Detsembrikuu inflatsioon oli 9 kuu madalaim

Lääne Elu

info@le.ee

Statistikaameti andmetel aeglustus inflatsioon novembrikuu 21,3 protsendilt detsembris 17,6 protsendini. Novembriga võrreldes langesid hinnad 0,1 protsenti, euroalal pidurdus hindade tõus esialgsel hinnangul energia panuse vähenemise tõttu 9,2 protsendini.

Eelmise kuuga võrreldes tõi energiahindade langus ja aastatagune kõrge võrdlusbaas kaasa inflatsiooni jõulisema aeglustumise. Kui augustikuise hinnatipu ajal oli energia hinnatõus pea kolmekohaline, siis detsembris oli see vaid 24 protsenti. Venemaa naftale hinnalae kehtestamise ning maailmamajanduse kasvuväljavaadete nõrgenemise tulemusena alanes nafta hind detsembris aasta madalaimale tasemele ning hakkas selgemalt avalduma ka kütuse jaehindades. Sarnast arengut võis täheldada ka Euroopa gaasiturul, kus gaasi hulgihind alanes Ukraina sõja eelsele tasemele. Tõenäoliselt jäi meil ka ahjukütte hindade kõrgtase eelmise aasta lõppu. Kuigi elektri börsihind tõusis detsembris tootmisvõimsuste ebapiisavuse tõttu kõrgele, tasakaalustasid selle mõju kodutarbijatele valitsusepoolsed energiahindade leevendusmeetmed.

Kogu aasta väldanud toidu kallinemine jätkus ka detsembris. Toit on aastaga kallinenud 30 protsenti ning ilmselt pole edasisest hinnatõusust pääsu ka selle aasta alguses. Toidutootjate ja jaekettide marginaalid on langenud väga madalale, viidates et sisendite jõuline kallinemine ei ole lõpphindadesse kogu ulatuses jõudnud.

Teenuste ja tööstuskaupade hindu kajastav baasinflatsioon on viimastel kuudel stabiliseerunud 12 protsendi juures. Majanduskonjunktuuri jahenemine ning tarbijate kindlustunde langus muudab kaupmeestel hindade tõstmise edaspidi keerulisemaks.

Möödunud aasta kokkuvõttes tõusid hinnad 19,4 protsenti, mis on 0,1 protsenti madalam võrreldes rahandusministeeriumi suveprognoosiga. Kuigi jaanuaris võib inflatsioon ajutiselt kiireneda, ilmestab järgnevaid kuid hinnatõusu aeglustumis trend, mida soosib eelkõige aastatagune kõrge võrdlusbaas. Ühekohalist inflatsiooni võib oodata suvekuudel.

Kristjan Pungas, rahandusministeeriumi fiskaalpoliitika osakonna analüütik

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
7 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Maali
1 aasta tagasi

See uudis on nagu sõõm värsket õhku vee all! Kohe kergem on täna minna poodi toitu ostma!

Vali Reformierakond!
1 aasta tagasi

Tõesti on viimastel kuudel tunda, et elu läheb paremaks!

Mõtleks,
1 aasta tagasi

“ainult” 17,6% No võtke nüüd kõik valitsust, vägevat kiita. Nii madal inflatsioon, et mul lausa piinlik, kui hästi elame kõik. Veelkord – valitsus olgu kiidetud.

Rahvas valis ekre
1 aasta tagasi
Reply to  Mõtleks,

See pole valitsus!
aferistide sekti kutsutakse mujal maffiaks!
Astu ty, kaka!

Ei taha libereid
1 aasta tagasi

Astu tagasi, kaka!

AVS
1 aasta tagasi

Lihtsalt sportlikust huvist küsin, et miks “Endel,85” seekord ei sobinud? :))

euro
1 aasta tagasi

ei tõsta hinda, seda teevad ahned kaupmehed, võrreldes inflatsiooni 1913 aastaga on ju selgelt näha, et see alaneb pidevalt