Vormsilased peavad laupäeval kultuuripäeva

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Muusik Sofia Joons-Gylling juhatab sisse Vormsi kultuuripäeva. Foto Urmas Lauri

Vormsilased tulevad laupäeval kokku saare rahvamajja, et pidada maha 14. Vormsi kultuuripäev.

Seekordse kultuuripäeva fookuses on pärand ja selle uurijad. Külla tulevad muusik Sofia Joons-Gylling ja ajaloolane Kersti Markus ning oma avastustest räägivad vormsilased Yngve Rosenblad, Marju Tamm, Kristina Rajando, Ants Rajando, Freia Maria Vikkisk.

Juttu tuleb 1930. aastatel Rootsis etendatud vormsi pulma sünniloost, Pühast Olavist, kelle nime kannab Vormsi kirik, päikeseristidest ja Soome Kansalismuseo uurimisretke leidudest.

Vormsi kultuuripäeva peetakse legendaarse Vormsi lauliku Maria Murmani (9.03.1911–3.02. 2004) sünniaastapäeva paiku. Kogu oma pika elu Vormsi saarel elanud Maria kasvas üles rootsipärasel Vormsil, elas üle okupatsiooni ja jõudis oodata ära taasiseseisvumise. Tema heledakõlalised laulud nii vormsirootsi kui eesti keeles, vilgas tsitrimäng, rahvariiete tutvustused ja meenutused noorusajast on jätnud paljudele vormsilastele ja saare külalistele kustumatu mälestuse.

Peale kultuuripäeva lõppu saab rahvamajas kuulata Kulno Malva akordionimeditatsioone ja tantsida Kulno ning Vormsi noorte talharpajate saatel.

Pühapäev jätkub Sofia Joonsi talharpa õpitoaga.

Vormsi Kultuuripäeva „Pärand ja uurijad“ 

Laupäev, 25. märts
11.30 Kogunemine
11.45 Avasõnad
12 Kultuurilised pildid välispidiseks kasutamiseks. 1930. a Rootsis esitatud lavakava “Vormsi pulm” kujunemislugu. Sofia Joons-Gylling
13 Püha Olavi teekond. Kersti Markus
14 Lõuna ja digitaalsed maalid Vormsi niidutaimedest Freia Maria Vikkisk
14.45 Päikeseristid. Ants Rajando
15.30 Soome Kansallismuseo uurimisretke leiud Yngve Rosenblad, Marju Tamm, Kristina Rajando

Pühapäev, 26. märts
13 Vormsi laulude õpituba talharpa mängu õpetusega. Sofia Joons-Gylling

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments