Eesti rahva muuseum ootab kriisiaja lugusid

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Eesti Rahva Muuseum. Arhiiv

Eesti rahva muuseum (ERM) koos päästeameti ja naiskodukaitsega kutsub inimesi üles jagama lugusid, fotosid ja esemeid sellest, kuidas kriisides on hakkama saadud, et need siis novembris näitusele välja panna.

„Läänemaalt ei ole hetkel ühtegi kogemuslugu tulnud. Samas on just siinkandis torme ja elektrikatkestusi olnud, teemad olulised ja lood oodatud,” ütles kampaania pressiesindaja Kristina Seimann.

Viimastest kümnenditest mäletame Padaoru lumetormi, üleujutust Pärnus ja Haapsalus ning tormi Võrus, mis viis pikaks ajaks elektri. Tormid on Eestis iga-aastased nähtused, nagu ka kuumalained ja ootamatult maha sadanud lumehanged. Nüüd ootabki eesti rahva muuseum lugusid ükskõik millises hädaolukorras hakkama saamise kohta – mis täpsemalt toimus, mis selles olukorras aitas ja mida tagantjärele targemana teisiti teeks.

ERMi direktori Kertu Saksa sõnul on rasketes oludes ellujäämine meie rahvuskultuuri osa, kust materjali leiab nii pärimusest kui ka tänapäeva argielust. „Kogemuste talletamine ja näituseks kujundamine saab olema põnev protsess ning kindlasti on oodatud just kõik need nutikad peedist pesumasinad, mis inimesi hädas on aidanud,“ ütles Saks.

Lugusid oodatakse kolmel teemal: vanavanemate lood minevikust, meie tänased tormi- ja üleujutuste kogemused ning näited inimeste ohuolukordadeks valmistumisest. Oodatakse lugusid sellest, kuidas inimene ise või mõni tuttav on kriisiks valmistunud. Kuidas on hakkama saadud olukordades, kui kodust lahkuda ei saa, puudub elekter ja veevarustus, mobiilside ja transpordiühendus ei tööta. Samuti võiks saata lugusid sellest, mida on varutud ja kuidas seda hoiustatakse ning sellest, kas ja kuidas on oma kodu kohandatud, planeeringut muudetud või tehtud ehituses muudatusi, et kriisi korral sooja hoida, ühendust pidada või varju minna. Kirjutada võib ka sellest, millise uuendusliku lahenduse või innovatiivse seadeldise on välja töötanud mõni nutikas sõber või kuldsete kätega naaber.

Oodatud on ka lood minevikust, mida ollakse kuuldud vanematelt või vanavanematelt selle kohta, kuidas saada sooja, varuda vett ja toitu, kutsuda abi ja minna varju. Võimalusel võiks lisada foto, video või oma käega tehtud joonise. Samuti on näitusele eksponaadiks oodatud kõik nutikad seadeldised.

ERM ootab kuni 31. oktoobrini lugusid rahvalood.ee kaudu elektrooniliselt või kohapeal.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments