Lugeja küsib: kas kellakeeramise tõttu tekkinud lisatunni eest peab maksma töötasu?

Lääne Elu

info@le.ee

Varsti keeratakse kella. Meie töötaja töötab öises kaheksatunnises vahetuses ja vahetus langeb ajale, mil kella keeratakse üks tund tagasi. Kas peame töötajale töötasu maksma üheksa tunni eest?

29. oktoobril keeratakse kella ühe tunni võrra tagasi ja kellakeeramisel tekib öise vahetuse töötajatel lisatund. See tähendab lisatunni eest ka täiendavat töötasu. Kuivõrd kellakeeramine töötaja kokkulepitud tööaega ei muuda, peab töötaja töötama vastavalt kokkulepitud tööajale. Kui töötaja tööpäev langeb kellakeeramise ajale, peavad pooled kokku leppima, et töötaja töötab 8 tunni asemel 9 tundi. Kui kokkulepe puudub, on töötajal õigus töötada ettenähtud 8 tundi ehk vahetus lõppeks varem.

Lisatund võib tekitada ületunnitöö. Tööandja ja töötaja võivad kokku leppida, et töötaja kohustub tegema tööd üle kokkulepitud tööaja. Kui kuu või arvestusperioodi lõpus selgub, et selle võrra on tekkinud ületund, tuleb tööandjal see tund ületunnina hüvitada. Seadus eeldab, et ületunnitöö hüvitatakse tasustatud vaba ajaga. Vaba ajaga hüvitamisel tuleb töötajale maksta ühekordne töötasu ületunnitöö tegemise eest ja ka vaba aja eest, mida töötajale ületunnitöö eest antakse. Kui tööandja soovib ületunnitöö hüvitada rahas, tuleb tal see töötajaga kokku leppida. Ületunnitöö hüvitamisel rahas tuleb maksta töötajale 1,5kordset töötasu.

Seega töötasu makstakse vastavalt töötatud ajale. Kui töötaja töötab tavapärase 8 tunni asemel 9 tundi, tuleb see ka vastavalt hüvitada.

Vladimir Logatšev

Tööinspektsiooni juhtiv nõustamisjurist

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments