Hooletus hävitas Lihula jalgpalliväljaku

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Põud ja hooletus on rikkunud Lihula uue jalgpalliharjutusväljaku 12 000 eurot maksnud murukatte.

„See on katastroof. Väljak on täiesti käest ära lastud,” ütles Lõuna-Läänemaa jalgpallitreener Jaanus Getreu.
Getreu sõnul on muru kõrbenud ja väljak kõva nagu betoon. „Teen selle hooaja lõpuni ja siis tulebki võib-olla pillid kotti panna, sest kus ma treenin,” sõnas Getreu.

Getreu käe all treenib 70 Lõuna-Läänemaa last.

Getreu on veendunud, et küsimus pole mitte põuas, vaid väljaku hooletusse jätmises: „Igal pool on kuiv, aga ega siis kõik Eestimaa väljakud kõrbe.”

Getreu ise on olnud algusest peale arvamusel, et harjutusväljak tulnuks siirdmuru asemel katta kunstmuruga: hooaeg olnuks pikem, peale selle nõuab siirdmuru spetsiifilist hooldust.

„Siirdmuruga jalgpalliväljaku hooldus ei ole ainult muruniitmine. See on terve omaette teadus,” sõnas Getreu.

Haljastuse ja muruga tegeleva OÜ Haljassaare juhatuse esimehe Viljar Vahesaare sõnul võib kunstlikule alusele rajatud jalgpalliväljaku siirdmuru olla tõepoolest hävinud, sest see on põuatundlikum kui maapinnale rullitud muru.

Vahesaare sõnul tuleks muru kiiremas korras kahepäevase vahega korralikult kasta: kolme-nelja päeva pärast on näha, kas muru on elus. „Kui on, siis üle külvata, väetada ja liivaga multšida,” ütles ta.

Vahesaare sõnul vajab igasugune siirdmuruga jalgpalliväljak igal juhul vihmuteid. Kuival ajal vajab siirdmuru kastmist kaks korda nädalas, siis on ta tihe, ilus ja kasutuskõlblik. Kui eesmärk on muru vaid elus hoida, aitaks kastmisest kaks korda kuus.

Täismahus artiklit saab lugeda Lääne Elu 9. augusti paberlehest.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
16 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
oh
9 aastat tagasi

See treener on valla võimule lähemal kui staadioni hooldajad, koalisatsiooni ja volikogu komisjoni liige, peaks teadma, et tasuta on ainult vihmavesi. Kui võim leiab raha ,saab ka kasta. Hea on süüdistada ikka neid kes on lihtsad töömehed. Nõudma on kõik kanged , aga käiseid käärima? Lihula inimese kõige parem kõhutäis on ikka teine Lihula inimene ja isu ei vähene.

Oi aegu
9 aastat tagasi

Mäletan endisi aegu, kus muru rohelisem. Siis käisin ka jalka trennis, mitte küll Läänemaal, aga siis pidime meie, trennipoisid aeg-ajalt ka muru kastma. Ei me nurisenud, vaid tegime seda toimingut lõbuga. Ma ei saa aru, milles küsimus? Kas tõesti on praegune ühiskond nii vildakas, et kõik on mõõdetav ainult rahas? Ei ole see kastmistöö midagi seesugust rasket, mida lapsedki teha ei saaks. Selleks kõigeks on vaid tahet vaja ja keegi võiks ju ka eestvedaja olla. Selle asemel, et kedagi süüdistada, võiks ju ka ise midagi olukorra parandamiseks ette võtta. Jõudu ja hakkamist!

ullike
9 aastat tagasi

mis te muretsete, TIBU-LILL ja KAAK toovad kodust kastekannu ja ajavad asja korda

ullike
9 aastat tagasi

mis te muretsete, TIBU-
LILL ja KAAK toovad kodust kastekannu ja ajavad asja korda

vanamees
9 aastat tagasi
Reply to  ullike

a&ots kah suu lahti teinud ja nagu ikka, pritsib ebameeldivat sappi, aga mida sa sealt muud ootad?

Maali
9 aastat tagasi

Ma täitsa nõus Juliusega. Loomulikult on treener keda viimane süüdistada. Tema on itke esimene.

Julius
9 aastat tagasi

Ei noh, treener on küll viimane keda süüdistada!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Maali
9 aastat tagasi

Treener ei käinud kuu aega platsil. Kui tuli üle pika aja tuli oili muru kärsand. loomulikult teised süüdi. Ise ei viitsind vahepeal trenni teha, siis loomulikult ei teadnud. Paistab et otsib põhjust treeneriametist loobumiseks.

Ärge nüüd üle keege
9 aastat tagasi

Treener vastutab treenimise ja Lihula Vara staadioni eest sh ka heakorra eest. Väljakule jäeti kastm süsteem omal ajal ehitamata, muud häda polegi.Probl oli päevakorras juba eelnevatel aastatel, siis läks õnneks.

Onu
9 aastat tagasi

Huvitav miks siis kui muru kuivama hakkas treener suud lahti ei teind.Nüüd muru kuivand ,siis pasundab ,et tema jalgpalli mängida ei saa.
Tundub see treener ka naljakas kuju olevat teil seal