Terviseamet lõpetab koroonaviiruse PCR testimise

Lääne Elu

info@le.ee

Koroonatestimine. Foto: Malle-Liisa Raigla
Veel mõni aeg tagasi testiti PCR-testiga autost kõiki koroonaviiruse kahtlusega inimesi. Foto: Malle-Liisa Raigla

Terviseamet lõpetab laialdase PCR-testimise üle kogu Eesti, PCR teste teevad edaspidi vaid haiglad.

Kui koroonapandeemia alguses saadeti PCR-testi tegema kõik COVID-19 nakkuskahtlusega inimesed, kevadest keskendusid perearstid üksnes riskirühmadele ja eakatele. 31. oktoobrist lõpeb perearsti saatekirjaga terviseameti rahastatud PCR-testimine ka neile. SARS-CoV-2 PCR testimine jätkub edaspidi haiglates, aga mujal testimiseks on hetkel piisav teha antigeeni kiirtest.

„Üldelanikkonna laialdase testimise lõpetas terviseamet juba aprillis. Vanemaealiste ja riskirühma inimeste jätkuv PCR-testimine oli vajalik, et prognoosida tervishoiusüsteemi koormust ja vajadusel luua täiendavaid COVID-19 voodikohti. Täna rakendab terviseamet ohuprognooside tegemiseks aga teisi võimalusi ja vajadus riskirühmade masstestimise järele on kadunud,“ selgitas terviseameti peadirektori asetäitja Mari-Anne Härma.

Koroonaviiruse leviku osas hinnangu saamiseks rakendatakse edaspidi sentinel-seiret ehk valimipõhist testimist perearstide kaudu. Hetkel on integreeritud sentinel-seirega kaetud üle 117 000 inimese ehk umbes 8,8% elanikkonnast, mis annab esindusliku ülevaate nii laste kui ka täiskasvanute haigestumistest Eestis.

Sentinel-seirele lisandub reoveeseire, ringlevate SARS-CoV-2 alamtüvede seire ja haiglates toimuv testimine, mis on terviseameti arvates piisav, et anda Eesti COVID-19 olukorra kohta hinnangut. Lisakindlust annab Tartu ülikooli seireuuring, mis kestab 2023. aasta jaanuarini. „Sellest tulenevalt ei pea terviseamet enam vajalikuks riskirühmade sihistatud testimist esmatasandi poolt, sest seiresüsteem toimib sellele vaatamata ja see võimaldab riigi eelarvest eraldatud vahendeid märgatavalt kokku hoida. Küll aga ootab terviseamet veelgi enam perearste sentinel-seirega ühinema,“ rääkis Härma.

PCR-testimise eest, mis on vajalik haiguse diagnoosimisel raviotsuste tegemiseks, näiteks ravimi väljakirjutamisel või muudel meditsiinilistel põhjustel, tasub edaspidi tervisekassa.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
2 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
.....
1 aasta tagasi

Lõpuks ometi. Nüüd see iganädalane näit kukub ka kolinal, kaob see hirma ja paanika peadest vähemaks. Iga nohu pärast enam testima nii kergelt ei pääse.

Töövõimetus
1 aasta tagasi

Pole sõnu!