Ilon Wikland: Ma ei mõtle oma vanusele

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Ilon (12)

Neljapäeval 85. sünnipäeva tähistanud maailmakuulus kunstnik, Astrid Lindgreni raamatute illustreerija Ilon Wikland (pildil) ütles Postimehele antud intervjuus, et ta ei mõtle oma vanusele.

"Ma ei mõtle oma vanusele rohkem, kui et paljud asjad vanemaks saades muutuvad. Näiteks pean kepiga käima, mulle teeb põlv valu. Ja veel üks asi, mis vanusega juhtub: kuna mul on palju asju vaja teha, siis pean kõik korralikult üles kirjutama ja igal hommikul üle kontrollima. Ja vahel «kaovad» asjad ära," rääkis Wikland oma Stockholmi kodus.

Wikland meenutas, et oli 23aastane, kui kohtas Lindgreni. "Ma olin 23-aastane, mul oli lihtsalt tööd vaja ja raha teenida. Et Astrid Lindgrenit kohtasin, oli õnn. Oli mitu suurt kirjastust, aga et just sinna läksin – sellepärast, et minu kunstikooli kaaslane töötas selles kirjastuses kunstilise juhina. Helistasin temale ja küsisin, mis sa arvad, kas saaksin tulla ja näidata oma joonistusi, mul on tööd vaja," rääkis Lindgren.

"Ta vastas, et tule, Astrid on siin – ta oli siis kirjastuse peatoimetaja. Nägin teda esimest korda, näitasin oma joonistusi ja küsisin, kas on mulle mingitki tööd anda. Juhtus aga see, et ta oli just kirjutanud «Mio, mu Mio» ning illustraator oli haigeks jäänud. Sellepärast saingi mina pildid teha – Astridile need meeldisid ja nii joonistasingi terve raamatu. Ja pärast seda ma pole tööta olnud," meenutas kunstnik.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments