Haapsalus tarvitatakse narkootikumidest enim kanepit

BNS

Lääne Elu

info@le.ee

Ära võetud kanepitaimed olid 55 cm pikad. Foto: prokuratuur
Kanep. Foto: prokuratuur

Justiitsministeeriumi hiljuti tellitud reoveeproovide analüüs annab teavet narkootikumide ja psühhotroopsete ainete tarbimisest Tallinnas, Tartus, Narvas, Pärnus, Kohtla-Järve Ahtme linnaosas, Viljandis, Maardus, Rakveres, Sillamäel, Valgas, Võrus, Haapsalus ja Paides.

Haapsalus on ülekaalukalt levinuim narkootikum kanep. Narkootikumidest rohkem tarvitatakse Haapsalus ka amfetamiini ja kokaiini. Ülejäänud narkootikumide tarvitamine tuhande elaniku kohta jääb Haapsalus alla 0,2.

Nagu Haapsalus, on ka kõigis teistes Eesti linnades reoveeuuringu järgi levinuim aine kanep, millele järgneb amfetamiin. Kanepi jääke leiti enim Rakverest, mille tase oli sarnane Tallinna, Kohtla-Järve, Pärnu ja Sillamäe näitajatega. Amfetamiini jääke oli enim Kohtla-Järvelt Ahtme linnaosast võetud proovides, mille näitajatega olid sarnasel tasemel Rakvere, Tallinn, Sillamäe ja Pärnu.

Kokaiini jääke leiti seekord enim Rakvere linna reovees, aga ka Tallinnas ja Pärnus. Neile järgnes võrdsete tulemustega Haapsalu, Maardu ja Tartu.

Metamfetamiini leiti eeskätt Lõuna-Eesti linnade reoveest. Kõige enam metamfetamiini jääke oli Valgas, millega lähedasel tasemel olid Tartu näitajad. Mõnevõrra madalam metamfetamiini jääkide tase reovees oli Võrus, seejärel Maardus ja Tallinnas.

MDMAd ehk ecstasyt tarbiti vaadeldud perioodil enim Tartus, millele järgnesid Sillamäe, Tallinn, Maardu ja Paide.

Metadooni jääke leiti teistest märksa enam Sillamäelt, Kohtla-Järvelt ja Narvast, millele järgnesid Tallinn, Maardu ja Pärnu. Muude linnade reovees olid metadooni näitajad väga väikesed. „Metadooni jääkide andmed linnade reovees ei viita aga aine suurele kuritarvitamisele. Oluline on märkida, et metadooni kasutatakse ka opioidsõltuvuse asendusravis,” nentis justiitsministeeriumi analüüsitalituse nõunik Andri Ahven.

Kõikides linnades võeti reoveeproovid alates 25. jaanuarist ööpäeva jooksul ehk kolmapäeval vastu neljapäeva.

Politsei- ja piirivalveameti arendusosakonnas narko- ja organiseeritud kuritegude tööliini juhtiva teenuseomaniku Karl Põdra sõnul saab politsei reoveeuuringute tulemuste põhjal hinnata illegaalse turu mahtu. „Mida rohkem on teavet narkootiliste ainete levikust ja võimalikest algallikatest, seda efektiivsemalt saab politsei planeerida oma ressurssi sihistatud tegevustele – nii menetlustele kui ka ennetusele,” ütles Karl Põder.

Justiitsministeerium toonitab, et eri uuringute võrdlusest ei saa teha kindlaid järeldusi narkootiliste ainete püsiva tarbimise taseme kohta. Lühiajalise uuringu tulemus kajastab ainete tarbimist proovide võtmisele eelnenud päevadel.

Justiitsministeeriumi tellitud reoveeuuringute tulemustega saab tutvuda justiitsministeeriumi veebilehel. Uuringu tulemused on kuvatud tarbitud ainete annuste arvu kaudu 1000 elaniku kohta ühes ööpäevas.

Reoveeuuringuid tellib justiitsministeerium alates 2022. aasta algusest. Uuringud valmivad koostöös kohtuekspertiisi instituudi ja keskkonnauuringute keskusega igas kvartalis.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
14 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Berda
1 aasta tagasi

Valitsus keelustas HHC ära ja nüüd teenivad nurgapoisid THC müümisega edasi 🤷 arvate, et ei leita uut poolsünteetilist kanepi valemit? Mida rohkem neid keelatakse seda äärmuslikuaks need lähevad. legaliseerigu ära nagu normaalsed riigid.

ahh
1 aasta tagasi

narkomaanid on sama jubedad kui mõrtsukad. jubedamadki. nii tarvitajatele kui müüjatele eluaegne paras. meile ei ole vaja seda ameerikas toimuvat kõik ained valla lollust. kes ka tahab kolida et tarvitada saaks, piiril kinni ja kadunuks, juba põhimõtte pärast.

*.:.*
1 aasta tagasi
Reply to  ahh

Tarvitaja võib ka ohver olla. Te ei tea millest kirjutate. Kui teemat ei tea, pole vaja kirjutada mitte midagi. Võib ainult lugeda ja näha mida teised kirjutavad. Eluaegne!? Sõge olete või?

õige
1 aasta tagasi

aeg selle koalisatsiooniga legaliseerida prostitutsioon, narkootikumid ja ped. seadused, vihakõne ja kaotada rändekvoodid

Lääne Elu
1 aasta tagasi

Kanep polegi õige narkootikum.

*.:.*
1 aasta tagasi
Reply to  Lääne Elu

Tõsi. Nii on.

Jaan.K
1 aasta tagasi

Lääne elu ka juba kustutab arvamusi.

Puzikov
1 aasta tagasi
Reply to  Jaan.K

No ma ju ütlesin , nad ei saa aru ju .

Ava Ndi
1 aasta tagasi

Pärnus leiti palju kokaiini jääke reovees…. täitsa usutav.. aga halba selles ju pole, sest kokaiini sõltlane ja pikaajaline tarvitaja võib saada nt ka presidendi tunnustuse meie riigis. Täiesti võimalik, et ühe esimese asjana homoabielu kõrval, seadustab uus liberaalne valitsus ka narkootikumide avaliku kasutamise ja müügi.

Mats
1 aasta tagasi
Reply to  Ava Ndi

Miks mitte? Sel juhul väheneb oht saada mingit põrandaalust mürki, mis lausa kontrollimatud ja eluohtlikud.

Huvitav teada
1 aasta tagasi
Reply to  Mats

Nojah, aga mis sa endameelest arvad, miks seda seni pole lubatud? Riik saaks ju esialgu tohutuid sissetulekuid. Aa mida sa arvad või ei võta pea nii keerulist välja?

Puzikov
1 aasta tagasi
Reply to  Huvitav teada

Ära aja pada …..

Puzikov
1 aasta tagasi
Reply to  Huvitav teada

Mul pole seda küll vaja .

Martin
1 aasta tagasi
Reply to  Puzikov

Narko ongi nõrkadele s.peadele!