„Savvusanna sõsarate” operaator võitis New Yorgis auhinna

BNS

Ants Tammik „Savvusanna sõsarate” esitlusel Haapsalu kultuurikeskuses. Foto: Malle-Liisa Raigla
Ants Tammik „Savvusanna sõsarate” esitlusel Haapsalu kultuurikeskuses. Foto: Malle-Liisa Raigla

„Savvusanna sõsarad” operaator, Haapsalus elav Ants Tammik võitis Ameerika Ühendriikides New Yorgis väljapaistva operaatoritöö eest Cinema Eye Honors auhinna.

Tammiku sõnul kinnitab auhind tema veendumust, et püüdis „Savvusanna sõsaraid” filmides pildile midagi erilist ja seninägematut. „Sellise kategooria auhinnad tekitavad tahes tahtmata mõtlemises nihke, mis panevad tegutsema suuremalt ja ambitsioonikamalt ning annavad julgust teha rahvusvahelisi koostöid. Selle ürituse suur lisaväärtus oli kohapeal auhinnagalal osalemine, kohtumised teiste maailmatasemel filmitegijatega ning tõdemus, et iga suure filmi taga on soojad ja lihtsad inimesed,” ütles Tammik.

Cinema Eye Honors on auhinna rajamise algusest alates püüdnud dokfilmide hindamisel viia fookuse filmi teema olulisuselt kunstilise teostuse meisterlikkusele. „Savvusanna sõsarate” tegijad olid Cinema Eye Honors auhinnale nomineeritud neljas kategoorias: režissöör Anna Hints väljapaistva debüütfilmi ja publikuauhinna kategoorias, Ants Tammik operaatoritöö ja islandlased Huldar Freyr Arnarson ja Edvard Egilsson helikujunduse kategoorias.

Produtsent Marianne Ostrati sõnul on Cinema Eye Honors dokumentalistide hulgas kõrgelt väärtustatud auhind, mis hindab julgeid loomingulisi lähenemisi: „Eriline on veel ka see, et auhinnagalale New Yorgis eelneb kolm päeva erinevaid üritusi, et soodustada kontakte ja kogukonnatunnet nomineeritute vahel. On suur heameel, et „Savvusanna sõsarad” oli Cinema Eye Honors auhinnale nomineeritud nii mitmes kategoorias. „Savvusanna sõsarate” võiduvõimalust nägimegi Annaga sedakorda operaatoritöö kategoorias, kuid ei julgenud kõva häälega loota. Ants Tammik on „Savvusanna sõsarate” juures saanud hakkama millegi tõeliselt erakordsega ja mõlemat auhinda tuhande kordselt väärt,” lausus Ostrat.

Ameerika Ühendriikides linastub „Savvusanna sõsarad” jaanuarikuus kinos ja festivalidel 11 linnas. Euroopas alustas film möödunud nädalal kinolevi Šveitsis ja Austrias, jõuab jaanuaris kinolevisse Hispaanias, Itaalias ja Slovakkias ning veebruaris Portugalis, Ungaris ja Rootsis. Film on endiselt kinoekraanidel mitmes linnas Saksamaal, Poolas, Hollandis, Belgias, Tšehhis, Soomes ning üksikute linastustena Suurbritannias. „Savvusanna sõsarate” leviõigused on müüdud enam kui 32 territooriumile USA-st Uus-Meremaani ja Kanadast Lõuna-Koreani.

Film linastub alates mullu 24. märtsist Eesti kinodes ja on senise 43 järjestikuse kinonädala jooksul kogunud juba 35 154 vaatajat.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
3 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
see
3 kuud tagasi

film saab kohustuslikuks vaatamiseks koolides ja lasteaedades

No vot
3 kuud tagasi

Lollus kuubis. Vaatad paljast pekki ja mõtled kui hästi ikka osatakse film liberite ja feminite moevälgatusel üles haipida.

Konserveeritud M
3 kuud tagasi
Reply to  No vot

Tundub, et eelkõneleja ei ole filmiga rahul? Kui aga pöörata tähelepanu väljendile “liberite ja feminite”, siis ma saan aru, et kui film oleks rääkinud paljastest ja pekistest konservatiivsetest daamidest, siis oleksid siin kõlanud vaimustatud ja kauakestvad kiiduavaldused?
Operaatori töö võib ju olla väga hea filmi sisust olenemata.