja jälle valitakse samad näod.

haugi mälu
8 aastat tagasi
Reply to  Tondile

enne valimisi karjub südantlõhestavalt refomikari, et kui valite kedagi muud tulevad kohe vankad ja lambakari valib ikka ja jälle riigivargaid ja e- valimised betoneerivad nende võidu

Amanda
8 aastat tagasi
Reply to  haugi mälu

Ma usun, et enam ei vali ka kõige lollakam eestlane neid krigisevaid rehvormpõhju.

?
8 aastat tagasi
Reply to  Amanda

kas keegi teab kedagi kes teab kedagi kes tegelikult viimastel valimistel reformi on valinud? ainult e-valimised valivad reformi.

Amanda
8 aastat tagasi
Reply to  Tondile

Keskmine valija on nn tavaline inimene, ehk siis – absoluutne idioot. Sellistest ei sõltu mitte midagi! Juhmardid!

kodanik
8 aastat tagasi

nõus tondiga. Me eeldame, et riigil on valitsust vaja selleks, et riigis toimuks tasakaalus areng, inimeste hüvanguks ja probleeme osatakse üldriiklikult lahendadat. Nagu varasemalt, on ka 2015 aasta näidanud, et probleemide lahendamiste asemel jookstakse paanikas edasi-tagasi ja rahmitakse erinevaid otsuseid teha, mis olukorda ainult halvendavad. Kui tegemist oleks tavalise töötajaga- oleks ammu lahti lastud ja viimasest töötasust kahjud maha arvatud.

Tont.
8 aastat tagasi

Selline kàitumine nàitab,et mòne praeguse valitsuserakonna aeg on lihtsalt làbi. Loodetavasti teeb valija jàrgmine kord targema valiku. ?