Kadri Paas: Eesti on kõnedes alati kriisideks valmis

Lääne Elu

info@le.ee

Sisejulgeoleku asjatundja Kadri Paas (Eesti 200)

Sisejulgeoleku asjatundja Kadri Paas (Eesti 200)

Meie ümber on kolm kriitilist muutujat: Ukraina sõda ja sellest lähtuvad kaks nurjatut probleemi – energiahind ja elutähtsate teenuste toimepidevus, sh elektri olemasolu.

Ukraina sõda mõjutab Eestit tervikuna. Riiklikul tasemel tegeletakse Ukraina diplomaatilise ja sõjalise toetamisega, omavalitsused aga õpetavad oma koolides ja lasteaedades Ukraina lapsi, nende emad käivad samal ajal tööl või on kõige pisematega kodus. Igal juhul olid eestlased kolmveerand aastat tagasi üleöö silmitsi ootamatu olukorraga, millega nüüdseks oleme enam-vähem toime tulnud, kuid omavalitsuseti erinevalt.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
11 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Uskmatu-Toomas
1 aasta tagasi

“Igal juhul olid eestlased kolmveerand aastat tagasi üleöö silmitsi ootamatu olukorraga”,mitte midagi ootamatut vaid pidev töö selle nimel,et tänane olukord saaks tekkida.
Lihtrahval on õigus lõuad pidada ja edasi makse maksta sellel ajal kui mõned tantsivad,mõned ennast soodsale tööle sokutavad,kirikupea teeb taara reklaami koos meie ainukese staariga ja olümpiakomitee president lihtsalt “mängib” kõrtsikaklejat.Rääkimata nendest tootlikest ja edasiviivatest jõududest nagu suunamudijad,tik tokkerid,seksi teadlased,venemaalt siia loiganud igasugu kolumnistid nagu me ise venelaste sõimamisega toime ei tuleks ?
Just niisugusest Eestist me lauldes igatsesime!

En.
1 aasta tagasi

Kui protsess – igapäevane töölkäimine ja pealtnäha mingi asja ajamine on muutunud eesmärgiks omaette, siis ununebki töö tegelik siht – valmisolek & suutlikkus probleemide ennetamiseks/kiireks lahendamiseks. Olen vahel telekast vaadanud “Ma näen su häält”. Enamik kriisivalmiduse eest vastutavaid ametnikke ei jäta isegi muljet, et nad oskavad ‘laulda’. Samas ei usu ma, et nad ka vihuti totut mängiksid. Ellujäämisspetsialistina mõjuvad paraku veenvamalt praktikud, kes hobi korras mh. koolitajana tegutsevad (nt. Asso Kommer). Aga kui taoline tüüp pole sooja ametnikukoha jagaja sõps hoitakse ta (eriti rahu ajal mugavast-tulusast) kontoritööst kaugel eemal ega küsita sisulist nõu ka hiljem. Samas, mõni pealtnäha lihtne elektrik/treial/med.töötaja,… Loe rohkem »

Vahi nalja
1 aasta tagasi

Eesti poliitiline ning administratiivne tasand on ainult sõnades tegusad – käige minu sõnade, mitte tegude järgi. Reaalses elus puudub tegelikult kriisijuhtimise vajalik võimekus ja ennetav ning analüüsiv tegevus, avalikus sektoris puuduvad personali pädevus ja oskused ning see on tekkinud pikaajaliselt mitte millegi tegemise tulemusena. Vähe sellest, et puudus on kompetentsetest inimestest, Eestis on probleemiks ka inimliku rumaluse totaalne vohamine, mis tekitab jätkusuutlikult kordades suuremaid probleeme. Ükskõik millise valdkonna valid, siis vahib otsa halb juhtimine ilma eesmärgistatud tegevuseta ning probleemide pidev kuhjumine. Kasvõi riigi võimekus või maht tulla toime Ukraina sõja mõjudega Eestis, energiakriisis energiajulgeoleku ja varustuskindluse reaalne saavutamine ja selle… Loe rohkem »

niijuhtub
1 aasta tagasi
Reply to  Vahi nalja

alati, kui võõrad võimu üle võtavad

Seikspiir
1 aasta tagasi
Reply to  Vahi nalja

Inimene ei ole täiuslik olend, mistõttu on ka riigid ja valitsused ebatäiuslikud.

seda
1 aasta tagasi
Reply to  Seikspiir

ebatäiuslikkust produtseeritakse pidevalt juurde, taarakorjajad nigulas, tähtedega tantsijad, koerapulmad tv-s, kõiksugu tuuberid, mudijad, eriti selgeltnägijad, omazoo iharad.

Seikspiir
1 aasta tagasi
Reply to  seda

Nii on ja ilmselt jääbki olema.
Muide, “koerapulmad tv-s” – väga tabavalt öeldud.

Tom naabermajast.
1 aasta tagasi
Reply to  Seikspiir

Istusin mina ühel õhtul kõrtsis ja rahulikult rüüpasin mõdu,kuni kõrvallauda maandus 5 trenditeadlikku noort,kes hakkasid kohe arutama,et mida uus telehooaeg pakub. Koerapulm sai esikoha! Meie tulevik…

kaja
1 aasta tagasi
Reply to  Seikspiir

lubas , ever , never

Imelik
1 aasta tagasi
Reply to  Vahi nalja

Demokraatias on võrreldes tehnokraatiaga (mis on tegelikult üks vorm meritokraatlikust riigikorraldusest) üks oluline ja põhimõtteline eelis. Kes Sulle ütles, et targad ja pädevad inimesed on empaatilised ja heatahtlikud?
Teoses “The Rise of the Meritocracy” on kirjeldatud, mis siis tõenäoliselt hakkaks toimuma. Ka lollidel peab olema sõnaõigus ja õigus eneseteostusele.

aga
1 aasta tagasi
Reply to  Imelik

mitte põhimõttel- kuningas on alasti