Lugeja küsib: kas tööandja tohib öelda, et pean jääma töövõimetuslehele?

Lääne Elu

info@le.ee

Foto: Pixabay

Mu lapsed haigestusid, aga kuna ma ise ei ole haige, siis otsustasin teha kaugtööd. Tööandja aga käskis mul jääda töövõimetuslehele. Kas tööandja tohib öelda, et pean jääma töövõimetuslehele?

Kui töötajal on võimalik teha kaugtööd, on töötaja või tema pereliikmete haigestumisel tõesti võimalik valida, kas teha kaugtööd või olla töövõimetuslehel. Töövõimetuslehe (haiguslehe) ajal tööülesandeid täitma ei pea ega tohigi, vastasel juhul kaotate õiguse töövõimetushüvitisele alates päevast, mil tööülesandeid täitsite. Töövõimetuslehel olles ei pea vastama ka tööandja kõnedele ega kirjadele.

Kui lepitakse kokku kaugtöös, tasuks läbi mõelda, kas töötaja saab tööd teha tavapäraselt või on lühiajaliselt vajalik sõlmida teisi kokkuleppeid. Näiteks läbi rääkida ja võimalusel kirjalikult kokku leppida telefonile või kirjadele vastamise kiiruses. Kui tööandja ei tea, et töö tegemine võib teatud perioodil olla kohati takistatud, võib see kaasa tuua nii tööandja kui ka kolleegide pahameele.

Kunagi ei tea ette, kuidas haigus kulgeb, mistõttu tuleb vajadusel kokkulepet muuta. Kui selgub, et tööülesannete täitmine on oluliselt häiritud, saab töötaja vajadusel jääda töövõimetuslehele.

Piret Kaljula

Tööinspektsiooni töökeskkonna konsultant

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
2 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Laura K.
1 aasta tagasi

Tundub, et see mood küsimustele vastates palju rääkida ja mitte midagi öelda, on riigikogust laienenud ka ametnike hulka.

Mati Põdra
1 aasta tagasi

See pläägumäägu polnud ju vastus küsitud küsimusele.