Alusharidustöötajate avalik pöördumine seoses lasteaiaõpetaja töötasuga

Lääne Elu

info@le.ee

Lääne-Nigula volikogu esimehe Neeme Suure sõnul võiks Risti lasteaed saada kaasava eelarve toel näiteks väliklassi. Foto: Urmas Lauri

Lasteaiaõpetaja on õpetaja! Läbi aegade on Eesti lasteaiaõpetaja pidanud tundma ebakindlust ja ärevust, sest rasketel aegadel nähakse nii omavalituse kui ka riigi tasandil kokkuhoiuvõimalust just alushariduse arvelt. Kindlamalt saime end tunda siis, kui lasteaiaõpetaja töötasu seoti kooliõpetaja töötasu alammääraga ning seda toetati riigieelarve vahenditest. Paraku ei ole riigi toetus kohalikele omavalitsustele alates 2018. aastast tõusnud. Nii võib suure tõenäosusega tekkida juba järgmisel aastal olukord, kus kohalikud omavalitsused ei suuda lasteaiaõpetajale tagada kooliõpetajaga sarnast palgatõusu ja seovad lasteaiaõpetaja palga kooliõpetaja palgast lahti.

Uue haridusstrateegia väljatöötamise protsessis kinnitati meile, et alusharidus on riigi jaoks oluline osa üldharidusest, sest alusharidus on üldhariduse alus, ning et magistriharidusega õpetaja on lasteaias ja koolis tasustatud samadel tingimustel. Eesti haridussüsteem on tervik, mille arengueesmärgid on sõnastatud „Haridusvaldkonna arengukavas 2021-2035”. Õpetaja on hariduse võtmeisik, kelle pädevus ja motiveeritus, seega kindlustunne ja rahulolu oma töö ja positsiooniga ühiskonnas on Eesti hariduse arengu alus.

Strateegias on sõnastatud järgmine põhimõte:

„Et aastal 2035 oleks Eestis piisavalt pädevaid ja motiveeritud õpetajaid, õppejõude, tugispetsialiste ja koolijuhte, õpikeskkonnad oleksid mitmekesised ja õpe lähtuks õppijast, peab õpetajate palgakasv jääma riiklikuks prioriteediks.“

Praegu on raske leida vabanenud ametikohale kvalifikatsioonile vastavat lasteaiaõpetajat üle kogu Eesti, sh Tartus ja Tallinnas. Lasteaias on õpetajate puudus varjatud. Kui ühe lasteaia rühma kohta töötab üldjuhul kaks õpetajat, siis õpetajate puuduse tõttu rakendatakse sageli ühe õpetaja mudelit. Õpetajate puuduse põhjused on ebakindlus töö väärtustamises, kõigi osapoolte kõrgenenud ootused ja kaasava haridusmudeli juures ka lasteaiaõpetaja märkimisväärselt suurenenud vastutus.

Kaasava hariduse rakendamise kogu raskus lasub lasteasutusel: koolieelses eas lapse arengu erisuste varane märkamine, töö erivajadustega laste ja nende vanematega, lapse arengu igakülgne toetamine loob eeldused lapse toimetulekuks koolis ja tulevases elus üldiselt. Pädeva ja motiveeritud lasteaiaõpetaja roll on selles ülitähtis!

Lasteaiaõpetaja tunnetab märkimisväärselt suurenenud vastutust oma töös laste ja nende vanematega. Samas tunnevad lasteaiaõpetajad ka seda, et riik ja kohalik omavalitsus ei hooli neist. Oleks väga kahju, kui lasteaed jääb kannatajaks seetõttu, et riik ja kohalik omavalitsus ei jõua kokkuleppele, kuidas tagada lasteaiaõpetaja väärtustamine õpetajana. Lasteaiaõpetajalt ei saa oodata mõistmist, et tema töötasu ei saa tõsta, sest muidu jäävad teised kohaliku omavalitsuse ülesanded täimata.

