Lääneranna väikekoolide pered nõuavad piketil koolide säilimist

Lääne Elu

info@le.ee

Meeleavalduse plakat. Foto: erakogu
Meeleavalduse plakat. Foto: Triin Raave

Lääneranna väikekoolide õpilased ja lapsevanemad on otsustanud võidelda nende koolide senisel kujul säilimise eest ja korraldavad reedel meeleavalduse Lääneranna vallamaja ees tund enne volikogu istungi algust.

Lääneranna vallavolikogu esimees Armand Reinmaa on vallavolikogule esitanud koolivõrgu kärpimise eelnõu, mille kohaselt on plaan osade koolide uksed täielikult sulgeda ning teistes kaotada õpe alates 5. klassist. Antud eelnõu koostamisel ei ole kaasatud kogukondi, arvesse võetud nende ettepanekuid, kuid seni ei ole vallavalitsus oma seisukohta siiski veel kujundanud. Õpilased ja nende vanemad ei toeta ettepanekut, milles nähakse negatiivset mõju nii laste haridusteele kui laiemalt kogu kogukonna elule ja arengule.

Lääneranna volikogu plaan on lõpetada Virtsu, Varbla ja Koonga Kooli koolitustegevus 5.-9. klassis ning Kõmsi lasteaed-algkooli tegevus 5. ja 6. klassis. Sulgeda kavatsetakse Lõpe põhikool ja Metsküla algkool.

Lääneranna väikekoolide õpilaste sõnul on koolide säilimine väga oluline, sest annab lastele ja noortele võimaluse jätkata õpinguid kodukoolis, saavutades seejuures väga häid tulemusi nagu on näidanud olümpiaadide ning üleriigiliste pingeridade tulemused. Lisaks kaotaks koolivõrgu muutmine koolide unikaalsuse, mis mõjutaks negatiivselt koolide ja kogukonna mainet, tulevikuväljavaateid. Juhul, kui nimetatud ettepanek volikogus heakskiidu saab, peab sadakond last alates sügisest võtma igapäevaselt ette pika tee Lihulasse või mõnesse veelgi kaugemal asuvasse kooli. See aga tõstab kindlasti laste ja perede stressitaset ning avaldab mõju nii piirkonna praeguste kui potentsiaalsete elanike elukohavalikule kui õpilaste haridustulemustele.

„Virtsu kogukond on juba varem esitanud vallavolikogule erinevaid päringuid ja ettepanekuid, mis võimaldaks edukalt jätkata üheksaklassilise kooli pidamist Virtsus, kuid Lääneranna vallavalitsus ei ole neile midagi vastanud,” ütles Virtsu kooli lastevanemate nimel Triin Raave.

Lääneranna valla väikekoolide õpilaste pered korraldavad meeleavalduse 24. märtsil Lääneranna vallamaja ees. Meeleavaldusel nõutakse, et koolid säilitaksid oma struktuuri, unikaalsuse ja võimaluse pakkuda piirkonna lastele kõrgel tasemel kodukoha lähedast haridust.

Kooli õpilased saavad meeleavalduseks vajalikud teadmised ja oskused ühiskonna- ja kunstiõpetuse tundides. Õpetajad üheskoos vabatahtlike lapsevanematega tutvustavad ühiskonna avatud ja ladusa kommunikatsiooni põhimõtteid ning selgitavad meeleavalduse kui demokraatia ühe mõjukaima tööriista olemust.

„Meie kooli tabanud keeruline aeg annab paradoksaalsel moel võimaluse õpetada lastele demokraatia põhialuseid ning julgustada enda eest seisma. Selle ettepaneku tegid meile tegusad lapsevanemad ja kogukond,” sõnas Virtsu kooli direktori kt Aire Arge.

Ettevalmistused meeleavalduseks algasid pärast kevadist koolivaheaega, kui ühiskonna- ja kunstiõpetuse tundides hakati õpilaste ja lastevanemate soovile vastu tulles koostama loosungeid ja valmistama plakateid. Õpilastele selgitatakse atraktiivsete ja mõjusate tekstide ning kujunduse loomise põhimõtteid. Samuti jagatakse lastele selgitusi ja õpetust inimese ning kogukonna aktiivsest rollist igapäevaelu ja poliitika kujundamisel. Tutvustatakse oma arvamuse ja õiguste eest seismise olulisust ning kogukonna võimalusi oma seisukohtade väljendamisel. Samuti tuuakse kindlasti välja kohalikku omavalitsusse rahva esindajateks valitud inimeste õigused, kuid ka neile vastavad kohustused ja vastutuse oma valijate ning kogukondade ees.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
65 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Üks Tore, vanaema Mütskülast
1 aasta tagasi

Aga kuhu mujale kui oma mehe, laste ja nende laste selja taha mul veel pugeda on? Ega ometi … … … ?

