Psühholoog: kuidas lapsega koolistressist rääkida?

Lääne Elu

info@le.ee

Andreas Holst, psühholoog, Peaasi.ee nõustaja. Foto Arno Mikkor

Kevad võib olla õpilastele raske aeg, sest lisaks kooliväsimusele, mis õppeaasta lõpus võib ligi tikkuda, lisanduvad põhi- ja gümnaasiumiastmes ka mure eksamite pärast.

Peaasi.ee nõustaja, psühholoogi Andreas Holsti sõnul on koolistressil mitmed tunnused, mille järgi lapsevanem võib aru saada, et laps vajab tuge.

„Koolistressiga võivad kaasneda kehalised reaktsioonid nagu unehäired ja isumuutused. Samuti võivad noored kergemini ärrituda, tekivad keskendumisraskused, kasvab vastumeelsus tegevuste algatamisel või lõpuleviimisel, ollakse tujutu,” loetles Andreas Holst ning lisas "Iga inimese stress on pisut isemoodi, kuid oluline on märgata muutuseid noore olekus või käitumises ning sellest lapsega rääkida."

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
Imeline Eesti
1 aasta tagasi

Äkki alustaks sellest, et tugevdaks ühiskonna kõige väiksemat ja töötavamat mudelit läbi aegade – traditsioonilist perekonda. Tugevas perekonnas laps räägib ja suhtleb ning tal on tekkinud usaldusväärne suhe isa ja emaga. Stress on positiivselt kogemust andev ja õpetab tulevikus elus läbi saama. Miks me võitleme tagajärgedega, aga mitte põhjustega? Inimlik lollus ruulib ja see on juurpõhjus.