Lugeja küsib: kui pikk on 24tunniste vahetuste puhul iganädalane puhkeaeg?

Lääne Elu

info@le.ee

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Kui pikk on töötaja igapäevane ja iganädalane puhkeaeg, kui tema töövahetuse pikkus on 24 tundi?

Kokkulepe, mille järgi jääb töötajale jääb 24tunnise ajavahemiku jooksul vähem kui 11 tundi järjestikust puhkeaega, on tühine, kui seaduses ei ole sätestatud teisiti. Nimetatud piirangut ei kohaldata tervishoiu- ja hoolekandetöötajatele tingimusel, et töötamine ei kahjusta töötaja tervist ja ohutust.

Seadus järgi annab tööandja töötajale, kes töötab 24tunnise ajavahemiku jooksul rohkem kui 13 tundi, vahetult pärast tööpäeva lõppu täiendavat vaba aega võrdselt 13 töötundi ületanud tundide arvuga. Kokkulepe, millega 13 tundi ületav töö hüvitatakse rahas, on tühine.

Näiteks kui töötaja töövahetus oli 24 tundi, peab ta pärast seda saama järjestikust puhkeaega 22 tundi (11 tundi igapäevane puhkeaeg + 13 tundi ületavad 11 tundi). Alles pärast nimetatud katkematut puhkeaega võib uuesti tööle asuda.

Summeeritud tööaja arvestuse korral peab töötaja nädalas saama puhata vähemalt 36 tundi järjest. Igapäevane puhkeaeg ei ole osa iganädalasest puhkeajast, vaid see peab eelnema iganädalasele puhkeajale. See tähendab, et töötajale tuleb vähemalt kord seitsme päeva jooksul tagada järjestikku nii igapäevane kui ka iganädalane puhkeaeg: 11 tundi + 36 või 48 tundi = kokku 47 või 59 tundi.

Näiteks kui 24tunnine vahetus lõpeb reede õhtul kell 20, saab töötaja tööle asuda pärast igapäevast puhkeaega, mis on 11+11=22 tunni möödudes ehk laupäeva õhtul kell 18 ning iganädalase puhkeaja korral saab töötaja tööle asuda 11+11+36=58 tunni möödudes ehk esmaspäeva hommikul kell 6.

Töötajale piisava tööst vaba aja andmine on hädavajalik, et vältida ületöötamist, kutsehaigestumisi ja tööõnnetusi.

Vladimir Logatšev,

tööinspektsiooni juhtiv nõustamisjurist

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments