Kogukonnad panid ennatliku koolireformi vastu seljad kokku

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Metsküla kogukonna esindaja Silvia Lotmani sõnul vajab koolivõrgu reform põhjalikumat analüüsi. Foto: Arvo Tarmula

Seitse kogukonda tegi Lääneranna vallajuhtidele ettepaneku moodustada hariduse koostöökogu, sest juba sügisest kavandatav koolivõrgu reform on elanikega läbi arutamata ja ennatlik.

Reformikava pole avalikustatud, aga juttu on olnud Metsküla ja Lõpe kooli sulgemisest ning Virtsu, Varbla ja Koonga põhikooli kärpimisest neljaklassilisteks algkoolideks juba tulevast sügisest. „Koolivõrgu reform vajab põhjalikumat analüüsi,” ütles Metsküla kogukonna esindaja, looduskaitsja Silvia Lotman.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
22 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
En.
1 aasta tagasi

Kui me oleme nii fundamentaalselt vaesed (ja sõjas), et ei suuda enam isegi maakohtades algharidust pakkuda, tuleks läbi vaadata kogu elamise kontseptsioon. Näiteks, milleks üldse pidada Lihulas mitut suurhoonet – kooli ja kultuurimaja, millest viimane seisab tõenäoliselt enamuse ajast tühjana? Haapsalu Kuuse tn.1 endine keskkool oli veneajal suht ristkasutuses. Päeval tavakool, õhtul huviringid, autokool, õhtukool. Aulas tehti teatrit, harjutati rahvatantsu, koorilaulu. 1000-le õpilasele üks võimla + õuetunnid. Võiks minna ajas tagasi kasvõi talukoolini. Haapsalu muusikakoolis köeti veel 1980-dal ahje halupuudega. Iga tundi tulev laps võttis 2 halgu kuurist kaasa, enne kui klassi läks. Ei mäleta ühtki, kes oleks protestiks selili… Loe rohkem »

No nii...
1 aasta tagasi

Ja mis siis saab kui analüüs näitab, et reform ongi vajalik, kas siis rahumeelselt tehakse ära?

maaelanik
1 aasta tagasi
Reply to  No nii...

Näidaku siis reaalseid arvulisi analüüse(mitte umbmääraseid moonutavaid tabeleid),peame avalikku debatti,sisulist vaidlust ja arutelu.Leiame selle tõe,selleks ju koostöökogu luuaksegi.Seni on koolid ja kogukonnad püüdnud igaüks ise enda eest eraldi seista,nõudnud analüüse,luninud arutelusid,koostööd jne….tulutult.

Irw
1 aasta tagasi
Reply to  maaelanik

Asja mõte on ju vaid agooniat pikendada (järsku kuskilt tuleb raha ) . Aga tulemyseka võib olla hoopis see et 2 asemel suletakse 4 kooli

Meida Lüpsik
1 aasta tagasi
Reply to  Irw

“Valla eelarvesse tuleb raha iseenesest,” ütles Vallo Kappak viimaste KOV-valimiste ajal, osutus seejärel valituks ning sai vallavolikogu aseesimeheks. “Parim elukeskkond kõigile,” lubas LRVL, ja nüüd nad seda parimat keskkonda vist loovadki, nagu lubatud, nii hästi-halvasti kui oskavad. Ainult et… tundub, et Iseenesel on midagi viga, kuna ülalnimetatu valimisliitlane-võitluskaaslane parima elukkeskkonna rindelt (Janar Sõber) kurdab, et raha pole. “C’est la vie,” ütlevad prantslased. Ka parima piimaanniga lehmad pole igavesed : (
P.S. Ma tahan omas kodus edasi alada.

Meida Lüpsik
1 aasta tagasi
Reply to  Meida Lüpsik

P.P.S. Noorloomade lauda katus laseb siit-sealt vihmavett läbi.

maaelanik
1 aasta tagasi

Väga ,,konstruktiivne,, suhtumine vallaametnike (loe ka osa volikogugust,kelle kõrvad koolireformi taga tegelikult paistavad) …. Üleolevalt ja ülbelt öeldud -„Arutelust ei tule midagi välja,” Raha polevat…on ikka küll,uurige valla eelarvet täpsemalt,aga kõik läheb mujale.Ainuüksi laenuintresside kulu on 159000,edasi uurige milliste investeeringute tarvis laene on võetud ja milliseid kohustusi tahetakse lähitulevikus peale võtta,milliste ridade peal on kulutuste tõus,jne,jne.Raha ikka on. Hariduse ja laste kulurida on küll suur(haridus pole kuskil maailmas odav),kuid kooliastmete vähendamine kulutusi vähemaks suurt ei muuda,kui arvestada,et koolide karbikulud ei muutu,lastetranspordi korraldamine kogu vallas,uue,, megakooli,, ehitus Lihulas(hetkeseisuga 10 milj. mis pole kaugeltki lõplik),selleks võetav laen,intressid ja muu osalus vallaeelarvest…Kokkuhoid on… Loe rohkem »

Küsimus
1 aasta tagasi
Reply to  maaelanik

Kes selle volikogu valis ? Tere tulemast peegelpilt 😂

Meeli
1 aasta tagasi
Reply to  Küsimus

Valijate kontsentratsioon on suurem linnas, mille kooli-teid-mõisa remonditakse, ilmselge, kuidas hääled jagunevad. Suht lihtne või nii. Tavaline linnakas ei vaata iial, mida kuskil ääremaal elav kandidaat lubab ja/või teeb, ka teine teisel pool valda elav rahvas ei tea tolle teisel pool olevast asjalikust inimesest.

