Neli nõuannet, kuidas saada paremaks esinejaks

Lääne Elu

info@le.ee

Esinemiseks valmistumisel on kasulik kui ennast esinemas filmida. Foto Hamburg

Avalikud esinemised või ülesastumised koosolekutel on tihtilugu sellised tööülesanded, mida paljud inimesed pelgavad ning võimalusel väldivad. Tänapäeva nutimaailmas on turvalisem olla oma telefonis selle asemel, et publikule esineda. Samsungi tootekoolitaja Kirill Kozlov annab nõu, kuidas tehnoloogia ja avalik esinemine niimoodi ühendada, et see ei tunduks enam raske ja ebameeldiv.

Kozlov viib igapäevaselt läbi treeninguid Eesti jaekaupluste töötajatele, Samsungi tootesaadikutele ja muudele koostööpartneritele ning seetõttu on tema töös oluline sujuv, voogav ja ladus esinemine.

„Üks peamisi vigu, mida inimesed esinedes või koosolekut juhatades teevad, on see, et esitletav materjal pole piisavalt selge või seda on piisavalt palju ning kõik ei ole meeles. Paberites sahmimine jätab ebaprofessionaalse mulje, mina soovitan kasutada märkmete jaoks oma tahvelarvutit või nutitelefoni,” selgitas Kozlov.

„Ise kasutan volditavat Galaxy Fold4 telefoni, mida saab suurema ekraani tekitamiseks lahti voltida ning millel on võimalus samal ajal lahti hoida ja kuvada mitut erinevat programmi. Nii on kenasti näha erinevad märkmed, graafikud või slaidiesitlus, mida mälu värskendamiseks aeg-ajalt vaadata,” lisas Kozlov.

Sageli ei piisa sujuvaks esitluseks sellest, et materjal on kusagil olemas. Veenev ettekanne nõuab ka teatud artistlikkust ja kuulajate köitmist. Kuigi inimeste esinemisoskused on erinevad, annab kogenud tootekoolitaja sõnul mõningate abivahenditega siingi üht-teist ära teha.

„Suurimad esitluse rikkujaid on kõne venitamine, liiga kiire tempo ning parasiitsõnade kasutamine. Et oma kõne paremaks saada, soovitan kasutada mõnda avaliku esinemise rakendust, näiteks Ummo, BeFearless või Um tracker. Need äpid suudavad prooviesinemist analüüsida ja anda soovitusi, kuidas mõjusamalt kõneleda nii tempo, tämbri kui ka korduvate sõnade osas,” rääkis Kozlov.

Mobiiltelefon tuleb appi ka siis, kui ennast esinemas filmida. Kasulik on teha enda prooviesinemisest kaks klippi – heliga ja helita. Esimeselt on võimalik jälgida enda kehakeelt ja üldist olekut ning heliga versiooni abil saada aimu, milline on kõnelemise tempo, tämber ja muud kuulmisega seotud asjaolud.

„Enda filmimiseks pole enam isegi statiivi vaja, vaid Flip4 või Fold4 telefoni võib pooleks voltida ja end filmida nii esi- kui ka tagakaameraga. Iseennast on alati veider vaadata ja kuulata, ent muud võimalust pauside ja parasiitsõnade hindamiseks pole. Pealegi ise ollakse enda suhtes tavaliselt kriitilisem – kui ise tulemusega juba rahule jääda, siis teistele paistab see tublisti professionaalsem kui endale,” selgitas Kozlov. „Lisaks väike nipp – ennast ei pea filmima lähedalt, vaid näiteks Samsungi juhtmevabasid kõrvaklappe saab kasutada ka mikrofonina ehk pane need kõrva, võid telefoni asetada endast mitme meetri kaugusele ja saad pärast ka kehakeelt analüüsida.”

Veelgi järgmine samm on harjutada esinemist publikule ning selleks ei ole vaja päris inimesi. Asja ajab väga edukalt ära näiteks VirtualSpeech VR rakendus, kus virtuaalset peakomplekti kasutades on näha kuulajad ning rakendus annab hiljem tagasisidet esinemislaadi ja silmside kohta.

„Heaks esinemiseks on vaja kordusi. Seega soovitan panna endale kalendrisse meeldetuletused, et nädalas paar korda võtta endale töölaua tagant paus, käia õues või mööda kontorit ringi ja esitlus oma peas või võimalusel ka häälega läbi mängida. See aitab tulevikus enesekindlamalt esineda,” ütles Kozlov.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments