Oru kool on haridust andnud 120 aastat

Haridusselts koolimaja ees enne teist maailmasõda. Foto erakogu.

Oru kooli 120 aasta pikkuses ajaloos on olnud aegu, mil Orul anti vaid algharidust, kui ka aegu, mil koolimaja lastele kitsaks on jäänud. Praegu on juubelit tähistaval koolil taas paremad ajad.

Esimesed teated Lääne-Nigula kihelkonna koolide kohta pärinevad aastast 1698. Siis käisid talupoegade lapsed õppimas köstri juures pastoraadis, aga ka mõisa- ja väikestes külakoolides. Oru kandis anti kooliharidust Rannakülas, Kärblas, Uuglas, Nagimäel, Vedras, Jalukses, Keedikas, Seljakülas, Salajõel ja Niibis.

1902. aastal otsustas vallavõim luua Kärbla ja Vedra külakoolide ühendamisega Oru ministeeriumikool, mille asukohaks sai Linnamäe. Kahe klassiruumiga koolihoone sai valmis 15. oktoobriks 1903. Oru ministeeriumikool oli tol ajal ümbruskonna suuremaid ja avaramaid koole, kus oli 40 õpilast ja 2 õpetajat.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
4 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
IRW
5 kuud tagasi

Tuleb kinni panna, puhas raha pole raisata.

Ülemus
5 kuud tagasi
Reply to  IRW

Jälle eksid rängalt

Luisa
5 kuud tagasi

Teadmisesk LE: oleksin tahtnud seda rtiklit 1.50 eest päevapiletina osta, kuid Lääne Elu küsib kontaktidesse isikukoodi, siis jäi asi ikka katki.

see ei ole normaalne
5 kuud tagasi
Reply to  Luisa

Väga kurb, kui lugemata jäi. Täiesti arusaamatu, miks peaks üks leht selliseid andmeid koguma?