Meie mõistame, kuivõrd tähtis on lasteaia tugi perele, lasteaia roll kohaliku omavalituse ja riigi tasemel Eesti hariduse eduloos. Lasteaed tagab laste valmisoleku kooliks ning lapsevanema osalemise tööelus. Me toetame kooliõpetajate palgatõusu, kuid seejuures tuletame meelde, et haridus algab alusharidusest ning lasteaiaõpetaja on õpetaja, ilma kelleta ühiskond ei toimiks!

On ülioluline, et kogu Eestis praegu kehtiv lasteaiaõpetajate ja kooliõpetajate töötasude seotus säiliks. Riik peab leidma lisaraha, et tagada lasteaiaõpetajate kindlustunne ja inimväärne toimetulek.

Eesti Haridustöötajate Liit

Eesti Lasteaednike Liit

Eesti Alushariduse Juhtide Ühendus

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
11 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Jah
1 aasta tagasi

No kus nn. lasteaia õpetajad hakkasid sumisema, kui nendele tõtt öeldakse, kas te võrdlete endit näiteks matemaatika,või ajaloo õpetajaga, tundke piinlikkust. Ja nii terava ütlemisega nagu kasvataja 2 ei sobi ka kasvatajaks.

Tohoh
1 aasta tagasi
Reply to  Jah

Kas lasteaia õpetaja peaks vaesuses virelema, kui kõik hinnad muudkui tõusevad? Pole poes käinud, või pole kommunaalarveid näinud? Milles asi? Ma nagu ei mõista, kas ei tohi lisa küsida üldse? Absurd ju. Keegi ei anna niisama midagi, kui ise ei küsi, see peaks selge olema ju! Nii on see igal alal.

Kasvataja 2
1 aasta tagasi

Siis kui mina väike olin olid tõesti lasteaias kasvatajad! Seda on tunda siin komentaariumis, et neid inimesi on nn. kasvatatud toppima oma nina sinna kuhu pole vaja. Pidevalt tunnen, et lasteaias ei ole mitte probleemsed lapsed vaid kasvatamatud lapsevanemad, kes istuvad arvutites ja valavad kommentaariumites oma viha välja nn. anonüümselt! Ja nüüd miinuseid laduma!

....
1 aasta tagasi
Reply to  Kasvataja 2

Miks te siis valate nn. anonüümselt või teil ongi selline numbriga nimi pandud? Väheusutav.

kasvataja
1 aasta tagasi

”Lasteaiaõpetaja on õpetaja! Läbi aegade on Eesti lasteaiaõpetaja pidanud tundma ebakindlust ja ärevust….” – – vale, sest see termin ‘õpetaja’ on kasutusele võetud viimastel aastatel. Alati on olnud see ametinimi ”lasteaia/kasvataja”.

Ega
1 aasta tagasi

Lasteaia õpetajat ei saa võrrelda õpetajaga koolis, lasteaias käib kasvatamine ja õpetamine läbi mängu, ega nõua suuri teadmisi ja haridust,seega ei peaks selline protseduur olema nii kõrgelt tasutud, on aeg aru saada.

Njaa
1 aasta tagasi
Reply to  Ega

Nii väikestega peab eriti oskama. Ei või öelda, et haridust pole vajagi. Nii loll jutt

Õpetaja lasteaias.
1 aasta tagasi
Reply to  Ega

Üldsegi nii pole. On täiesti samamoodi õppimist oi, kui palju vihik ees, nagu koolis. Päevad pikad, lausa kella 19 tuleb ette. Pole olemas koolivaheaegasid, kuna lapsed koguaeg lasteaias. Palju-palju suurem töökoormus ja pinge. Väga palju erilisi lapsi, kõnetuid, puhta hulle…jne. lausa erirühmad loodud nende jaoks tuled tööle nagu sõtta, kiiver peas ja raudrüü seljas.

Küsimus
1 aasta tagasi

Kust see raha peaks tulema ? Tõstame makse ?

Nimi (kohustuslik)
1 aasta tagasi
Reply to  Küsimus

See on juba poliitikute asi, mille eest neile ka palka maksame!

Lihtsalt
1 aasta tagasi
Reply to  Küsimus

Jätke pooled tobedused (igasugused rahakantimise tühiprojektid, kus tulem pole elulist väärtust omav)rahastamata ja raha jaguks veel rohkemakski!