ääremaastumine
1 aasta tagasi
Reply to  maaelanik

maainimene on tühi koht ametnikule, vegeteerivad seal ja toovad ainult muret ametnikule kaela

Ei saa aru
1 aasta tagasi

Milline krdi ajuehitus peab küll olema, et tahta koole sulgeda? Eesti keelseid maakoole!

IRW
1 aasta tagasi
Reply to  Ei saa aru

See on puhas matemaatika ( mida mõni koolis ei õppinud )

maaelanik
1 aasta tagasi
Reply to  IRW

Kas vallaametnike matemaatika on korras?
Planeeritava uue Lihula kooli projekteerimis maht on väidetavalt 300 õpilaskohta.Koolireformi tulemusena nn. vabanevate laste arv vajab õppekohti on üle saja,nii,et hetkeseisuga oleks vajalik vähemalt juba 400 kohta(Lihula enda õpilased ja ,,vabanevad õpilased kokku)Kus on matemaatika??
Lisaks vajaks,suurema kooli ehitamine,ümberprojekteerimine lisa miljoneid,kaasnevaid laenukulutusi ,omafinantseeringut,jne.
See on õige matemaatika,reaalsed numbrid.Lõpetage valetamine.

Noo mis
1 aasta tagasi
Reply to  maaelanik

vene trolliga pole mõtet vaielda. Ajab ikka oma juttu.Tal eestlastest ükskõik, ainult raha raha raha

Irwer
1 aasta tagasi

Rong on läinud .

Mati Põdra
1 aasta tagasi
Reply to  Irwer

Rong sõidab esimese kohtuukseni. Ongi hea, las seal kinnitatakse, et vallavolikogu koalitsiooni liikmetel puudub töötav aju.

Aga preventiivselt kirjutab terve hulk tarku ja seetõttu hea palgaga inimesi ennast Lääneranna vallast mujale, võttes endaga kaasa maksud.

Ja Varbla lapsed lähevad ikka Tõstamaale, mitte Lihulasse. Nende nooremad õed-vennad muidugi ka. Veel umbes 16 lapse pearahad seega Pärnu linna.

K.s
1 aasta tagasi
Reply to  Mati Põdra

Selle eest, et Eesti oleks kindlates kätes tuleb paraku maksta…Tüüpilised katusepakkujad…

Ahhaa
1 aasta tagasi
Reply to  Mati Põdra

No tühi ähvardus . No kirjutab inimene mujale – aasta lõpuni ikka maksud laekuvad ju vallale . Ja järgmine kord ei saa ka kov i valida Aga arvata on et vald sellega on arvestanud et varbla omad liiguvad tõstamaale kooli . Ja ähvardused ju raha juurde ei too , pigem igasugu tüli viib raha minema , mis omakorda kiirendab koolide sulgemist . Ja koole hakkavad peale valimisi sulgema paljud kov id – õpilaste-õpetajate suhe on meil niigi euroopa väikseik ( eu keskmist arvesse võttes oleks meil vaja vaid 7300 õpetajat , meil on neid lausa 15800 12000 l õpetaja kohal… Loe rohkem »

Mati Põdra
1 aasta tagasi
Reply to  Ahhaa

Selles ongi asi, et põmmpead pole laste ja täiskasvanute mujale minekuga arvestanud. Neil on märg unenägu, et kõik jooksevad Lihula kooli. Mida pole veel olemas ei betoonina ega ka sisuliselt.

Mida vähem...
1 aasta tagasi
Reply to  Mati Põdra

…pärismaalasi jalus, seda rahulikum on toimetada – tuulikuid ja päikesepaneele püsti panna, riigihankenisa otsas rahapiima imeda jms… Näib, et vallaisakeste tegevuse tagamõte ongi saada lahti nii paljudest kui võimalik. Ja mida vähem jääjaid, seda vaiksemalt kostavad ka protestihääled, kui keegi neid söandaks veel kuuldavale tuua.

ustav surmani
1 aasta tagasi
Reply to  Mati Põdra

Vali Reformierakond! nii jõuame varsti 5 rikkama sekka!

Hüüu
1 aasta tagasi
Reply to  Irwer

Ja sina läksid rongi järgi ka minema,taskurätikuga lehvitasid veel järgi.