Elanik
1 aasta tagasi

Aga tehtagu siis hääletus, kohe asi selge . Aga ei julgeta, sest vastus eos teada.

Elanik
1 aasta tagasi

Huvitav vastasseis, kõik kogukonnad on ühinenud v.a see kõikse suurem Lihula. See kõnekas fakt peaks iseenda eest rääkima. Eks kala hakka ikka peast mädanema.

Las koerad hauguvad , karavan läheb edasi
1 aasta tagasi
Reply to  Elanik

Pakun et neid kisajaid , karjujaid on vaid mõni % kogu valla elanikkonnast . Röögivad aga nagu ühe partei esindajad . Suurem osa rahvast saab muutuste möödapäästmatusest aru ja vaatavad seda tsirkust muiates pealt

Mati Põdra
1 aasta tagasi

Õige! Miks te Lihula suurlinnas ei ela, debiilsed maamatsid?

Elanik
1 aasta tagasi

Enam kui kindel et % ikka tunduvalt suurem koolide sulgemise vastu. Ikka teate palju inimesi väljaspool lihulat elab?

Ega...
1 aasta tagasi
Reply to  Elanik

…ei maksa luua laest võetud seost. Elan Lihulas ja olen väikekoolide sulgemise ning uue kooli ehitamise vastu ja tean veel mitmeid, kes sama meelt.

Elanik
1 aasta tagasi

Kokkuvõtlikult võib öelda ,et kui vald ei tule kogukondadele vastu ja jääb oma mõttelageduse juurde siis oleks küll viimane aeg volikogul laiali minna. Maksumaksjaid väljaspool Lihulat ikka rohkem seega tuleks ka nendega arvestada. Ei kavatse küll kellegi pärleid kinni maksta.

Tige kala
1 aasta tagasi

Huvitav et kooli õpilasi õhutatakse streikima ! Sellised direktorid ja õpetajad tuleks koolist kohe vallandada

Mati Põdra
1 aasta tagasi
Reply to  Tige kala

Õhutatakse? Sellise mõtteviisi kultiveerijad tuleb haridusasutustest kauge maa taha hoida

Rebane ja Libe Kala
1 aasta tagasi
Reply to  Tige kala

Kuna on tegu peamiselt ananüümse kommentaariumiga, siis võin oletada, et Tige kala on inimene, kes süüdistab oma lapsi valetamises, et Lihula lasteaia kasvataja neid peksab ja alandab. Sealt edasi fantaasia lendab kuhu iganes.

Elanik
1 aasta tagasi
Reply to  Tige kala

Kuidas õhutatakse, kas lapsel ei või oma arvamust ja meelsust olla. Teie näitel ilmselt tegu sovetiga,kes truult haugub sinna suunda kus omal parem.
Küsisin oma lastelt kas nõus lihula minema ja vastus oli selge ei, mina kui lapsevanem aktsepteerin ja oleme kindlasti nõus edasi liikuma sinna kus meile rohkem sobib. Vald kaotab kaks maksumaksjat ja kolm last.

Kriisijuhtija
1 aasta tagasi
Reply to  Tige kala

Oma õiguste ja riigi jätkusuutlikkuse eest seismine on kodanike kohus. Meil võivad 16 aastased KOV valimisetel osaleda. Valimisteks valmistumine peaks juba varasemas eas algama.
Kui varasemad põlvkonnad pole oma kohustuste täitmisega hakkama saanud ja on juhtinud meid sügavasse rahvastikukriisi, siis viimane õlekõrs on lastel ise ohjad enda kätte võtta. Praegune olukord on läbikukkumise tulemus.

Huvitav
1 aasta tagasi
Reply to  Kriisijuhtija

Õpilastele peaks ikka mõlemaid poolsusi tutvustama – siin aga toimub jalgpall vaid ühte väravasse

Rebõs, rebis
1 aasta tagasi
Reply to  Huvitav

Huvitav, ühte väravasse jalgpalli mängitakse ikka teise poolusega, nagu ka maadeldakse partneriga. Üksi maadlemine ilma teise pooluseta kuulub narruste valda. Narri pilk.

Tuim Uimane
1 aasta tagasi

Laseb jah oma koeraga linnas ringi ……nagu sirtsu margus kunagi ööseti ei maganud ju ……

Pamp
1 aasta tagasi
Reply to  Tuim Uimane

Ah ,see ju vana uudis ikka , aga kes kontrollib ütle , eks need kinni makstud ju , aastateks ikka juba , Tajebla on näiteks juba .

