Töötaja küsib: Kas tööpäev enne Eesti Vabariigi aastapäeva on lühendatud?

Lääne Elu

info@le.ee

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Kas tööpäev enne Eesti Vabariigi aastapäeva on lühendatud? Kui siiski töötan Eesti Vabariigi aastapäeval täispika päeva, siis kuidas see tasustatud peaks olema?

Eesti Vabariigi rahvus- ja riigipühad, millele eelnevaid tööpäevi lühendatakse, on uusaasta, Eesti Vabariigi aastapäev, võidupüha ja jõululaupäev. Seega 24. veebruarile eelnevat tööpäeva on tööandja kohustatud lühendama kolme tunni võrra.

Kui ettevõtte tegevusalast tulenevalt pole võimalik tööpäeva lühendada, peab tööandja saavutama töötajaga kokkuleppe, et ta töötaks riigipüha-eelsel päeval sama kaua kui tavaliselt. Töögraafiku alusel töötajatelt peab tööandja juba graafiku koostamisel lühendatud tööpäeva osas nõusoleku saama. Kui töötaja ei nõustu pühade-eelsel päeval töötama täistööpäeva, ei ole tööandjal õigus teda selleks ka sundida. Töötaja peab tööandjale oma keeldumisest teada andma hiljemalt graafiku kättesaamise hetkel. Kui töötaja oma keeldumist tööandjale ei väljenda, on kokkulepe tööpäeva mittelühendamise kohta olemas ning hiljem töötaja sama graafiku alusel tööpäeva lühendamist nõuda ei saa.

Kui töötaja on nõus tööpäeva lühendamata jätmisega ning ta töötab tavalise tööajaarvestuse alusel, loetakse need kolm tundi ületundideks. Summeeritud tööajaarvestusega töötamisel aga väheneb töötaja kalendaarne tööajanorm kolme tunni võrra. See, kas nende kolme tunni näol on tegemist ületunnitööga, selgub arvestusperioodi lõpus. Ületunnitöö hüvitatakse töötajale tasulise vaba ajaga või kokkuleppel 1,5- kordse tasuna.

Juhul, kui tööandja majandustegevuse tõttu ja töötajale kehtestatud töögraafiku alusel on vajalik töötada ka Eesti Vabariigi aastapäeval, siis makstakse töötajale kahekordset tasu. Kokkuleppel võib riigipühal töötamise hüvitada ka tasulise vaba ajaga.

Tööinspektsioon soovib kõigile ohutuid ja tervist säästvaid pühi!

Vastab Vladimir Logatšev, tööinspektsiooni juhtiv nõustamisjurist

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
15 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Mats
2 kuud tagasi

Id-kaart olevat Eestis ainus dokument,mis kõige esmane.Kiibi kvaliteedi vea korral läheb kaart ekspertiisi,kus võib minna aega mitu korda kauem,kui lasta uus kaart oma raha eest teha.Aga kuidas saada läbi kuu või kauem kaardita….Miski on nihkes siin Taanimaal…Tundub,et riik ei vastuta ega kanna ise hoolt.

Ei,no
2 kuud tagasi

Küsin-kas ID-kaardi kättesaamiseks on tööandjale riigi poolt antud vahendid,et pool päeva vajadusel töötajale vabaks teha???Kui pole,siis mis riik see selline on???

AVS
2 kuud tagasi
Reply to  Ei,no

Ära nüüd liigselt dramatiseeri, pool päeva sul sellega küll ei lähe, selliseid järjekordi pole isegi Tallinnas mitte. Kättesaamise aega saad ette broneerida ning võid kaardi ka Selverisse tellida, mine võta sealt ära.

Nimi (kohustuslik)
2 kuud tagasi
Reply to  AVS

Selverisse ei tea, aga bronniga pole probleemi ja tegelikult, kui ise ei saa minna, teed volituse ja kaart tuuakse sulle kätte!

Nõndaviisi
2 kuud tagasi

Ja kui volitatu on samuti 5-ni tööl???

Anonüümne
2 kuud tagasi
Reply to  Nõndaviisi

Üldtelefonil kell 15.00 küsides oli ametnik väga õigust täis.Siis ma veel ei teadnud,et Tallinn,Tartu,Pärnu olid 23.02.avatud 17.00-ni.Seal elavad ju inimesed!

Nõndaviisi
2 kuud tagasi

Selver võtab lisarahas teenuse eest,nii et hea teenistus.

AVS
2 kuud tagasi
Reply to  Nõndaviisi

Selver on eraettevõte, miks nad peaks seda tasuta tegema? Põhimõtteliset on see ju ikkagi mugavusteenus inimestele, kes ise mingil põhjusel teenindusse ei lähe.
No ja see 4 või 7 eurot inimese kohta on Selveri käibe juures peenraha.

Nimi (kohustuslik)
2 kuud tagasi
Reply to  Ei,no

See on selline riik, kuhu on tekkinud liiga palju vingatseid ja muidu saamatuid! Ja see on kurb!

Nõndaviisi
2 kuud tagasi

Ju neid virisejaid ja saamatuid oli oli massiliselt,muidu poleks Selverisse lisapunki tehtud.Aga olen,jah,vabar.aastap-l kaardita,ja kätte saada võimatu.Tagalinnast räägin,Uuemõisa kohta ei tea.

AVS
2 kuud tagasi
Reply to  Nõndaviisi

Ja tõepoolest ei ole sul absoluutselt mitte ühtegi inimest volitada, kes ei oleks päevasel ajal vaba? Ei tahaks nagu hästi uskuda. Mõni tuttav, kes töötab vahetustega tööl, mõni puhkav inimene, pensionär, mittetöötav? Ja mis veider tööandja see on, kes ei luba töötajal dokumendi järgi käia? Kokkuleppimise asi nagu rohkem. Või kui on endal näiteks liikumispuue, siis ehk saavad linna sotsiaaltöötajad abistada? Miks siis Selver ikkagi ei sobi? Selle jaoks see võimalus ju tehtigi. Siin on muidugi see klausel, et kui taotluse tegid läbi iseteeninduse, siis peab kätte saamiseks ikkagi ise kohale minema. Ühe korra peab oma näo kohapeal ära näitama,… Loe rohkem »

Uudis
2 kuud tagasi

Tolli-ja migrats.amet on lahti 3 päeva nädalas,kella 17-ni.Kuidas tööinimene saab sinna?Ja neil ka 3 tundi lühem vabariigi aastapäeva puhul!Olen hämmingus.Kas meil on eesrindlik e-riik toimimas?

Ei,no
2 kuud tagasi
Reply to  Uudis

3 suuremat linna arvati vääriliseks,et oli migraamet kella 17-ni.Väiksemad kohad on kokkuhoiuks.Nii et pingutage ikka,et suupisteid jm paremat peolistele saata!

varsti
2 kuud tagasi

saabub päev, kus eestlased enam tööl ei käi, nende asemel käivad siin tööl kõrgelt kvalifitseeritud poldi ja mutri toiduvedajad, värvilised taksojuhid ja ümberlõigatud turukaubitsejad

AVS
2 kuud tagasi
Reply to  varsti

Need on siis sinu meelest ainukesed tööd, mida teha? Aga ise teed sellist lihttööd? Kui teed, siis milles küsimus ja kui ei tee, siis tuleb keegi, kes teeb, nii ongi.