Anvar Samost: kui kaua kestavad uued jõuvahekorrad Eesti poliitikas?

Politoloogid on Eesti erakondade toetuse näitajates toimunud muutusi nimetanud pöördelisteks. Nii on, aga kas pööre on püsiv? Kas reaalses igapäevapoliitikas midagi olulist muutub?

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
10 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
enn
8 kuud tagasi

lihtne. on ekre ja kõik teised, kes üksteise võidu sama globaalset huina-muinat ajavad. tuleb ekre valida. kuulake vaid martini arutelusid, loogilised ja mõistlikud, ainsana.

süvariik valitseb
8 kuud tagasi

Mingit ‘uut jõuvahekorda’ ju ei ole. Kõik määrab ära süvariik ja Reformi valitsemine jätkub, kas perekond Kallasega eesotsas või mitte.
P.S. ka autor ise kuulub süvariigi seltskonda, kui teada ülbe ERR-i juhtfiguur.

Vot siis
8 kuud tagasi

Eestis puudub poliitilisel tasandil kvaliteet ehk loota mingisugust pööret paremuse poole on ullikeste, seal juures Samosti, märg unenägu. Ainuke võimalus on uue jõu tekkimine erakondade tasemel ja pigem tehnokraatidest koosneva tuumikuga.

Külamees
8 kuud tagasi
Reply to  Vot siis

Eestlaste uue erakonna usk on heroiline ja püsiv. Aga, meenutame uusi – RP , Vaba, E200. Neid kõiki on valitud mingit uut poliitikat ja taset lootes – aga aina hullemaks on läinud. Tegelikult teevad poliitikat ikka needsamad erakonnad kes juba 90-natel tekkisid. Rahvaliit on muutunud Ekreks, Mõõdukad mingis meeltesegaduses põlgasid ära ilusa eestipärase nime ja hakkasid Sotsideks (määrasid end kiratsema abiratta positsioonidele) Reform on olnud juhtiv jõud, aga kaotanud õige seose oma nimega (maksude tõstmise raske töö rügamisest rääkiv rahanduslaevuke selle vääramatuks tõestuseks) ja muugi reaalsusega. Nüüd siis tõuseb Isamaa, kes on ehk tõesti üle saamas RP- ka antud matsust.… Loe rohkem »

Vot siis
8 kuud tagasi
Reply to  Külamees

Tehnokraatia mõistmine ja funktsionaalne lugemisoskus on tarviline vara:)

Külamees
8 kuud tagasi
Reply to  Vot siis

Õige muidugi, unistada võib… Aga kuidas tehnokraadid tänases uina-muina ja uduühiskonnas hääled kokku saaks? Ka pole ajad pole enam need tõejärgsuse eelsed, kus tehnokraadid on kõik põlevkivi usku, nüüd on lisandunud veel tuuma, tuugeni, vesiniku, fusiooni jne usku tehnokraadid. Kõik nad lähevad omavahel vaidlema ja riidu, kellele riigiabi tuleks rohkem eraldada. Siis on veel palju hääli kellele lihtsalt sobib rohepöörasus, nagu hiljuti selgus on sellest isegi omaette tööstusharu saanud, et kõike kohtusse kaevata. Jne, jne.

Loe ja imesta
8 kuud tagasi
Reply to  Külamees

Keerulist ei ole siin midagi, populistlike ja ebarealistlike valimislubaduste ning rumalate poliitiliste tegude mittetegemine ongi võti. Reaalsuse tunnetus ja majanduslik pragmatism koos ühiskonnas toimuvate protsessidest arusaamisega ei ole kuhugi veel täielikult kadunud. Samas lugedes eelnevat kommentaari, siis arvata, et inimlik rumalus on nüüd kõik ära võtnud, siis ei ole veel nii. Arvata, et kõik tehnokraatlikult mõtlevad ja reaalsusest kantud baasteadmisetega inimesed on nüüd lollid ja saamahimulised, on ikka rumalusega löödu tunnusmärgid. Riigiabi sissetoomine on ikka tase omaette, aga eks väikesed inimesed räägivadki ainult detailidest, suured räägivad ideedest:)

Külamees
8 kuud tagasi
Reply to  Loe ja imesta

No tahaks loota, annan ka oma hääle kui see õnneks peaks minema.

IRW
8 kuud tagasi

See pole üldse oluline, peamine on rahva jaoks kliima ja rohepööre.

rohkem
8 kuud tagasi
Reply to  IRW

ikka see kiimapööre, normaalsed sootuks, bi-deks ja lbgd-deks