Mati Põdra
1 aasta tagasi

Misasi see nüüd veel oli?

jyrku
1 aasta tagasi

Metsküla kooli näitel on silma jäänud, et kooli majandamiseks jääb puudu 15 tuh eur/a. Kooli kodulehel on õpilaste arvuks kirjas 23. Kooliaasta kestab ca 9 kuud. Arvutustehe näitab, et kui kooli säilimine on lastevanematele niivõrd oluline, siis pikettide ja pöördumiste asemel on võimalik panustada ka osalustasuga 72 eur/kuu õpilase kohta. Tasulisi erakoole on meil ju teisigi, ei midagi uut.

bbc
1 aasta tagasi
Reply to  jyrku

See on täiesti väärt mõte, solidaarsusest laiendaks ehk tervele kogukonnale ehk a la kogu piirkonna peale 15k ära jagada ja ehk mõni rahakam kohalik patrioot paneb ka suurema omaosaluse. Millegipärast aga sellised ideed saavad koheselt miinuseid, kuigi hiljem iga perekonna otsesed ja kaudsed kulud kuskile kaugele minnes kindlasti suurenevad. Tehke kasvõi ajutiselt ehk kui peab paika kooli pooldajate väide, et tänu koolile nt 3 aasta pärast maksulaekumine suureneb, siis võib omaosaluse lõpetada.

.....
1 aasta tagasi
Reply to  jyrku

Rumalus. Need kodanikud peaks sellisel juhul maksuvabastuse saama, siis see mõte ehk isegi toimiks. Maksuraha eest peaks kodanik ka elementaarseid teenuseid vastu saama, muidu jääb tõepoolest mulje, et maksuraha jaotatakse ära igasuguste mtü de ja lqkhg kogukondade heaolu peale.

Kaja
1 aasta tagasi
Reply to  jyrku

Väga hea ettepanek! Seda peaks riikliku kokkuhoiu pärast laiendama ka üleüldse meditsiini-, hariduse-, sotsiaal- ja julgeoleku vallas, et inimesed ise maksaksid kõik need suured kulud kinni. Nii jõuame 5 rikkama riigi hulka palju kiiremini kui me algselt plaanisime!

seda et
1 aasta tagasi
Reply to  jyrku

kui näiteks arsti pole, hakkame ise talle palka maksma?

Selma.
1 aasta tagasi
Reply to  jyrku

Mis 72 euri kuu?? 172 euri kuu ikka. Ega siis laste tegemine ei olegi odav lõbu. Siis alles hakkad mõtlema, kui järgmist tegema hakkad.

bbc
1 aasta tagasi
Reply to  Selma.

Imelikud võrdlused. Loomulikult maksudest on teile tagatud teenus – haigla, kool, pääste jne. Ega ka antud juhul ei jäeta kedagi teenusest ilma, probleem on ju selles, et teenus mida saab praeguse maksukoormusega pakkuda, ei sobi. Ja kui ei sobi käia pealinnas haiglas või vallakeskuses koolis ning on kange tahtmine teha keset oma küla eraldi haigla, pritsumaja, kool ja spordihoone, siis saab seda juhul kui a) maksulaekumine on piisav selliseks lisa luksuseks b) kohalikud maksavad vahe kinni. Praegusel juhul kui valda laekub 15k vähem maksudest kui kooli pidamiseks kulub ning ikka soovitakse kooli pidada, tähendab see seda, et mõne teise omavalitsuse… Loe rohkem »

Mati Põdra
1 aasta tagasi
Reply to  bbc

Kuskil külas teise valla otsas pole vaja muusikakooli ehitama hakata. Minu kool on oma põhimõttelt selline, mis tuleb sinna, kus laps niikuinii olemas on. Ja kellele minu lõust ei meeldi, vaatab ise, kuidas vallakeskuses asuvasse munitsipaalhuvikooli kohale saab, alternatiiv täitsa olemas. Täiesti ebaõnnestunud näide, proovige veel.

Mati Põdra
1 aasta tagasi

Lapsed, kes ise pillimänguhuvilised, ei tee muuseas ka mitte kui kunagi mitte kui midagi sellist, mis paneks ropendama, räuskama, kolm päeva jutti jooma… kõikide selliste asjadega tegelevad eranditult täiskasvanud.

Mati Põdra
1 aasta tagasi

Jaa, selle õppeaasta seisuga 15 lapsevanemat Metskülast, kaks lapsevanemat Kõmsilt, kaks lapsevanemat Oidremaa kandist ja kuus Varblast. Kaks lapsevanamat võtavad ka ise minu käest tunde. Kogu minu tegevust arvestades on neid lapsevanemaid muidugi kaugelt üle kahe tuhande. Mina oma retoorikat pole mitte kunagi muutnud.

Aga mis on sellel pistmist koolide sulgemise teemaga?

Mati Põdra
1 aasta tagasi
Reply to  Mati Põdra

Lisame sellele nimekirjale juurde ka kuus lapsevanemat Tartust ja kaks Tallinnast, kes lubavad oma alaealistel tütardel minu orkestris mängida ja selleks isegi mõnikord ööbida väljaspool kodu. Appi! Lastekaitse! Miilits!